Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søsteren griper inn etter holocaust-utspill

Mark Zuckerberg mottok kritikk da han sa at han mener Facebook ikke bør fjerne innlegg som omhandler holocaust-fornektelse.

KRITIKK: Facebook-sjef Mark Zuckerberg mottok kritikk da han sa at han ikke tror at alle sprer holocaust-fornektelse med vilje. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB Scanpix
KRITIKK: Facebook-sjef Mark Zuckerberg mottok kritikk da han sa at han ikke tror at alle sprer holocaust-fornektelse med vilje. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har stormet rundt Facebook-sjef Mark Zuckerberg det siste halvåret på grunn av en rekke brudd på personvernet. Nå mottar han kritikk igjen - men denne gangen tar søsteren ham i forsvar.

Da Mark Zuckerberg skulle svare på hvorfor Facebook ikke fjerner innlegg som fornekter holocaust, ga han en kommentar som er blitt gjenstand for kritikk.

Først sa han at holocaust-fornektelse er «svært støtende», så fulgte han opp med denne kommentaren:

- Jeg mener at plattformen vår ikke bør fjerne slike innlegg, fordi jeg tror det er noen ting folk misforstår. Jeg tror ikke de tar feil med vilje, sa han i et intervju med Recode onsdag.

Kommentaren kom samme dag som Facebook offentliggjorde nye retningslinjer med hensikt å fjerne feilinformasjon som brukes til å oppfordre til fysisk vold.

LATTER: Facebook-gründer Mark Zuckerberg var usikker på hva han skulle svare da han fikk dette spørsmålet av senatoren. Video: CNN Vis mer

Kritikk

Blant dem som har bitt seg merke i kommentaren, finner vi jødiske grupperinger og antirasistiske organisasjoner. Stephen Silverman, direktør for etterforskning og håndhevelse i Campaign Against Antisemitism, sa til The Guardian at han mener kommentaren var uansvarlig av Facebook-sjefen.

- Uttalelsene hans er svært uansvarlig. Ingen former for holocaust-fornektelse er godartet, sier han til den britiske avisa.

Mens daglig leder i den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt, mener at Facebook har en moralsk og etisk forpliktelse til å ikke tillate spredning av slike meninger.

- Holocaust-fornektelse er en forsettlig, bevisst og langvarig villedingsmanøver av antisemitter, som utvilsomt er hatefull, sårende og truende mot jøder, mener han.

Kritikken førte til at Mark Zuckerberg, som selv er jøde, gikk ut forklarte uttalelsen sin.

- Personlige synes jeg holocaust-fornektelse er svært støtende, og det var absolutt ikke meningen å forsvare personer som fornekter det.

Tar broren i forsvar

I et intervju med CNN tar Zuckerbergs egen søster, Randi Zuckerberg, ham i forsvar. På grunn av hennes bakgrunn fra jødiske organisasjoner og teknologibransjen, følte hun et ansvar for å gripe inn.

- Han kunne ha ordlagt seg annerledes, men jeg berømmer ham for å navigere oss gjennom denne vanskelige, nye verden hvor begrepet ytringsfrihet stadig endrer seg.

Hun sier at når alle får muligheten til å ytre seg, betyr det også at noen vil misbruke den muligheten. Videre mener hun at å ta fra holocaust-fornektere denne muligheten ikke er løsningen, fordi det vil ikke få dem til å forsvinne.

- Selv om det kan være forferdelig å se hva noen personer mener, tror jeg ikke at å leve i et sterilt nettsamfunn - hvor man sletter den stygge sannheten om folks følelser - er behjelpelig heller.

I stedet mener hun at holocaust-fornektelse bør bli ulovlig i USA, slik som i flere europeiske land.