«Sosser» i trøbbel

BIARRITZ (Dagbladet): Både Jens Stoltenberg og Tony Blair sliter tungt på meningsmålingene. Den politiske himmel er like blygrå som skyene som i går hvilte over det fasjonable Hotel du Palais i Biarritz i Frankrike, der de to spiste frokost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge har tidvis høyrepartier foran seg på meningsmålingene. Begge har mistet sin magnetiske kraft på velgerne. Begges skjebne skal bestemmes av velgerne neste år. Og begge har illsinte kritikere i egen leir. Begge er de også «sosser» (svensk kortversjon for sosialdemokrater).

Det skortet ikke på samtaleemner under deres 40 minutter lange franske frokost på Blairs hotell i går.

Hvor gjev er Blair?

Men hvor gjevt var det å treffe en avglanset Tony Blair med dalende stjerne både i det britiske folk og i det norske Ap-miljøet?

Blairs tale på det nylig avholdte Labour-landsmøtet ble ansett som ganske innholdstom av den norske Ap-ledelsen. En mann som Thorbjørn Berntsen mener Blair og hans ideologiske guru Anthony Giddens har forkastet mye av det sosialdemokratiet står for.

Stoltenbergs mest høyrøstede kritikere internt i partiet klistrer Blair-likheten på ham som et Høyre-stempel.

- Vi har aldri hatt som mål å kopiere andre lands politikk. Norge er forskjellig fra Storbritannia. Ap er ulik både det gamle og nye Labour. Men vi i Ap har alltid lært og hatt nytte av erfaringene til andre sosialdemokratiske partier i Europa, sier Stoltenberg.

- Trygdesystemet vårt er bygd opp etter inspirasjon fra Sverige, Danmark og Tyskland. Når det gjelder organisering av helsetjenester har vi noe å lære av Storbritannia, sier han.

Hjemlige problemer

- Vi brukte mest tid på å diskutere hvordan vi best bygger ut og fornyer velferdssamfunnet, for eksempel hvordan vi best organiserer våre helsetjenester. I Storbritannia eier staten sykehusene, slik vi har foreslått, sier Stoltenberg.

- Men det ser ikke ut til at verken du eller Blair vinner velgere på det. Er sosialdemokratene i Europa på vei inn i en krise?

- Det svinger. På begynnelsen av 90-tallet hadde flertallet av EU-landene borgerlige regjeringer. Så kom det et sterkt oppsving for sosialdemokratiske ideer og politikk.

- Men tyder ikke målingene i flere land på at vi står foran en ny høyrebølge?

- Det er for tidlig å si. Vi har ennå ikke sett klare tendenser i valg. Men vi ser at høyrepartiene i en rekke europeiske land har fått økt tilslutning. Gode tider i Europa ser ut til å stimulere høyrepartiene, sier Stoltenberg på flyet hjem til Oslo.

KONTINENTALT: Tony Blair bød Jens Stoltenberg på kontinental frokost i går.