<strong>STERKT KRITISK:</strong> Den britiske professoren Erik Millstone ved Sussex-universitetet stoler ikke på EUs matsikkerhetseksperter når de sier at det kunstige søtningsmiddelet aspartam er trygt. Foto: John Terje Pedersen/Sussex-universitetet
STERKT KRITISK: Den britiske professoren Erik Millstone ved Sussex-universitetet stoler ikke på EUs matsikkerhetseksperter når de sier at det kunstige søtningsmiddelet aspartam er trygt. Foto: John Terje Pedersen/Sussex-universitetet Vis mer

- Søtstoffet kan gi kreft og for tidlige fødsler

Britisk professor går til frontalangrep på EU-ekspertene som tidligere i år friskmeldte aspartam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i år gikk det europeiske organet for matsikkerhet, European Food Safety Authority (EFSA), ut og friskmeldte søtstoffet aspartam som brukes i en lang rekke lettprodukter, deriblant lettbrus.

Nå går den britiske professoren Erik Millstone ved Sussex-universitetet til kraftig angrep på EFSA-panelet med krav om at nye funn om aspertam og helserisiko blir nøye gjennomgått, skriver Mail online.

I sin gjennomgang av vitenskapelig litteratur om aspertam kaster EFSA over bord mer enn 20 studier som har pekt på ulike negative helseeffekter av aspertam, som for tidlige fødsler og ulike typer kreft.

Uheldige bindinger Millstone, som i en årrekke har vært en ledende ekspert på matsikkerhet i Storbritannia, anklager EFSA for urent trav.

- Panelet kan bare ha nådd sin konklusjon om at aspertam er trygt ved implisitt å ta for gitt at nærmest alle studier som ikke viser noen negativ helseeffekt av stoffet er fullstendig til å stole på - dette til tross for at studiene har mange svakheter og nesten alle er finansiert av industrien, sier Millstone og utdyper:

- Samtidig bedømmer panelet at samtlige studier som viser at aspartam er utrygt ikke er til å stole på, selv om noen av dem har særlige metodiske styrker og til tross for at de er finansiert uten bindinger til kommersielle interesser, sier professoren.

Erik Millstone mer enn antyder at EFSA-panelet som sto for den vitenskapelige gjennomgangen av aspertamlitteraturen er dominert av eksperter som har bindinger til industrien eller myndigheter som tidligere har gått god for arpartam.

- Av de 17 medlemmene i EFSA-panelet har sju direkte kommersielle interessekonflikter. Ytterligere fem har institusjonelle interessekonflikter fordi deres arbeidsgiver allerede har uttalt at aspartam er trygt, sier den britiske professoren.

Krever nytt panel Millstone viser til flere studier som stiller spørsmål om hvor trygt aspartam egentlig er og som understreker behovet for mer forskning på søtstoffet.

Et EU-finansiert prosjekt publisert i 2010 fant at gravide kvinner som drakk kunstig søtet brus har større risiko for å føde for tidlig.

Millstone trekker også fram en uavhengig studie fra Italia, hvor rotter utviklet flere typer kreft etter å ha blitt gitt doser med aspartam som ikke skiller seg veldig fra gjeldende retningslinjer for daglig inntak hos mennesker.

Akseptabelt daglig inntak av aspartam er satt til 40 milligram per kilo kroppsvekt. Det vil si at om du veier 60 kilo kan du drikke hele 12 bokser (330 ml) lettbrus daglig uten at det skal utgjøre noen helserisiko, skrev abc nyheter i januar.

Den britiske professoren krever nå at EFSA forkaster sin aspartam-rapport og at det nedsettes et nytt panel av eksperter som er fri for uheldige bindinger og interessekonflikter.

- Farligere med sukker Lege og professor i ernæringsvitenskap Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo synes det er «greit nok» at Millstone stiller spørsmål ved EFSA-panelets bindinger, men synes den britiske professoren velger seg en underlig strid.

- Konspirasjonsteorier er av og til riktige, men her må man se på hvilke data som gjelder. En overveldende andel av data som finnes om aspartam og helserisiko viser ingen verdens ting, sier Drevon og utdyper:

- Det er ikke tvil om at det er mye farligere å drikke sukkerholdig brus enn å drikke brus søtet med aspartam.

<strong>IKKE ENIG:</strong> Professor i ernæringsvitenskap Christian A. Drevon understreker at en overveldende andel av vitenskapelig data om aspartam viser at det kunstige søtstoffet er trygt. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
IKKE ENIG: Professor i ernæringsvitenskap Christian A. Drevon understreker at en overveldende andel av vitenskapelig data om aspartam viser at det kunstige søtstoffet er trygt. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer