Norges lengstværende asylbarn:

Søstrene fryktet de skulle tvangssendes til et land de aldri har vært i. Nå får de bli i Norge

UNE gir seg. 

FÅR BLI: Søstrene Hawjin og Nawjin har fått oppholdstilatelse, og får bli i Haugesund der de er født og oppvokst. Bildet, der de er sammen med pappa Naser Alinejad (35) og moren Nashmil Rasulpoor, ble tatt i 2015.  Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
FÅR BLI: Søstrene Hawjin og Nawjin har fått oppholdstilatelse, og får bli i Haugesund der de er født og oppvokst. Bildet, der de er sammen med pappa Naser Alinejad (35) og moren Nashmil Rasulpoor, ble tatt i 2015.  Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I dag har jeg fått beskjed om at UNE har besluttet å ikke anker dommen fra Borgarting lagmannsrett, sier advokat Jan Birkeland på telefon til Dagbladet.

- Det betyr at familien får oppholdstillatelse, sier Birkeland om søstrene Hawjin og Nawjin fra Haugesund, som nå er blitt 12 og 10 år.

Dagbladet har fulgt saken om søstrene som alltid har bodd i Norge, men som Utlendingsnemnda ville sende tilbake til foreldrenes hjemland Iran, et land jentene aldri har vært i.

- Vi er haugesundere. Vi er norske. Vi vil ikke til Iran. Der får ikke jenter leke, sa de to jentene da rettssaken skulle starte i desember.

Saken fortsetter under bildet.

- Tør ikke feire

VANSKELIG TID: Utlendingsnemnda ville sende familien til Iran av innvandringsregulerende hensyn. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
VANSKELIG TID: Utlendingsnemnda ville sende familien til Iran av innvandringsregulerende hensyn. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Avgjørelsen om å sende dem ut av landet ble tatt i forbindelse med asylbarnavtalen i 2015, som gjorde at 60 asylbarn som var født og oppvokst i Norge, og bodd her i minst 4,5 år, skulle få gjenopptatt sakene sine. Jentenes foreldre, som kom til Norge i 2003, måtte ta med seg barna og forlate landet, var avgjørelsen.

Tingretten mente foreldrene «ikke har oppfylt sin plikt til å dokumentere sin identitet, og at de heller ikke har tatt nødvendige skritt for å framskaffe slik dokumentasjon», noe foreldrene bestridet.

Tingretten besluttet så, tidligere i januar, at familien skulle få bli. Det er denne dommen - fra Borgarting lagmannsrett - som UNE ikke vil anke.

Jentenes far, Naser Alinejad, synes det er vanskelig å ta inn over seg beskjeden.

- Det er flott at de ikke vil anke. Men, vi har vært optimistiske og fått gode nyheter før, og så har avgjørelsen blitt endret. Så vi tør ikke feire helt ennå, sier han til Dagbladet torsdag kveld.

Han forteller at saken har vært - og er - en stor påkjenning for hele familien.

- Barna er slitne. Vi er slitne. Nå håper vi bare at det endelige vedtaket, den endelige beskjeden fra UNE, kommer så raskt som mulig, slik at vi kan være sikre på at det er riktig at vi får bli, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

FØDT OG OPPVOKST:  I 2003 kom ekteparet Naser Alinejad og Nashmil Rasulpoor til Norge. Året etter kom dattera Hawjin til verden på sykehuset i Haugesund. To år etter ble lillesøster Nawjin født.  Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
FØDT OG OPPVOKST:  I 2003 kom ekteparet Naser Alinejad og Nashmil Rasulpoor til Norge. Året etter kom dattera Hawjin til verden på sykehuset i Haugesund. To år etter ble lillesøster Nawjin født.  Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

LES OGSÅ: De er Norges lengstværende asylbarn. Nå starter omkampen om å få sendt dem ut av landet

De to jentene har fortalt Dagbladet hvordan de fryktet for å måtte forlate landet de er født og oppvokst i. De to snakker kav haugesundsdialekt og var også ifølge UNE «godt integrert i det norske samfunnet gjennom skolegang og fritidsaktiviteter».

- Ingen overraskelse

Søstrene spiller fotball, driver med karate og spiller fiolin, og har store planer for framtida. Eldstejenta skal bli lærer og Nawjin vil bli politi, lærer eller advokat, skrev Dagbladet i april 2015.

Advokat Birkeland mener familien hele tida har hatt en god sak.

- Det er for så vidt ingen overraskelse at de får bli - det var som forventet.