Søstera til Siv: - Jeg er ikke bare skuffet, men på grensa til provosert

Verken politikere eller organisasjoner tror sine egne øyne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): • Følg vår direktesending fra Stortinget her.

- Jeg er ikke bare skuffa, men på grensa til provosert, sier leder i World Wide Fund for Nature (WWF) og finansminister Siv Jensens søster, Nina Jensen, til Dagbladet.

Hun mener regjeringen har kaster bort sjansen til å prioritere det grønne skiftet.

- Jeg håper nå velgerne viser at den grønne bølgen ikke bare var et blaff, men at man vil ha politikere som setter klima og miljø øverst. Jeg håper velgerne viser dette neste gang de går til urnene, sier Nina Jensen i Dagbladets direktesending.

- Det høres ut som en oppfordring til å ikke stemme på Siv? sier Dagbladets programleder Martine Aurdal.

- Nei, men jeg vil få både finansministeren og statsministeren til å se hva som virkelig trengs for å få til det grønne skiftet, sier hun.

- Flaut - Framfor alt, så skal dette budsjettet øke olje- klimagassutslipp fram mot 2020. Det må være fryktelig flaut for finansminister og statsminister etter løftene de kom med i valgkampen, tordnet MDGs Rasmus Hansson fra talerstolen i Stortinget.

I forslaget til statsbudsjettet for 2016 som regjeringen og finansminister Siv Jensen la fram i dag, reagerer både politikere og organisasjoner på den grønne profilen. I tillegg til at det er lite insentiver til det grønne skiftet i budsjettet, reagerer mange også på følgende punkter:

Oslo 2015107
Finansminister Siv Jensen legger frem statsbudsjettet for 2016 . 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Oslo 2015107 Finansminister Siv Jensen legger frem statsbudsjettet for 2016 . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

• 1 prosent kutt i jernbanen
• 18 prosent mer på vei
• 173 mill kr til å lete etter olje og gass i nordområdene

- Spesielt skuffende - Vår umiddelbare reaksjon er at oljepengebruken er svært høy, og det er spesielt skuffende at en så liten del brukes for å forsterke det grønne skiftet, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Regjeringen bruker 24 ferske milliarder fra oljefondet i sitt budsjettforslag.

Breivik får støtte av Venstres nestleder Ola Elvestuen.

- Utslippene vil fortsette å gå opp fram mot 2020. Det er heller ingen grønn skatteomlegging, eller en mer systematisk utbygging av grønn infrastruktur, sier Elvestuen til Dagbladet.

Greenpeace kaller statsbudsjettet for «vondt å se på».

- Vanskelig å forstå - Jeg er på grensa til å være ganske sint. Dette budsjettet viser at regjeringen ikke tar klima- og miljøspørsmål på alvor. Dette er pinlig, sier Nina Jensen i miljøorganisasjonen WWF til Dagbladet.

Hun kan ikke se spor av grønn omstilling i budsjettforslaget.

- Det er et ekstremt ekspansivt budsjett, 24 nye milliarder av oljefondet går inn i budsjettet. Likevel klarer ikke regjeringen ikke å finne rom for gode klimatiltak, det er ekstremt vanskelig å forstå.

- Hva er det største problemet med budsjettet?

- At regjeringen ikke adresserer den største utslippssektoren, nemlig olje og gass. Det betyr at utslippene i Norge kommer til å fortsette å øke framover, stikk i strid med det Stortinget har vedtatt.

Natur og Ungdom kaller budsjettet for pinlig.

- Dette er på ingen måte det budsjettet vi trenger i år, og det er pinlig at man legger opp til fortsatt utslippsvekst fram mot 2020. Dette er mer ord enn klimahandling, regjeringen har lagt ambisjonene om å ta oss til nullutslippsamfunnet på is, sier leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer