Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søsteren til Kristin-siktet: - Politiet er blinde for andre motiv og mulige gjerningsmenn

Den drapssiktede 39-åringen ble i dag varetektsfengslet i åtte nye uker.

LIKTE Å FLY: Den drapssiktede 39-åringens søster nekter å tro at broren er skyldig i drap.  Foto: Privat
LIKTE Å FLY: Den drapssiktede 39-åringens søster nekter å tro at broren er skyldig i drap. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av juli ble en 39 år gamle mann pågrepet og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12).

Johannessen ble funnet kvalt i et skogholt ved Reppegårdsveien på Mørk utenfor Larvik i 1999, og den siktede har sittet i varetekt siden midten av juli i år.

Mannen er tidligere både dømt og frifunnet for drapet. Da mannen var 24 år gammel ble han dømt for drapet i Larvik tingrett i 2001, men ble frikjent året etter fordi det sentrale DNA-beviset - et hårstrå - viste seg å ikke stamme fra ham.

Mannen har hele tida bedyret sin uskyld, men 15 år etter at han først ble dømt for drapet han seinere ble frikjent for, er han altså blitt siktet på nytt etter at nye analysemetoder har knyttet han DNA til drapet.

Slår ring rundt broren Den siktedes søster hevder at noen i politiet skal ha plantet DNA-beviset i saken, og har helt siden han ble pågrepet jobbet med å renvaske broren

- Jeg gjenkjenner ikke bildet som mediene har skapt av han, sier hun til Dagbladet.

Søsteren forteller at hun helt siden broren ble pågrepet for første gang for seksten år siden har visst at han er uskyldig. Hun hevder at politiet ikke klarer å etterforske bredt, og tidlig i etterforskningen sirkler seg ut rundt en bestemt gjerningsperson.

Advokat Arvid Sjødin, forsvareren i Birgitte Tengs-saken, har tidligere fortalt at han mener politiet etterforsker for snevert, og at de henger seg opp i teorier de ikke gir slipp på, selv om ikke bevisene taler deres sak. Denne oppfatningen deler også søsteren.

- Når politiet mistenker en bestemt person, så nytter det ikke å kjempe mot. Det samme skjedde i Birgitte Tengs- og Tina-saken. De er blinde for andre motiv og mulige gjerningsmenn, hevder søsteren.

Undersøker saken på egenhånd Sammen med resten av familien har hun engasjert seg for å finne ut om nye DNA-metoder kan svekke mistanken mot broren, ved å se om det er mulig å aldersbestemme DNA-et, og dermed fastslå at materialet kan være plantet der i ettertid, forteller hun.

- Jeg tenker på han hver eneste dag, og det har vært mange søvnløse netter. Familien har vært veldig opptatt av å hjelpe ham og vi har gått over gamle artikler for å finne ting som kan hjelpe. Alle som kjenner han står ved han og tror at han er uskyldig, sier søsteren.

Politiadvokat Thomas Kraglund ønsker ikke å kommentere søsterens utsagn.
 
Vartektsfengslet i åtte nye uker Politiet knytter den siktede til drapet gjennom DNA som er hentet ut av biologisk materiale som ble funnet på fingerneglene til den tolv år gamle jenta.

39-åringen ble i dag varetektsfengslet i åtte nye uker, og saken er ifølge påtalemyndigheten ferdig etterforsket og vil om kort tid bli oversendt til statsadvokatene for videre saksgang. Saken skal gjennom Gjenopptakelseskommisjonen og påtalemyndigheten har opplyst at videre saksbehandling vil ta noe tid.

Det er ventet at saken kommer opp for retten i en gang mellom vår og sommer neste år.

- Han nekter fortsatt straffskyld, sier 39-åringens forsvarer, Søren Øyvind Hellnes til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!