Søskenbarnekteskap blir mindre vanlig

Søskenbarnekteskap fører til død og misdannelser. Men inngifte er på vei ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag ble rapporten om skadelige konsekvenser av søskenbarnekteskap i Norge overlevert Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Lege Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet har ledet utredningen, som viser at søskenbarnekteskap er på vei ned. Men fortsatt er tallene høye, og det er særlig personer av pakistansk opprinnelse som fortsatt gifter seg med nær familie.

Hos førstegenerasjons innvandrere fra Pakistan har 44 prosent foreldre som er søskenbarn. 5,5 prosent er gift med tremenninger. Inngifteandelen er samlet på over 54 prosent.

Blant etterkommerne av disse er 35 prosent født av foreldre som er søskenbarn, mens samlet inngifteandel i andregenerasjon er 46,5 prosent når man teller med fjernere slektskap.

Tallmaterialet har forskerne hentet fra Medisinsk fødselsregister, Statistisk sentralbyrå, Folkeregisteret og Dødsårsaksregisteret.

Tallene er høye, men går nedover, særlig fra 2002 har det blitt mindre vanlig å gifte seg med søskenbarn blant folk med opprinnelse i Pakistan.

Fra 2002 til 2005 har inngifteandelen hos foreldrepar der begge er fra Pakistan gått ned med 10 prosent og ligger nå på 33 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.