I dag kommer Forsvarets råd til politikerne

Søt musikk skal blidgjøre Trump

Alt fra redningshelikoptre og Forsvarets musikkorps bakes inn i Norges nye beregning av forpliktelser til NATO. Ekspert advarer mot at den nye regnemåten kan bli en hvilepute, og tror ikke Trump lar seg imponere.

ØVER: Forsvarets musikere øver i forkant av en konsert. Foto:  Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets Mediearkiv.
ØVER: Forsvarets musikere øver i forkant av en konsert. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets Mediearkiv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger kritisert Norge og andre av NATOs medlemsland for å ikke bla opp nok penger til militæralliansen - og har truet med å trekke seg ut hvis ikke de andre landene gjør en større innsats for å oppfylle sine militære forpliktelser til NATO.

Da snakker man særlig om det såkalte toprosentmålet, som sier at medlemslandene i NATO skal gå inn med opp mot to prosent av BNP.

Nå kan Norge rykke nærmere toprosentmålet, fordi vi over år har rapportert inn lavere forsvarsutgifter enn NATOs retningslinjer tillater.

Med den nye beregningsmetoden ligger Norge an til å bruke 1,8 prosent av BNP på forsvarsutgifter i 2020.

Redningshelikoptre og musikkorps

Da regner forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inn penger til Redningshelikoptertjenesten, penger til FNs fredsbevarende operasjoner og 48 millioner kroner fra Forsvarets musikk sine ulike korps, som hører inn under Kulturdepartementets budsjett.

Det går fram av statsbudsjettet som kom i går.

Forsvarsekspert og pensjonert flaggkommandør, Jacob Børresen, synes det er bra at sammenligningsgrunnlaget blir mest mulig likt mellom de ulike NATO-landene, men advarer mot at det blir en hvilepute for politikerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer