Søsteren: Derfor skjedde tragedien

Søster om mor-sønn-tragedien i Stockholm.

STOCKHOLM: Saken der en 41 år gammel mann skal ha vært holdt fanget i 28 år av sin mor i en leilighet i Stockholm ryster Sverige. Nå forteller mannens søster om saken. Video: Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en eldre søster som fant den 41 år gamle broren i forkommen tilstand i deres felles barndomshjem i leiligheten i Stocholmstraktene søndag.

Hun hadde ikke hatt noen kontakt med broren på 20 år. Søsteren tok seg inn i leiligheten etter at hun fikk vite at deres felles mor var på sykehus.

PÅGREPET: Den 70 år gamle moren er pågrepet, mistenkt for frihetsberøvelse og grov kroppsskade. Foto: Sven Lindwall, Expressen.
PÅGREPET: Den 70 år gamle moren er pågrepet, mistenkt for frihetsberøvelse og grov kroppsskade. Foto: Sven Lindwall, Expressen. Vis mer

Det var mørkt, illeluktende og miserabelt i leiligheten. TV-en sto på. Broren, som sjelden var observert i nabolaget siden han droppet ut av skolen etter 7. klasse for 28 år siden, satt i en krok på kjøkkenet - uten tenner og med store sår på kroppen.

PÅGREPET: Mannens mor ble pågrepet i Stockholm, mistenkt for blant annet å ha holdt sønnen fanget i en årrekke. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Foto: Sven Lindwall / Expressen Vis mer

Forferdelig dårlig forfatning

- Da han så at det var jeg, gjentok han navnet mitt om igjen og om igjen. Han var stresset og urolig og litt redd. Han var i forferdelig dårlig fysisk forfatning med sår det væsket fra og med bare to svarte tannstubber i underkjeven. Men jeg opplevde det slik at han ble opprømt over å se meg, sier søsteren til Expressen.

Hun skal flere ganger ha forsøkt å varsle om sine bekymringer for tilstandene i barndomshjemmet uten å nå fram.

Naboer som Expressen har snakket med, bekrefter søsterens antakelser om at broren ikke var fysiske innestengt hele tiden. Naboer har sett han utendørs ved enkelte tilfeller, ofte om natta.

De var to søstre og den nå 41 år gamle mannen som vokste opp i leiligheten sammen med sin mor. En far er ikke nevnt i saken, som har opprørt Sverige.

- Gjenfødt

Storesøsteren som tok seg inn i barndomshjemmet og fant broren sist helg, har en klar oppfatning fra hun var lite barn hvorfor moren har oppført seg som hun har gjort mot den nå 41 år gamle broren.

- Jeg hadde en storebror som døde da jeg bare var halvannet år gammel. Da hun fikk en ny sønn og jeg en lillebror, fikk han det samme navnet som den døde broren.

- Og mor sa alltid til oss at hun hadde fått tilbake sin sønn. Det innprentet hun også hos bror hele tiden, at han var sønnen som hadde kommet tilbake, forklarer søsteren til Expressen.

Ble mobbet

Medelever fra barneskolen, som Aftonbladet har snakket med, forteller om en snill og grei gutt, som var mye borte fra skolen og ble mobbet fordi han var sosial utilpass.

Og han ble ofte fulgt til skolen av sin mor. Det var ikke vanlig for de andre elvene.

Ifølge søsteren begynte mors kontroll å bli ekstrem da gutten begynte i 7. klasse.

- Da ble han gradvis isolert fra samfunnet av vår mamma. Søster og jeg fikk ikke treffe han, og etterhvert heller ikke mormor, morfar og selvfølgelig ikke venner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer