- Forferdelig lei meg: Nagham Kataf forsøkte å komme til Norge for å delta i brorens begravelse. Nå er hun asylsøker i Tyskland og får ikke reise fra landet før hun har fått permanent opphold. Dagbladet besøkte henne da hun bodde i Tyrkia nær den syriske grensa i sommer. - Jeg er forferdelig lei meg, sier hun til Dagbladet.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- Forferdelig lei meg: Nagham Kataf forsøkte å komme til Norge for å delta i brorens begravelse. Nå er hun asylsøker i Tyskland og får ikke reise fra landet før hun har fått permanent opphold. Dagbladet besøkte henne da hun bodde i Tyrkia nær den syriske grensa i sommer. - Jeg er forferdelig lei meg, sier hun til Dagbladet. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Søsteren er asylsøker og får ikke delta i begravelsen

Shadi Omar Kataf (28) fra Syria ble funnet druknet i Norge. I morgen gravlegges han i Farsund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Shadi Omar Kataf fra Syria gravlegges i Farsund i morgen, skjer det uten at noen han kjente er til stede i begravelsen.
 
Han ble funnet død i en våtdrakt utenfor Lista, 2. januar i fjor. En politietterforskning som etter hvert inkluderte tre land, forsøkte å spore opp identiteten hans — samt identiteten til en mann som ble funnet død i en identisk våtdrakt i Nederland — uten å lykkes. 

Kataf ble identifisert i juli 2015, da Dagbladet Magasinet greide å spore opp familien hans og innhentet DNA-materiale som ble sammenlignet med likfunnet på Lista. 

Den prisvinnende reportasjen Våtdraktmysteriet kan du lese her.

Familietragedie Helt siden Kataf ble identifisert har søsteren Nagham forsøkt å finne en mulighet for å delta i begravelsen. Hun er den eneste i familien som har hatt en teoretisk mulighet. Foreldrene er beleiret i Camp Yarmouk i Damaskus, et område som har vært avskåret fra matforsyninger og medisiner i lang tid, og den andre søsteren forsvant sporløst i Libya i 2013. 

- Jeg klarer ikke glemme Shadi. Jeg tenker på ham hele tiden. Det jeg husker best, er at da han besøkte meg i Libanon, sa han at han hadde lyst til å gifte seg. Det er et trist øyeblikk å tenke på, sier Nagham til Dagbladet.

Fordi Katafs familie ikke har råd til å betale begravelsen og det uansett ville blitt vært umulig å frakte kroppen til Syria, har de ønsket at han gravlegges i Norge. 

Forsøkte å komme til Norge Da Nagham fikk beskjed om at broren var funnet død i Norge, bodde hun med mannen og fem barn som flyktning under svært vanskelige forhold i den tyrkiske byen Osmaniye, nær den syriske grensa.

Våtdraktmysteriet: Shadi Omar Kataf ble funnet i denne våtdrakten, kjøpt i Calais i Frankrike. Fra han ble funnet utenfor Lista, gikk det syv måneder til han ble identifisert.
Våtdraktmysteriet: Shadi Omar Kataf ble funnet i denne våtdrakten, kjøpt i Calais i Frankrike. Fra han ble funnet utenfor Lista, gikk det syv måneder til han ble identifisert. Vis mer

Hun gjorde gjentatte forsøk på å registrere seg som hos UNHCR i Tyrkia, i et håp om at hun kunne komme Norge som kvoteflyktning. Hun fikk beskjed om at det ikke lenger var mulig.  

I november bestemte hun seg for å forsøke å ta med familien til Norge på egenhånd. Hun forteller til Dagbladet at hun, mannen og de fem barna — den yngste sønnen er to år i år - fikk hjelp av menneskesmuglere og krysset Middelhavet i en gummibåt. 

I Hellas ble familien frastjålet penger og noen av barnas ID-dokumenter forsvant. Smuglerne var ikke lenger villige til å ta dem hele veien til Norge, og de endte i Tyskland. I påvente av permanent opphold, kan hun ikke forlate Tyskland.

- Jeg er forferdelig lei meg, trist og sjokkert over at jeg ikke får muligheten til å være i begravelsen. Jeg har spurt om jeg kan dra fra Tyskland i bare to dager, men papirene mine er ikke klare ennå. Det er frustrerende, men jeg kan ikke gjøre noe med det.

Vil besøke graven - Hvordan er situasjonen deres i Tyskland?

- Endelig kan jeg slappe av. Vi har fått et sted å bo, vi får 150 euro i måneden til å kjøpe mat og barna mine kan få begynne på skolen. Vi hadde det forferdelig der vi var (Tyrkia, journ. anm.), og jeg har lyst til å bli her. Det tyske folket har vært veldig snille mot oss og sier at hvis vi trenger noe, er det bare å spørre.
 
- Så fort jeg får lov til å reise til Norge, vil jeg besøke graven. Jeg skulle så gjerne vært der. Jeg håper dere kan sende meg et bilde fra begravelsen, og fra byen han ligger i, ber hun.

Ikke fått visum Mouaz Al-Balkhi (22), som trolig døde sammen med Kataf i et forsøk på å svømme over den Engelske kanal fra Calais i Frankrike for å søke asyl i Storbritannia, ble også identifisert av Dagbladet. Han ligger gravlagt på Texel i Nederland.

Funnstedet: Levningene etter Shadi Omar Kataf ble funnet her, i vannkanten i bygda Jølle utenfor Lista. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
Funnstedet: Levningene etter Shadi Omar Kataf ble funnet her, i vannkanten i bygda Jølle utenfor Lista. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet Vis mer

Al-Balkhis nærmeste familie er syriske flyktninger i Jordan. Etter det Dagbladet kjenner til, har de foreløpig ikke fått innreisevisum til Nederland for å besøke graven.

Gravlegges i Farsund: Shadi Omar Kataf fra Syria gravlegges i Farsund i morgen. Han ble 27 år gammel.
Gravlegges i Farsund: Shadi Omar Kataf fra Syria gravlegges i Farsund i morgen. Han ble 27 år gammel. Vis mer