VILLE OFRE SEG: Tvillingsøstrene Imane og Sanae al-Ghariss var 13 år da de lot seg verve som selvmordsbombere for al-Qaida. Bak terrorcella sto den terrordømte marokkaneren Abdulkader al-Bisir, også kjent som Abou hamza. Foto: Kassem Hamadé
VILLE OFRE SEG: Tvillingsøstrene Imane og Sanae al-Ghariss var 13 år da de lot seg verve som selvmordsbombere for al-Qaida. Bak terrorcella sto den terrordømte marokkaneren Abdulkader al-Bisir, også kjent som Abou hamza. Foto: Kassem HamadéVis mer

Søstrene skulle bli selvmordsbombere

Nå forteller tvillingsøstrene sin historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RABAT (Expressen/Dagbladet): For åtte år siden ble tvillingsøstrene Imane og Sanae al-Ghariss (13) rekruttert av al-Qaida for å bli selvmordsbombere, forteller de to i et eksklusivt intervju. Planen var å slå til mot Marokkos parlament i hovedstaden Rabat.

- Vi tenkte ikke på hvordan kroppene våre skulle sprenges i små biter. Vi så bare paradiset, forteller de.

Terrormål Det var tidlig morgen, og 13-årige Sanae al-Ghariss lå på en sliten madrass i det spartanske rommet som mora hennes leide i hovedstadens slumområde. Plutselig hamret det kraftig på døra. «Du er mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon og du skal følge med oss til politistasjonen», sa den sivilkledde politimannen.

Sanae og Imane er tvillingsøstrene som ble rekruttert av al-Qaida for å bli selvmordsbombere.

De skulle blant annet sprenge parlamentet og en matbutikk som selger alkohol i Rabat. Nå er de to jentene blitt 21 år gamle og forteller for første gang sin dramatiske historie, etter at sikkerhetstjenesten har opphevet begrensningene overfor familien.

- Jeg drakk te med min venninne da vi hørte at biler parkerte utenfor huset. Før jeg rakk å gjøre noe som helst, stormet de boligen, forteller Imane, som sitter ved siden av sin søster Sanae i et tradisjonelt marokkansk hus i Rabats gamleby.

Inspirert av 11. september Etter 14 dager med avhør, ble tvillingene framstilt i retten sammen med fem andre medhjelpere, i tillegg til 40 andre mistenkte. Til tross for deres unge alder, ble Imane, Sanae og fem medhjelpere dømt til fem års fengsel.

Det hele startet tre år tidligere.

En troende muslim anbefalte dem å ta kontakt med den kjente imamen Rashid Nafae.

- Det var to hendelser som fikk oss til å nærme oss religionen: Drapet på den palestinske gutten Muhammed al Durrah, som ble drept av israelske soldater, og 11. september-angrepene. Vi var nesten like gamle som al Durrah da han ble drept, forteller tvillingene.

Rasende imam Jentene gikk i lære hos imamen. Tvillingene satt i moskeens kvinnedel og sendte skriftlige spørsmål via en gutt. Men ett av deres spørsmål gjorde imamen rasende. Tvillingene lurte på om det var tillatt å sprenge en butikk som solgte alkohol.

Da Sanae akkurat hadde fylt 13, så en praktiserende muslim henne på markedet og spurte om hun kunne tenke seg å bli hans kone. Hun gikk glad hjem til sin mor og fortalte historien. Moren ble rasende. Imane  forsøkte å mekle, men det endte opp med at hun ble kastet ut av leiligheten midt om natta.

- Det var mørkt, kaldt og jeg følte meg forlatt. Jeg satte meg ved en moské da Abou Hamza dukket opp. På noen få timer gjorde han meg til en selvmordskandidat, sier hun.

Den karismatiske fremmede mannen, Abou Hamza, tok henne med hjem. Kona hans var snill og ga Imane mat, varme klær og ømhet.

De pratet hele natta.

Først etter noen timer avslørte Abou Hamza at han var den terrordømte marokkaneren Abdulkader al-Bisir, som ble fengslet på 1990-tallet for forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

- Jeg kjente at jeg kunne gjøre hva som helst for Abou Hamza. Han var faderlig sympatisk, snill og troende, forteller Imane.

Etter fire dager ble Imane forsonet med sin mamma og hun fortalte søsteren sin Sanae og Abou Hamza. Søstrene begynte å treffe ham daglig. I Nafaes moské hadde jentenes spørsmål om å sprenge en alkoholbutikk i lengre tid vært samtaletema. Og når Abou Hamza fikk greie på at det var tvillingene Imane og Sanae som hadde stilt spørsmålet, ble han overlykkelig.

- Et angrep mot en alkoholbutikk gir ingen god effekt, mente Abou Hamza.

Han rådet dem til å sikte høyere: Det er parlamentet som skal sprenges. Abou Hamza ba jentene holde en lav profil til han fikk våpen og sprengstoff fra et naboland.

- Vi tenkte ikke på døden og ikke på hva som skulle skje med våre kropper når vi utførte selvmordsangrep. Abou Hamza fortalte om paradiset etter døden og martyrenes høye status hos Gud. Vi ville virkelig utføre angrepet med glede, sier søstrene.

- Finner fattige offer Like etter gjorde jentene sitt siste besøk til imamen i moskeen. De ville ikke stille noen spørsmål denne gangen. I stedet hadde de et budskap til ham. På en lapp skrev de at han ikke var noen god muslim og at han og hans forsamling var et legitimt terrormål akkurat som parlamentet og alkoholbutikken. Lappen ble undertegnet «13-åringen».

Imamen ble helt satt ut. Han reiste seg opp og ropte høyt «hvordan i Guds navn kan en 13- åring ha slike forferdelige tanker». Det tok ikke lang tid før etterretningen fikk vite hvem som sto bak spørsmålene som skremte imamen og hans forsamling.

Tvillingene ble overvåket og fire måneder seinere ble hele «terrorcella» på sju personer pågrepet. 13. april 2005 fikk Imane og Sanae og 6000 andre fanger amnesti.

Tvillingene ble flyttet fra fengselet og tilbrakte ytterligere to år i en åpen anstalt. De ble nylig løslatt herfra.

- Vi er fri, men lever under fattigdomsgrensa. Det er i slike miljø al-Qaida finner sine offer, sier tvillingene.