FÅR BLI: Fozia Butt og Johangir Abbas kjempet lenge mot norske myndigheter for å få lov til å bo i Norge. En stund var de i ikirkeasyl i Holmlia kirke. Nå har menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg vedtatt at de ikke kan utvises fra Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR BLI: Fozia Butt og Johangir Abbas kjempet lenge mot norske myndigheter for å få lov til å bo i Norge. En stund var de i ikirkeasyl i Holmlia kirke. Nå har menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg vedtatt at de ikke kan utvises fra Norge. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Søskenpar vant over Norge i Strasbourg

Søskenparet Johangir Abbas og Fozia Butt vant over Den Norske Stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De kan dermed ikke utvises fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johangir Abbas og Fozia Butt, brør og søster, kom til Norge sammen med si mor fra Pakistan i 1989, da de var tre og fire år gamle. De fikk da oppholdstilstand av humanitære grunner. Mora hadde flyktet til Norge på grunn av mishandling fra sin ektemann, som er deres far.

De mistet oppholdstillatelsen som barn, som følge av at mora hadde gitt uriktige opplysninger om et opphold i Pakistan fra 1992 til 1996. Mora gikk i skjul i 200-2001 og ble utvist fra Norge i 2005. Hun døde i 2007.

Søskenparet har kjempet mot norske myndigheter i mange år for å få lov til å bo i Norge.

Tirsdag falt kjennelsen i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). Domstolen finner enstemmig at utvisning vil innebære brudd på artikkel 8 i Menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Artikkelen handler om vern for privatliv, familieliv og hjem.

Søskenparet har tilbrakt hele sin barndom og ungdom i Norge, bortsett fra tre og et halvt år da de gikk på skole i Pakistan. De har ikke hatt noen forbindelse med sin far etter 1996. I Norge har de bodd hos ei tante og en onkel. De har dårlig kjennskap til urdu, språket i Pakistan. De to hevdet i sin klage til domstolen at utvisning til Pakistan ville bryte de sterke bånd som de har til Norge fra barndommen.

De har fått medhold to ganger i Oslo tingrett, men tapte i Borgarting lagmannsrett høsten 2008 på punktet om tilbakekallelse av bosetningstillatelsen.

Søskenparet tilbrakte 15 måneder i kirkeasyl i Holmlia kirke mens de ventet på at deres sak skulle komme opp i Strasbourg.
 
Bror og søster er sammen tilkjent 15 000 euro (112 500 kroner) i erstatning for materielle tap, 3000 euro (22 500 kroner) til hver for tort og svie og 20 000 euro (150 000 kroner) sammen for saksomkostninger.

ENSTEMMIG: I en enstemmig dom i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tapte Norge mot et søskenpar som ble forsøkt utvist til  Pakistan. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
ENSTEMMIG: I en enstemmig dom i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tapte Norge mot et søskenpar som ble forsøkt utvist til Pakistan. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer