Afghanistan under Taliban:

Søster (12) og bror (16) på flukt: - Livredd

På Sørlandet jobber 20-årige «Ahmed» med å hente sine to søsken, som er på flukt fra Afghanistan. - Jeg er livredd for dem, og håper Norge vil gjøre reglene litt lettere slik at de unngår fare, er hans bønn.

PÅ FLUKT: Den siste måneden har tusenvis av afghanere forsøkt å rømme hjemlandet på grunn av Talibans maktovertakelse. Her ved Chaman-grensa mellom Afghanistan og Pakistan i slutten av august. Det var her småsøsknene til «Ahmed» flyktet den 25. august i år. Foto: Abdul Khaliq Achakzai / Reuters / NTB
PÅ FLUKT: Den siste måneden har tusenvis av afghanere forsøkt å rømme hjemlandet på grunn av Talibans maktovertakelse. Her ved Chaman-grensa mellom Afghanistan og Pakistan i slutten av august. Det var her småsøsknene til «Ahmed» flyktet den 25. august i år. Foto: Abdul Khaliq Achakzai / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under flyktningkrisa i 2015 kom en ung afghaner til Norge. I 2019 fikk 20-åringen, som ønsker å være anonym, oppholdstillatelse i Norge. Han prater godt norsk, jobber som vikar i en kommune på Sørlandet, i tillegg til å ta påbygg for å bli byggingeniør.

- Men nå er jeg bekymret for mine to småsøsken, som jeg håper å få til Norge på familiegjenforening etter at min mor døde i Afghanistan, sier han til Dagbladet.

Byråkratiske regler skaper trøbbel.

- Taliban-flukt

«Ahmed» har to småsøsken på rundt 12 og 16 år. Da faren og storebroren til «Ahmed» døde i 2015, flyttet moren og barna til en slektning, forteller han.

- En dag gråt hun og sendte meg bort, sier han, og forteller om over to måneder på reisefot, via Iran, Tyrkia og Bulgaria.

- Iran og Bulgaria var verst, og vi lå lenge stuet sammen i bagasjerom, sier han.

Han forteller at familiemedlemmet som mora og «Ahmeds» småsøsken bodde hos etter farens død, viste seg å være voldelig og ha tilknytning til Taliban, og at dette førte til at mor og barn søkte tilflukt andre steder.

- Mamma døde i vår, og jeg har siden da forsøkt å få søsknene mine fra Afghanistan til Norge. Etter at Taliban tok over makta, ble jeg fortalt at de gikk fra hus til hus i området hvor mine søsken bor for å få oversikt over hvem som bodde hvor. Da ba jeg søsknene mine om å reise til nabolandet Pakistan med én gang, sier «Ahmed».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer