I dag kommer Forsvarets råd til politikerne

Søt musikk skal blidgjøre Trump

Alt fra redningshelikoptre og Forsvarets musikkorps bakes inn i Norges nye beregning av forpliktelser til NATO. Ekspert advarer mot at den nye regnemåten kan bli en hvilepute, og tror ikke Trump lar seg imponere.

ØVER: Forsvarets musikere øver i forkant av en konsert. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets Mediearkiv.
ØVER: Forsvarets musikere øver i forkant av en konsert. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets Mediearkiv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger kritisert Norge og andre av NATOs medlemsland for å ikke bla opp nok penger til militæralliansen - og har truet med å trekke seg ut hvis ikke de andre landene gjør en større innsats for å oppfylle sine militære forpliktelser til NATO.

Da snakker man særlig om det såkalte toprosentmålet, som sier at medlemslandene i NATO skal gå inn med opp mot to prosent av BNP.

Nå kan Norge rykke nærmere toprosentmålet, fordi vi over år har rapportert inn lavere forsvarsutgifter enn NATOs retningslinjer tillater.

Med den nye beregningsmetoden ligger Norge an til å bruke 1,8 prosent av BNP på forsvarsutgifter i 2020.

Redningshelikoptre og musikkorps

Da regner forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inn penger til Redningshelikoptertjenesten, penger til FNs fredsbevarende operasjoner og 48 millioner kroner fra Forsvarets musikk sine ulike korps, som hører inn under Kulturdepartementets budsjett.

Det går fram av statsbudsjettet som kom i går.

Forsvarsekspert og pensjonert flaggkommandør, Jacob Børresen, synes det er bra at sammenligningsgrunnlaget blir mest mulig likt mellom de ulike NATO-landene, men advarer mot at det blir en hvilepute for politikerne.

- Denne oppjusteringen er ikke et uttrykk for at forsvaret er styrket, det er bare en ren justering av tall. Putin vil nok neppe være særlig imponert, og enda verre: Trump vil blåse av dette, sier Børresen til Dagbladet.

- Kan oppfattes som prokuratorknep

Han advarer politikerne mot at toprosentmålet blir et mål i seg selv.

- Politisk er det nok et fornuftig grep å endre rapporteringen fordi man kanskje demper støynivået og kan argumentere for at man er nærmere toprosenten, men jeg tror det er en fare for at det kan oppfattes som et rent prokuratorknep. Vi må huske at toprosenten ikke er målet, det er middelet. Målet er en bedre forsvarsevne, og det får du ikke med dette, sier Børresen.

Han er usikker på om det er riktig at for eksempel Redningshelikoptertjenesten tas med i regnestykket for Norges forsvarsevne, og påpeker at både Kystvakt og Redningshelikoptertjeneste bidrar minimalt til Norges forsvarsevne, selv om de utgjør en beredskap.

Legger fram fagmilitært råd

Den nye beregningsmetoden er møtt med blandet respons av forsvarseksperter i Norge.

Forsvarsanalytiker og tidligere sjef for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Nils Holme, synes det er vanskelig å vite hva som nå inngår i regnestykket til regjeringen, som etter sigende tilfører budsjettposter for 5,2 milliarder kroner.

- Jeg vil gjerne se en redegjørelse for hvordan de kommer fram til de store beløpene, og bedømmelsen av forsvarrelevansen. Hvis andre land gjør det samme så okei - da bør nok vi og rapportere det - men jeg synes en del av postene høres veldig merkelig ut, sier Holme til Dagbladet.

Han understreker at korps utgjør svært lite, og at det virkelige spørsmålet er de store beløpene. Særlig stusser han over at Redningshelikoptrene inkluderes.

- Noen av postene vil kunne framstå som talltriksing, og det kan virke forbausende at det regnes inn. Derfor hadde det nok gjort seg med en slags redegjørelse, sier han.

Legger fram fagmilitært råd

I dag legger forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fram sitt fagmilitære råd fram mot neste langtidsplan.

Lekkasjene tyder på at at han legger lista høyt.

Ifølge VG foreslår forsvarsssjefen en betydelig styrking av Hæren i Nord-Norge og to nye fregatter, i sitt fagmilitære råd til regjeringen.

Forsvarssjefen ønsker å øke størrelsen på Brigade Nord til fire kampavdelinger, ifølge VGs opplysninger.

Anbefaler forutsigbarhet

Jacob Børresen mener statsbudsjettet som regjeringen la fram i går, ikke er godt nok til å svare på utfordringene med Norges forsvarsevne, og at man helst burde ligge mellom tre og fire prosent av BNP til forsvarsutgifter.

- Det kan være regjeringen har rett når de sier de fullfinansierer langtidsplanen. Problemet er at langtidsplanens økonomiske rammer ikke rekker til å fullfinansiere anskaffelse og drift av langtidsplanens struktur fordi langtidsplanen sine budsjettrammer i utgangspunktet ikke strekker til, sier han.

SE TV: Regjeringen arbeider med en ny langtidsplan for forsvarssektoren. Tirsdag 8. oktober klokken 13.00 vil forsvarsminister Frank Bakke-Jensen få overlevert det fagmilitære rådet til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Video: Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon. Vis mer

Samtidig advarer han både forsvarsledelsen og politikerne mot å sjonglere forsvarets budsjetter opp og ned etterhvert som spenningsnivået endrer seg.

- Mitt faglige råd er at man bruker mellom tre og fire prosent av BNP, men politisk er det helt illusorisk, så det man er nødt til å forsøke å komme fram til, er en forsvarsramme som gir militær mening og som det er politisk mulig å finansiere også i perioder med lavspenning, slik at man slipper denne vekslingen opp og ned i budsjettene. Det er det motsatte av det forsvaret trenger, og en bombesikker oppskrift på sløsing av midler. Det er også en sikker garanti for at Forsvaret ikke vil være klart når vi trenger det, sier han.

Endret rapportering til NATO

 • NATO har bedt alle medlemsland gå gjennom sin rapportering av forsvarsutgifter.
 • Norges gjennomgang viser at enkelte utgifter som budsjetteres på andre departementers budsjetter bør rapporteres til NATO som forsvarsutgifter.
 • Det inkluderer ifølge statsbudsjettforslaget som kom denne uken blant annet Redningshelikoptertjenesten, Forsvarets musikks andel under Kulturdepartementet, pliktige bidrag til NATOs sivile budsjett og FNs fredsbevarende operasjoner.
 • Det legges opp til fortsatt rapportering av utgifter til Nasjonal sikkerhetsmyndighet, selv om ansvaret er flyttet over til Justis- og beredskapsdepartementet.
 • Gjennomgangen har også avdekket at Norge har rapportert inn en for lav pensjonsutgift, som vil bli justert.
 • I tillegg vil det bli gjort endringer i historiske tall og framskrivinger somm gjør BNP-andelen mer riktig, skriver regjeringen i statsbudsjettforslaget.
 • Samlet vil endringene justere opp forsvarsutgiftenes andel av BNP med anslagsvis 0,2 prosentenheter. Foreløpige anslag for BNP-andelen i 2019 og 2020 er om lag 1,8 pst.
 • I et intervju med VG tidligere i oktober, ble det klart at det er snakk om budsjettposter fortil sammen 5,2 mrd kroner som nå regnes inn.
 • Den justerte rapporteringen er i tråd med NATOs retningslinjer og sendes til NATO i løpet av oktober 2019.

  Kilde: Forsvarsdepartementet/ Forslaget til statsbudsjett / Dagbladet.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer