Afghanistan under Taliban:

Søster (12) og bror (16) på flukt: - Livredd

På Sørlandet jobber 20-årige «Ahmed» med å hente sine to søsken, som er på flukt fra Afghanistan. - Jeg er livredd for dem, og håper Norge vil gjøre reglene litt lettere slik at de unngår fare, er hans bønn.

PÅ FLUKT: Den siste måneden har tusenvis av afghanere forsøkt å rømme hjemlandet på grunn av Talibans maktovertakelse. Her ved Chaman-grensa mellom Afghanistan og Pakistan i slutten av august. Det var her småsøsknene til «Ahmed» flyktet den 25. august i år. Foto: Abdul Khaliq Achakzai / Reuters / NTB
PÅ FLUKT: Den siste måneden har tusenvis av afghanere forsøkt å rømme hjemlandet på grunn av Talibans maktovertakelse. Her ved Chaman-grensa mellom Afghanistan og Pakistan i slutten av august. Det var her småsøsknene til «Ahmed» flyktet den 25. august i år. Foto: Abdul Khaliq Achakzai / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under flyktningkrisa i 2015 kom en ung afghaner til Norge. I 2019 fikk 20-åringen, som ønsker å være anonym, oppholdstillatelse i Norge. Han prater godt norsk, jobber som vikar i en kommune på Sørlandet, i tillegg til å ta påbygg for å bli byggingeniør.

- Men nå er jeg bekymret for mine to småsøsken, som jeg håper å få til Norge på familiegjenforening etter at min mor døde i Afghanistan, sier han til Dagbladet.

Byråkratiske regler skaper trøbbel.

- Taliban-flukt

«Ahmed» har to småsøsken på rundt 12 og 16 år. Da faren og storebroren til «Ahmed» døde i 2015, flyttet moren og barna til en slektning, forteller han.

- En dag gråt hun og sendte meg bort, sier han, og forteller om over to måneder på reisefot, via Iran, Tyrkia og Bulgaria.

- Iran og Bulgaria var verst, og vi lå lenge stuet sammen i bagasjerom, sier han.

Han forteller at familiemedlemmet som mora og «Ahmeds» småsøsken bodde hos etter farens død, viste seg å være voldelig og ha tilknytning til Taliban, og at dette førte til at mor og barn søkte tilflukt andre steder.

- Mamma døde i vår, og jeg har siden da forsøkt å få søsknene mine fra Afghanistan til Norge. Etter at Taliban tok over makta, ble jeg fortalt at de gikk fra hus til hus i området hvor mine søsken bor for å få oversikt over hvem som bodde hvor. Da ba jeg søsknene mine om å reise til nabolandet Pakistan med én gang, sier «Ahmed».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.