Søte valgdrops fra Foss

Veksten i norsk økonomi gjør at finansminister Foss (H) tar fram dollargliset, kaster karameller til folket, og betaler seg bort fra kritikken om at regjeringa ikke satser på kommune og helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavere ledighet, økonomisk vekst, lav rente og lyse utsikter i norsk økonomi, gjør at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett kan legge fram nye sukkerbiter til valgkampen.

Etter lekkasjer om løft til kommunene og fattigdomssatsing, var det lite nytt i den 108-sider lange rapporten fra finansdepartementet. Men Per-Kristian Foss var storfornøyd.


- Fristelsen er til enhver tid å bruke mer penger, sa Foss, som likevel mener regjeringen i dette budsjettet holder seg innen rammen for bruk av oljepenger.
 
- Budsjettpolitikken må være tilpasset den økonomiske situasjonen, sa Foss.

Han kunne også skryte av at regjeringa nå kutter i bruken av oljepenger med 1,1 milliarder kroner. Samtidig får regjeringen 56 oljemilliarder ekstra i statskassa til neste år.

Ved nyttår vil den norske oljepengebingen, oljefondet, nå 1300 milliarder kroner.

Skjerpet mot valget

- Dette er en av de siste sjansene regjeringen har til å sukre med noen piller. Med revidert nasjonalbudsjett kan de komme med justeringer som kan oppfattes som positivt for velgerne, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

I revidert nasjonalbudsjett satser regjeringa penger på brennheite valgkamptema som helse, kultur og fattigdomsbekjempelse. Blant annet skal lokalsykehusene få 100 millioner mer, kulturminnefondet kan stikke 200 millioner ekstra i lomma, og tiltak mot blant annet fattigdom og rus bevilges 150 millioner kroner mer. I tillegg sier Foss at kommunene skal styrkes.

- Dette er som å servere pølse i slaktetida, mener Jenssen, og får støtte av valgforsker Bernt Aardal.

- Det er alltid nærliggende å legge inn godbiter i et valgår. Taktisk nok velger de å satse å saker som regjeringa føler de er blitt angrepet på fra andre partier, sier Aardal.

Mye peker oppover

Det går så det suser i norsk økonomi.

At utsatte områder som kommune og helsesektoren blir prioritert, er derfor en selvfølge, mener Bernt Aardal.

- At kommunene skulle få mer, det måtte bare komme etter alt fokuset på dårlig kommuneøkonomi, sier valgforsker Hanne Marthe Narud.

- Det ligger i regjeringens makt å drive valgamp fra regjeringskontorene. Det er derfor ikke uvanlig at godsakene kommer i fjerde regjeringsår. Dette er regjeringens siste mulighet til å servere sin søtbombe, sier Jenssen.

Men om velgerne virkelig biter seg merke i gårsdagens reviderte pengedryss, er mer usikkert, mener valgekspertene.

EN RIK ONKEL: I går kunne finansminister Per-Kristian Foss servere ekstrakroner han håper skal ta brodden av kritikken mot at regjeringen ikke satser på velferd.