IKKE EGET HJEM:  Ifølge National Center of Famliy Homelessness er totalt 1,6 millioner amerikanske barn hjemløse i USA. Lilly Earp (8) skifter bleie på sin fire uker gamle søster, Emily, på et senter for hjemløse kvinner og barn organisert av Union Rescue Mission, utenfor Los Angeles i California. De bodde på hotell i en måned før moren fikk plass på senteret. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix
IKKE EGET HJEM: Ifølge National Center of Famliy Homelessness er totalt 1,6 millioner amerikanske barn hjemløse i USA. Lilly Earp (8) skifter bleie på sin fire uker gamle søster, Emily, på et senter for hjemløse kvinner og barn organisert av Union Rescue Mission, utenfor Los Angeles i California. De bodde på hotell i en måned før moren fikk plass på senteret. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / ScanpixVis mer

Søstrene Lilly (8) og Emily (4 uker) har ikke noe hjem

Deler skjebne med 1,6 millioner hjemløse barn i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en studie fra National Center of Famliy Homelessness er totalt 1,6 millioner amerikanske barn hjemløse i USA. Det tilsvarer 1 av 45. Aldri før har så mange barn vært uten et hjem i landets historie.

- Det er en stadig forverring av forskjellen på fattig og rik, og arbeidsledighet blant de svakeste øker. De hjemløse er en konsekvens av fattigdommen, sier professor og Nord-Amerika-ekspert Ole O. Moen. 

Ble kastet ut av barnefaren Lilly Earp (8) og søsteren Emily (fire uker) bodde sammen med moren Doreen Earp på hotell i en måned etter at de endte opp på gata da det ble slutt med barnefaren. Da pengene tok slutt endte de opp på gata.

Heldigvis fikk den lille familien, blant 150 andre personer, et sted å bo på et senter for hjemløse mødre og barn utenfor Los Angeles.

I studien går det fram at antall hjemløse barn har økt 38 prosent etter at den økonomiske krisen rammet landet. Rapporten er basert på tall hentet fra 2007 til 2010.

- VOLDSOMT HØYE TALL:  Professor og Nord-Amerika-ekspert, Ole O. Moen, mener at det reelt sett er en arbeidsledighet på 16 til 17 prosent i USA, og at fattigdommen øker. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
- VOLDSOMT HØYE TALL: Professor og Nord-Amerika-ekspert, Ole O. Moen, mener at det reelt sett er en arbeidsledighet på 16 til 17 prosent i USA, og at fattigdommen øker. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer

- Disse tallene er voldsomt høye. Dette er ganske dramatisk. Dette er nedgangstida Obama har arva etter Bush, sier Moen videre.

Afroamerikansk problem Arbeidsledigheten er nesten dobbelt så stor blant den sorte befolkningen som den hvite. Moen mener at hjemløse, fattigdom og kriminalitet er et spesielt stort problem i den afroamerikanske befolkningen.

- Antallet har gått opp jevnt og trutt, det svarte samfunnet har mye kriminalitet. Dette blir brukt mot dem av rasister, men det er et større antall her enn blant den hvite befolkningen.

Mange av stillingene som utlyses har kort varighet, og det er vanskelig å få faste stillinger. Det gjør at økonomien til familiene blir veldig dårlig, og mange vokser opp i tøffe kår, hvor terskelen for å tre inn i miljøer med narkotika, alkohol og kriminalitet er lav, mener han.

De offisielle arbeidsledighetstallene har han ingen tro på.

HVER FEMTE BARN FATTIG:  Disse barna får ekstraundervisning på et senter for hjemløse kvinner og barn organisert av Union Rescue Mission, utenfor Los Angeles i California. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix
HVER FEMTE BARN FATTIG: Disse barna får ekstraundervisning på et senter for hjemløse kvinner og barn organisert av Union Rescue Mission, utenfor Los Angeles i California. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix Vis mer

- Offisielt var det 8,5 prosent arbeidsledighet i USA i desember, men det reelle tallet er mellom 16 og 17 prosent. Svært mange har jobber uten framtid, og blir ansatt i korte perioder før det plutselig ikke er noe mer jobb til dem.

Én av fem fattige Minst hvert femte barn i USA lever under fattigdomsgrensa, ifølge USAs folketellingsinstitutt. Totalt sett lever nesten 16 prosent, tilsvarende 46 millioner amerikanere, under fattigdomsgrensa.

- Mange ligger like over fattigdomsgrensa. Limet i familien løser seg opp. Dessuten er det mange foreldre som dør tidlig på grunn av alkohol og narkotika. Det gjør at mange havner på gata, sier han.

Nord-Amerika-eksperten viser til at Obama lenge har snakket om at middelklassen er truet, og blir spist opp nedenfra.

- Vi kan ikke lenger kalle det arbeidsklassen fordi de ikke har jobb. Standarden er senket for store grupper av folket. De kristne vil si at det er et moralsk forfall, men det er økonomien som ligger til grunn, sier Moen.

99 prosentene Den amerikanske protestbevegelsen «Occupy Wall Street» begynte å okkupere børsgata Wall Street i New York i september i fjor, og spredte seg til flere hundre steder i USA i tillegg til storbyer rundt om i verden.

46 MILLIONER UNDER FATTIGDOMSGRENSA:  Doreen Earp (38) mater sin fire uker gamle datter Emily utenfor Hope Gardens Fammily Center. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix
46 MILLIONER UNDER FATTIGDOMSGRENSA: Doreen Earp (38) mater sin fire uker gamle datter Emily utenfor Hope Gardens Fammily Center. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix Vis mer

«Vi er de 99 prosentene!» har folkemengdene ropt fordi de mener at det politiske systemet i USA bare er til fordel for én prosent av befolkningen, de aller rikeste.

- Den generelle utviklingen er at sjefene har økt lønningene sine. De 20 prosent rikeste personene i USA forvalter over halvparten av nasjonalproduktet. De fem prosent rikeste har ganske mye av dette igjen, sier han videre.

Fattigdomssyndromet I rapporten fra National Center of Famliy Homelessness blir de 50 statene rangert, og det er de sørligste statene som kommer verst ut.

- Slummen har spredd seg, og tidligere borgerlige boligstrøk i utkantene av byene har ikke blitt vedlikeholdt. Fattige har flyttet inn og fått skylda for forslummingen.

Han mener jobbene ikke lenger finnes i like stor grad i byene.

VANSKELIG SITUASJON:  Lilly Earp (8) er av av de 1,6 millioner barna som er hjemløse i USA. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix
VANSKELIG SITUASJON: Lilly Earp (8) er av av de 1,6 millioner barna som er hjemløse i USA. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix Vis mer

- Folk blir avhengig av bil fordi det blir langt til jobben. Når barn vokser opp med rollemodeller som ikke har jobb, blir dette en spiral med økt fattigdom i neste generasjon. Dette er fattigdomssyndromet, man legger skylda på de fattige, sier Moen.

FÅR HJELP:  Denise Bowie (21) følger med når datteren Genelle øver på å gå på senteret. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix
FÅR HJELP: Denise Bowie (21) følger med når datteren Genelle øver på å gå på senteret. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix Vis mer