Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Søsteren min slet med depresjoner og rus

Lisa Maria Larsen mistet søsteren kort tid før hun giftet seg med Knut Arild Hareide.

DA HAN MØTTE HENNE: Jeg har fått noe viktigere i livet mitt. Et nytt perspektiv, sier Knut Arild Hareide om kona Lisa Maria Larsen.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DA HAN MØTTE HENNE: Jeg har fått noe viktigere i livet mitt. Et nytt perspektiv, sier Knut Arild Hareide om kona Lisa Maria Larsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvordan reagerer man når livets beste og verste øyeblikk overlapper hverandre?

Lisa Maria Larsen og Knut Arild Hareide lovet hverandre evig troskap i juni. For to uker siden la de ut tøffelbildet som viser at de to snart blir tre. Et lite barn vokser fram i Lisa Marias mage. Og oppi all denne gleden og spenningen — også sorg og savn. Noen ting blir aldri som før. I vår, noen måneder før bryllupet, døde Lisa Marias søster, Lillian. Hun ble 37 år.

-Søsteren min slet med depresjoner og rus. Jeg ser veldig klart i ettertid at vi nok var litt naive i og med at det var medisiner hun gikk på. Mye og kraftige medisiner. Men siden de kom fra fastlegen tenkte vi nok ikke på det som rus. Den store mengden av tunge medisiner skapte en avhengighet som tok kontrollen. Bølgedaler av opptrapping og nedtrapping gjorde avhengigheten mer kompleks. Det har vært tøft for hele familien. Man har prøvd å hjelpe, men aldri følt at man har klart å gjøre nok. Og så har det vært mye frustrasjon mot systemet, sier hun.

Søsterens kamp ble på mange måter hennes egen. Hun kjente på følelsen av maktesløshet, og den evige runddansen i systemet fikk henne til å engasjere seg politisk.

-Lillian ønsket hele tiden å bli bedre. Men hun innså vel aldri at hun hadde et rusproblem. Det er en av årsakene til at jeg er blitt mer positiv til bruk av tvang. Denne gruppen ønsker å bli rusfri, men evner det ofte ikke.

Lisa Maria valgte KrFU. Hun følte at de andre partiene ikke så enkeltindividene og deres ulike behandlingsbehov. Og det var på mange måter her den startet, veien som til slutt førte henne sammen med Knut Arild Hareide.

BRYLLUPSLYKKE: 23. juni i år fikk Knut Arild sin Lisa Maria foran en fullsatt Lund kirke i Moi.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
BRYLLUPSLYKKE: 23. juni i år fikk Knut Arild sin Lisa Maria foran en fullsatt Lund kirke i Moi. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

-Lillian ble så glad i Knut Arild. Og hun var veldig opptatt av at jeg, som har disse kontaktene, måtte få orden på ting. Dette med rus er så sammensatt.

En ørliten kurve på magen hennes vitner om underet som er i ferd med å skje. Ekteparet har barn rundt seg på alle kanter. Lillians barn, Mikael (2) og Helena (8), er de spesielt nære.

-Jeg har fulgt dem hele veien. Spesielt Helena. Det siste halvåret har vi sett dem veldig mye. Mamma og pappa har overtatt foreldreansvaret, og de gjør en fantastisk innsats. Knut Arild har også vært helt suveren i forhold til å vise omsorg og forståelse. Det har vært snakk om — ikke akkurat nå, men i nær framtid — at Knut Arild og jeg skal overta foreldreansvaret. Vi vet ikke hvordan mamma og pappas helse blir, og det er viktig for oss at Mikael og Helena skal føle at de har et kjent hjem. Et naturlig sted å feire jul.

Hun stopper opp.

-Det er ikke alle som ville taklet dette på samme måte som Knut Arild, eller sett på det som en selvfølge. Jeg kjenner at det er godt å være to. Det er en veldig styrke.

Det er høstkveld i Oslo. På en kafé like ved Stortinget sitter Lisa Maria Larsen og Knut Arild Hareide tett inntil hverandre. KrFs partileder har vært i møte og skal snart videre i et nytt. Siden 2010 har det vært de to. Det vil si, Knut Arild insisterer på at de også var kjærester da de møtte hverandre sommeren 2005. Kona er uenig.

-Jeg har hele tiden tenkt at det var trist at det ikke ble noe mer den gangen. Men det at vi møttes i 2005 har nok vært med på å gjøre at jeg har følt meg veldig trygg, veldig tidlig, sier han.

Men det var altså først i 2011 at pressen lanserte Lisa Maria som KrFs nye førstedame. En begivenhet som heller ikke ble forbigått på Maridalen skole der hun jobber som lærer. «Er du sammen med han Hareide?», undret elevene. «Vet du hvor gammel han er, eller?».

De bodde ikke sammen før de giftet seg. Da flyttet partilederen inn i leiligheten til sin kone. En leilighet som for øvrig ligger i kjelleretasjen på huset til broren hans. Nå nærmer det seg imidlertid byggestart på ekteparets eget hus. Det skal bygges i en hage på nedre Grefsen.

-Vi får en liten hageflekk, men Knut Arild er godt fornøyd med at det ikke blir så mye plen, ler Lisa Maria.

Fullt så blid var hun ikke da tomta ble kjøpt. Politikeren, som vanligvis er opptatt av ryddige beslutningsprosesser, kjøpte tomta uten å ha konferert med kona. Han hadde riktignok lagt igjen en del meldinger på mobilen hennes. Men mobilen lå hjemme og Lisa Maria var på jobb.

-Hun fikk først vite om det da hun traff broren min som gratulerte med kjøpet. Da var du litt stiv i maska, sier han og ser på henne.

TO SKAL BLI TRE: Med dette Facebook-bildet slapp ekteparet nyheten om at de venter barn i april. Foto: Privat
TO SKAL BLI TRE: Med dette Facebook-bildet slapp ekteparet nyheten om at de venter barn i april. Foto: Privat Vis mer

-For å si det sånn, Lisa Maria har sagt at de neste 120 beslutningene er det hun som skal ta.

Så ser de på hverandre og ler. Det gjør de ganske ofte. Og det må de kanskje, med tanke på alt som venter dem i 2013. Barnet, de har fremdeles ikke bestemt seg for om de vil vite kjønnet, er ventet en gang i april. Samme måned holder KrF sitt landsmøte i Trondheim. Ja, timingen kunne i grunn vært bedre. Den nye verdensborgeren kommer rett til sin første valgkamp. Og på toppen av det hele - altså denne husbyggingen. Knut Arild har bedt nestleder Dagrun Eriksen om å være forberedt på å holde partiledertalen. Og om å vekke ham hvis han sovner i TV-debatter.

-Akkurat nå tenker jeg på hvordan livet kommer til å bli neste år, med barn, valgkamp og hus. I den rekkefølgen, altså. Jeg kommer nok til å være litt trøtt, men samtidig tenker jeg at dette er noe av den fineste tiden vi kommer til å få.

Han titter ned i en koffeinfri kaffelatte.

-Jeg tror ikke helt jeg vet hva jeg går til. Der er nok Lisa Maria mer forberedt fordi hun har vært så tett på tantebarna sine. Det blir en del tøffe prioriteringer jeg må gjøre. Jeg kan ikke fortsette å leve det livet jeg lever nå, ikke etter april.

-Burde norsk politikk bli mer familievennlig?

-Jeg opplever at næringslivet er bedre for familien enn politikken. I toppolitikken er det mye kvelds- og helgejobbing og få muligheter til å planlegge. I dette gamet er det heller ikke alt man kan si nei til. Hvis «Dagsrevyen» ønsker en kommentar på en god KrF-sak føler jeg ikke at jeg gjør jobben min hvis jeg sier nei. Jeg tror faktisk det kan være enklere å kombinere jobb og familieliv som statsråd. Da kan man planlegge mer.

-Den tanken er du ikke fremmed for?

-Nå er det jo et valg mellom her. Men Dagfinn (Høybråten journ.anm.) fortalte meg at familien hans mente de hadde det best da han var statsråd. Men det er klart, å være både statsråd og partileder er en kombinasjon som er enda mer krevende.

-Tenker du at det på sikt kan hende at du må ta et valg mellom partiet og familien?

-Ja, det gjør jeg. Vi har sagt at akkurat nå er det et slags trekantforhold mellom Knut Arild, Lisa Maria og KrF. Og hvis det ikke fungerer er det KrF som går ut. Det er vi enige om.

De er i det store og hele nokså samkjørte. De er enige om at de har gode forbilder i foreldrene side. Om at Knut Arild kan begrense mobilbruken på kveldstid (her er Lisa Maria mest enig). Og om at noe av det viktigste de vil lære barnet sitt er å bry seg om andre.

-Hva er dere uenige om når det gjelder barneoppdragelse?

-Det vet vi ikke ennå. Men vi hadde en episode ...

-Solkremepisoden, ja.

Lisa Maria nikker innforstått. Det var sommer, sol og ferie. Åtte år gamle Helena var med tante og onkel til Italia og ble solbrent under øynene på dag én. Et dilemma oppsto. Skulle de dekke området med plaster, eller kjøre på med mer sviende solkrem?

-Der var vi litt uenige. Men det som kanskje provoserte Knut Arild mest var at jeg ble så lei at jeg til slutt sa «du kan få bestemme».

-Jeg skulle få bestemme, men dagen etter grep hun inn likevel. Der kom det plutselig en vetorett. Det var jo også en grunn til at Helena ble solbrent. Ingen av oss tok skikkelig ansvar den første dagen, men begge ville ta ansvar på dag to. Hehe. Heldigvis er vi flinke til å snakke sammen.

BLEIESKIFTARBEIDEE: Lisa Maria håper å få overtalt ektemannen til å bruke tøyybleier. - Vi kan nok diskutere hva som er mest miljøvennlig, også når det gjelder miljøet mellom oss, innvender han.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BLEIESKIFTARBEIDEE: Lisa Maria håper å få overtalt ektemannen til å bruke tøyybleier. - Vi kan nok diskutere hva som er mest miljøvennlig, også når det gjelder miljøet mellom oss, innvender han. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Han sitter framoverlent i sofaen. Hun lener seg mot veggen.

-Det blir spennende å se hvordan vi klarer å gi energi til forholdet når vi får barn. Alle vennene mine sier at det er utfordring nummer to etter søvn. Vi gleder oss og er spente. Heldigvis har jeg noen måneder på å overtale ham til å bruke tøybleier.

-Tøybleier for miljøet?

-Ja, det er det som er tanken.

-Vi kan nok diskutere hva som er mest milljøvennlig, også når det gjelder miljøet mellom oss, innvendet Knut Arild.

Fordelingen av fødselspermisjonen er heller ikke ferdigsnakket. Og det kan fort gå ei kule varmt når de diskuterer politikk. Knut Arild sier han er stolt over konas engasjement. At det er fint å få råd selv om det kan bli «for mange».

ENGASJERTE DISKUSJONER: De er enige om det meste. Men det kan fort gå ei kule varmt når de diskuterer politikk. - Skolepolitikk diskuterer vi masse. Og der merker jeg at Lisa Maria har forandret meg, sier KrF-lederen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ENGASJERTE DISKUSJONER: De er enige om det meste. Men det kan fort gå ei kule varmt når de diskuterer politikk. - Skolepolitikk diskuterer vi masse. Og der merker jeg at Lisa Maria har forandret meg, sier KrF-lederen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

-Skolepolitikk diskuterer vi for eksempel masse. Og der merker jeg at Lisa Maria har forandret meg. Når jeg om en uke holder landsstyretale om skolepolitikk, kommer den til å være preget av Lisa Maria.

De sier at han er blitt tryggere etter at han traff henne. Og han kjenner på det selv.

-Jeg har fått noe som er viktigere i livet mitt. Et perspektiv. 2012 har vært et spesielt år for oss. Jeg er blitt tryggere på forholdet vårt gjennom det vonde vi har opplevd.

Nå ser han på henne.

-Oppi det vonde har jeg kjent hvor godt det er å være oss to.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media