Søster mot søster

HAMAR (Dagbladet): To halvsøstre står mot hverandre i troverdighetskampen som kan stå om en dom på opptil 21 års fengsel. Kristin Kirkemo (26) erkjenner å ha levert to pistoler til sin halvsøster. I går benektet Veronica Orderud (27) å ha fått våpen. Hun mener halvsøsteren lyver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familiedramaet ble i går flyttet til rettssal 9 i Hamar tinghus. I nesten fire timer forklarte drapssiktede Per Kristian og Veronica Orderud seg bak lukkede dører. Hittil har det stått om en kamp mellom et velsett ektepar i lokalsamfunnet og to småkriminelle fra storbyen.

Men i går ble frontene enda klarere: Veronica Orderud mot sin ett år yngre halvsøster, Kristin Kirkemo.

Våpnene på Orderud

Kristin Kirkemo innrømmet på torsdag - i et seks timer langt politiavhør i Drammen kretsfengsel - at hun overrakte to pistoler kaliber 22 i forkant av et juleselskap på Orderud gård i fjor. I sin halvannen times forklaring i Eidsivating lagmannsrett i går hevdet Per Kristian Orderud at han var i fjøset på det tidspunktet Kristen Kirkemo sier de to pistolene ble overlevert.

- Per Kristian var i fjøset mellom klokka 15.30 og 19.00, slik han vanligvis er. Det er i løpet av denne tida, rundt klokka 18.00, at Kristin Kirkemo hevder våpnene er overlevert, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz.

- Var han sammen med noen i fjøset?

- Hadde du husket detaljer om en kveld så langt tilbake i tid? repliserer Schiøtz.

Odelsgutten Per Kristian Orderud og hans kone sier Kristin Kirkemo kom aleine til Orderud gård på lille julaften i fjor.

- Da vi var aleine sammen på gården, overleverte aldri Kristin meg noen våpen, forklarer Veronica Orderud.

- Kristin lyver

Onsdag bestemte Nedre Romerike forhørsrett, representert ved herredsrettsdommer Rolf Erik Kværnæs, at det drapssiktede ekteparet skulle løslates. Politiet påkjærte kjennelsen, og nå vurderer lagmannsrettens kjæremålsutvalg hvem de skal tro på i familiedramaet.

Politiets beste kort er at Kristin Kirkemo og hennes nære venn, Lars Grønnerød (41), begge forklarer at det ble overlevert to våpen til ekteparet på Sørumsand i Akershus.

- Mener Per Kristian og Veronica Orderud at Kristin Kirkemo rett og slett lyver, forsvarer Cato Schiøtz?

- Ja, det mener de.

Forsvarerne til ekteparet Orderud prøvde i går å svekke troverdigheten til de øvrige siktede i saken. Cato Schiøtz hevder at Kristin Kirkemo er «en stoffmisbruker som kan ha et ønske om å beskytte seg selv, og som legger skylden over på ekteparet».

- Hun kan også være redd i forbindelse med at hun er i narkotikamiljøet. Dessuten er det et motsetningsforhold mellom søstrene, hevder Schiøtz.

Kristin Kirkemos forsvarer, Tor Kjærvik, sier noe annet:

- De to søstrene hadde et helt greit forhold. Kristin var jevnlig på besøk.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier sier at de nå sitter med sterkere kort enn i forhørsretten.

Mandag faller kjennelsen - først da får ekteparet Orderud beskjed om de fortsatt må sitte i varetekt eller slippes fri.

Per Kristian Orderud tilbringer helga i Hamar kretsfengsel, mens kona, Veronica, sitter fengslet på Gjøvik.