Søsterkrigen er i gang

FROGNER (Dagbladet.no): Veronica Orderud tegnet et bilde av søsteren Kristin Kirkemo Haukeland som var alt annet enn flatterende i retten i dag. Dagbladet.no følger saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer Frode Sulland trådte varsomt i forhold til sin klient i retten. I dag syntes hun langt mindre selvsikker enn i går. Med stramt oppsatt hår og svarte klær virket hun preget av stundens alvor. Forholdet til familien var hovedtema i dagens første økt i retten.

Kriminell

Sulland var ivrig etter at Veronica Orderud skulle fortelle om hvordan Kristin Kirkemo Haukeland var som mor og søster. Veronica beskrev en ansvarsløs mor som overhode ikke hadde kontroll på sin lille sønn.

- Sønnen kunne gråte i timesvis, og naboer kunne se ham løpe rundt i gatene i bare bleiene, fortalte Veronica.

Da Kristins sønn var rundt ett år ble barnevernet koblet inn, og faren Sverre Kirkemo fikk omsorgen for gutten. Narkotikaproblemer og omgang med kriminelle var en vanlig del av Kristins hverdag, fortalte Veronica. Halvsøsteren skal blant annet ha pleiet omgang med noen svært tvilsomme jugoslaver som Kristin etterhvert ble redd for.

Kristin stjal fra moren og skal ha truet henne med våpen. Alt mens Veronica forsøkte å holde familien samlet.

Frode Sulland fikk sin klient til å tegne et lite flatterende bilde av halvsøsteren for å styrke sin egen troverdighet. Jo mer uredelig Kristin fremstår, desto større blir Veronicas troverdighet.

Gråt over faren

Veronicas foreldre ble skilt i 1995 etter et turbulent ekteskap.

- Det var sikkert det klassiske. Fadern traff en annen kvinne. Vi ble dratt inn i det, og ble nektet å være nøytrale.

Faren nektet i lang tid for at det var en annen, og Veronica og moren var uvenner i ett år fordi hun ikke ville tro på morens påstander. Veronica lot faren bo på gården fordi han ikke hadde noe sted å bo.

- Plutselig bare sto han der på tunet med henne, gråt Veronica da hun skulle fortelle hvordan hun fikk vite at faren hadde en annen kvinne.

Foreldrene kunne etter skilsmissen ikke være i samme rom. Veronica fortalte hvordan hun hadde gått fram for at Bodil Kirkemo (moren) skulle få ha kontakt med barnebarnet etter at eksmannen fikk omsorgen for gutten. Sverre Kirkemo ville ikke at ekskona skulle ha noe med barnet å gjøre, hevdet hun.

- Jeg kvier meg for å spørre om dette. Men Sverre Kirkemo er ikke din biologiske far. Fikk du noensinne følelsen av at han ikke behandlet deg som de andre barna, spurte Sulland forsiktig.

- Jeg har alltid visst at han ikke er det. Men han har alltid vært pappaen min uansett, svarte hun stille.

Forsvarerne rekker trolig å bli ferdig med Veronicas forklaring i dag, og begynne på Kristin Kirkemo Haukelands forklaring allerede i ettermiddag.