Søstrene tok livet av faren: - Var hans personlige slaver

Drapssaken skaper debatt og protester i Russland. - Situasjonen er alvorlig, sier Amnesty.

TILTALT: Her er en av de tiltalte søstrene i retten. Foto: Yuri Kadobnov / AP
TILTALT: Her er en av de tiltalte søstrene i retten. Foto: Yuri Kadobnov / APVis mer

De tre søstrene forteller at motivet for drapet var at de hadde blitt mishandlet både seksuelt og fysisk av faren i flere år. Ifølge politiet skal de ha blitt slått nærmest daglig, skriver The Guardian.

Etter å ha blitt låst inne i et rom og mishandlet med pepperspray 27. juli i fjor, bestemte de seg for å ta grep. De var på tidspunktet henholdsvis 17, 18 og 19 år gamle.

Da faren (57) hadde sovnet i lenestolen, angrep de tre søstrene ham med kniv og hammer.

Han forsøkte å rømme unna angrepet, men døde i gangen i leiligheten. Ifølge den rettsmedisinske undersøkelsen døde han etter 35 knivstikk og flere slag mot hodet, skriver The Times. De tre søstrene skal også ha sprayet faren i ansiktet med pepperspray.

- Var slaver

Etterpå kontaktet de selv politiet og fortalte at de tok livet av faren fordi de fryktet for sitt eget liv. Nå risikerer to av dem opp til 20 år i fengsel, mens den yngste søsteren kan få opp til ti års fengselsstraff.

Søstrenes mor har i russiske medier beskrevet eksmannen som voldelig. Ifølge henne ville ikke politiet sikte mannen da hun forsøkte å melde fra om volden.

Ivan Melnikov, generalsekretær for en organisasjon som forsvarer innsattes rettigheter, var en av de første til å treffe jentene etter drapet. Han sier til Sputnik News at faren brukte dem som personlige slaver.

Også The Guardian skriver at søstrene ble bedt om å se på seg selv som slaver.

- Søstrene hadde bare ett valg - forsvare seg selv eller dø, sier Anna Rivina, lederen for en organisasjon som jobber mot vold i nære relasjoner, til The Guardian.

Hun er svært kritisk til hvordan politiet forholder seg til denne typen kriminalitet.

- Politiet i Russland ser på vold i nære relasjoner som en privatsak, og at det ikke er noen grunn for dem å involvere seg. Myndighetene vil ikke forsvare ofrene. Disse kvinnene blir ofte nødt til å forsvare seg selv og ende opp i fengsel, sier hun.

Flere protester

Tiltalen mot de tre tenåringssøstrene har blitt møtt med enorme protester. Forrige uke samlet hundrevis av mennesker seg utenfor hovedkvarteret til byrået som sto bak etterforskningen. Det er også ventet en stor demonstrasjon førstkommende lørdag.

Flere av demonstrantene hadde plakater med teksten «nødvendig selvforsvar kan ikke være kriminelt», skriver The Moscow Times.

Det har også vært protester på flere russiske ambassader og konsulater verden over.

Det er opprettet en underskriftskampanje til støtte for søstrene, som har over 130 000 signaturer.

Russland er ett av få land hvor det ikke er en spesifikk lov mot vold i hjemmet. Med dagens lovverk fra 2017 resulterer vold mot en ektefelle eller barn i en bot på rundt 4000 kroner eller 15 dager i fengsel, hvis det ikke fører til benbrudd.

Ifølge nettstedet Mediazona, opprettet av to medlemmer av aktivistgruppa Pussy Riot, er rundt 80 prosent av alle drapsdømte kvinner i Russland, tidligere misbrukt av en voldelig partner. «Hvis han slår deg, elsker han deg» skal være et kjent uttrykk i Russland.

BRUTALT: Myrtle McGill ble funnet drept i sitt eget hjem. Nå kan den 25 år gamle drapssaken ha fått sin løsning. Video: CNN Vis mer

Putins verk

Utenrikskommentator Morten Strand i Dagbladet, som nå er frilanser, forklarer at lovverket i Russland er som det er fordi det er en del av en sosialpolitisk veldig konservativ plattform som Vladimir Putin har forsterket i sin tredje periode som president.

- At familierelasjoner er private, og at familier best ordner opp selv, er en del av dette ideologiske tankegodset, sier han.

Strand tror at protestene i etterkant av denne drapssaken bidrar til en bevisstgjøring om det sosiale problemet som familievold er.

- Men det er for tidlig å si om denne saken kan føre til en lovendring som bedre beskytter ofrene.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier til Dagbladet at situasjonen i Russland er alvorlig.

- Det er en alvorlig situasjon. Myndighetene tar ikke vold i hjemmet på alvor. På toppen av dette kommer holdninger i politiet hvor de etter anmeldelse sier at kvinnen må slutte å provosere eller at dette må de ordne selv, sier han og legger til:

- Denne saken, at dette drapet skjedde, er ikke overraskende når det tas så lite på alvor og når problemet er veldig stort, sier han.

- 20 prosent utsatt

Egenæs er enig i at Russland henger igjen i gamle holdninger om at vold i hjemmet er en privatsak.

- Disse holdningene bekjempes verken av myndighetene eller av den andre stormakten i Russland, nemlig kirka, sier han.

Generalsekretæren forklarer at det kan være vanskelig for kvinnene å få hjelp da krisesentrene ofte har liten kapasitet.

- Noen statlige krisesentre må du søke om å få komme til. I tillegg er antallet krisesentre veldig begrenset i forhold til det antatte behovet. Det er lite statisitkk på dette, men vi antar at rundt 20 prosent av alle kvinner i Russland har opplevd vold fra partner, sier han.