Søstre drept i flystyrt

ALVDAL (Dagbladet): To søstre på 15 og 18 år omkom da småflyet de var passasjerer i styrtet 15 kilometer sør for Alvdal sentrum i Hedmark tidlig i går kveld. Piloten, en mann tidlig i tjueårene, overlevde, men ligger hardt skadd ved Regionsykehuset i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Flyklubblederen: - Helt grusomt

- Vi kan bekrefte at det var to søstre som omkom, sa vaktsjef Torbjørn Rønningen ved Alvdal og Folldal lensmannskontor til Dagbladet i natt.

Ifølge øyenvitner kom det hvite fireseters småflyet nordfra, sirklet et par ganger over et småbruk der det skal bo bekjente av de to ungjentene, kuttet en kraftledning og styrtet i en kolle et par hundre meter vest for Glomma, like ved Riksvei 3 gjennom Østerdalen.

Flystyrten:

  • Tynset flyplass ligger 6 km sørvest av Tynset sentrum nord i Hedmark fylke.
  • Flyklubben har to fly til disposisjon, en 4-seter Grumman American Tiger, AA5B, LN-MOZ og en 2-seter Cessna 150, LN-LGB. Cessnaen er i privat eie, men disponeres fullt ut av klubbens medlemmer.

  • Tigeren er eid av klubbens medlemmer, som har andelsbrev i flyet. Timeprisen for LN-MOZ for andelseiere er for tida 660 kroner.

Det var strålende vær i området da de tre ungdommene tok av fra Tynset i en Grumman American Tiger tilhørende Tynset Flyklubb.

- Jeg så flyet komme på østsiden av Glomma. Like etterpå kom det tilbake og fløy svært lavt over området. Da tenkte jeg at dette kan aldri gå bra, forteller Steinild Solvang til NTB.

Fløy opp ned

Etter at flyet traff kraftledningen, gikk det rundt og fløy opp ned de siste meterne før det kuttet tretoppene og gikk i bakken. Steinild Solvang fikk tilkalt mannen sin og en nabo som fikk ringt alarmtelefonen 113 med en gang.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 18.53, og kunne ved hjelp av anvisninger fra øyenvitner komme raskt til ulykkesstedet like ved Høyegga kraftstasjon.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge fikk melding om ulykken en halv time seinere og kom raskt til stedet med redningshelikopter og et helikopter fra Norsk Luftambulanse. Selv om området hvor flyet styrtet ligger bratt og ulendt til, kunne de sette et helikopter på bakken ikke langt unna havaristen.

Piloten satt lett tilgjengelig i cockpiten, men de omfattende skadene han hadde pådratt seg, gjorde at det tok tid før redningsmannskapene fra Alvdal Brannvesen og politiet fikk unggutten løs og fikk gitt ham øyeblikkelig hjelp før Luftambulansen fløy ham til Trondheim.

Flere vitner

Skadestedsleder Steinar Solvang fra Lensmannskontoret i Alvdal var i går kveld svært tilbakeholden med opplysninger og ville ikke spekulere på ulykkesårsaken.

- Vi har navnet på flere vitner, men har så langt ikke rukket å avhøre dem, sa han til Dagbladet seint i går kveld.

Et medlem av Tynset Flyklubb sier til Dagbladet at han selv fløy småflyet for vel ei uke siden.

- Flyet var da i tipp topp stand, sier han.

Kommunelegen i Alvdal, Rolf Langen, var på ulykkesstedet, først og fremst for å yte krisehjelp til fortvilte vitner og redningsmannskaper. Flere titalls russ og folk fra lokalområdet var på åstedet, og mange gråt åpenlyst da omfanget av tragedien gikk opp for dem.

I går kveld var også en kriminaltekniker fra Elverum og mannskaper fra Kripos på vei til Alvdal for å bistå i etterforskningsarbeidet, mens folk fra Flyhavarikommisjonen er ventet til ulykkesstedet i dag.

VRAK: Her, på en kolle et par hundre meter vest for Glomma, like ved riksvei 3 gjennom Østerdalen, styrtet småflyet av typen Grumman American Tiger.
REDNINGSLEDERE: Skadestedsleder Steinar Solvang (t.v.) og lensmann Atle Fiskvik i Alvdal leder redningsarbeidet etter flystyrten.