Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søstre utvises uten moren

To kenyanske jenter ble tidlig i går morges pågrepet av politiet og ført til asylfengselet på Snarøya utenfor Oslo. Moren og lillebroren har gått i dekning i Trondheim. Trolig blir jentene sendt tilbake til landet de flyktet fra - aleine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nesten to år har familien på fire fra Kenya bodd i Norge. Den siste tida har de holdt hus i Trondheim. Jentene på 18 og 19 år bodde hos diakon Ragnhild Sødahl, slik at de kunne gå på skole, mens mor og lillebror var på et asylmottak.

Fredag fattet Justis-og Politidepartementet endelig vedtak om at de ikke fikk bli i Norge. Men jentene fikk ikke vite at de skulle utvises, før tidlig søndag morgen da politiet sto på døra. Før de fikk kontaktet advokat, ble de satt på første fly til Oslo og politiets internat på Snarøya. Siste stopp før uttransportering av Norge. Moren og lillebroren er gått i dekning.

Internasjonalt søkelys

Jentenes advokat, Leif Strøm, reagerer kraftig på justisdepartementets og politiets fremgangsmåte i denne saken. Han vurderer å føre saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Fremgangsmåten er så stygg at vi mener menneskerettighetsdomstolen burde se nærmere på norsk praksis i utvisningssaker. Jentene ble brutalt pågrepet på en helligdag, og jaget avgårde uten mulighet til å konferere med meg. De ble frarøvet helt elementære menneskerettigheter, sier Leif Strøm til Dagbladet. Han har sendt en midlertidig forføyning til Oslo namsrett for å hindre en utvisning i dag.

Ingen kommentar

Søstrenes mor har vært politisk aktiv i Koigi wa Wamweres opposisjonsparti i Kenya, sittet i fengsel og hevder hun er blitt torturert. Justisdepartementet har ikke trodd på hennes opplysninger.

- Vi har vurdert anførslene fra de involverte personene i saken, og kommet til at de ikke er kvalifisert til opphold i Norge. Når de sendes ut kan jeg ikke kommentere. Om justisministeren er orientert kan jeg ikke si noe om. Om jentene vil bli sendt ut uten moren kan jeg ikke gå inn på, sier Inger Egeberg, underdirektør i justisdepartementet.

Ute av kontroll

Rådgivningsgruppa for flyktninger og asylsøkere, er rystet over justisdepartementets håndtering av saken.

- Det virker som om statsråd Aud-Inger Aure har en forvaltning som er ute av kontroll. Ved at jentene ble pågrepet på en søndag, og planlagt utsendt i dag, mister søstrene retten til at domstolen kan overprøve departements vedtak. Det er meget alvorlig for den sittende regjering, sier Bjørg Karlsen, ved rådgivningsgruppa i Trondheim.

Dagbladet prøvde i hele går kveld å få justisminister Aud-Inger Aure i tale, uten resultat.
I følge politiet ved Asker og Bærum politikammer er det ikke noe problem å sende jentene ut av Norge uten moren siden begge er myndige. Den yngste av jentene fylte 18 år i forrige uke.

Pressesenur

Med ett unntak, ble norsk presse nektet adgang til å snakke med søstrene i går. Politiinspektør Erik Moestue ved Asker og Bærum politikammer, sto for beslutningen om å stenge media ute fra politiets internat på Snarøya. Han mente at pågangen fra pressen gjorde at det ble for stort arbeidspress for vokterne på Snarøya og politiet ved Fornebu. De eneste som ble holdt i forvaring ved politiets internat på Snarøya i går - var de to kenyanske jentene.

- Politiet bedriver pressesensur. Det er skandaløst. At media ble nektet å møte jentene er brudd på et hvert prinsipp om ytrings- og pressefrihet. Det har alltid vært sånn at folk blir nekta adgang når noe skal skjules, sier advokat Leif Strøm til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!