- Søtstoffet kan gi kreft og for tidlige fødsler

Britisk professor går til frontalangrep på EU-ekspertene som tidligere i år friskmeldte aspartam.

STERKT KRITISK: Den britiske professoren Erik Millstone ved Sussex-universitetet stoler ikke på EUs matsikkerhetseksperter når de sier at det kunstige søtningsmiddelet aspartam er trygt. Foto: John Terje Pedersen/Sussex-universitetet
STERKT KRITISK: Den britiske professoren Erik Millstone ved Sussex-universitetet stoler ikke på EUs matsikkerhetseksperter når de sier at det kunstige søtningsmiddelet aspartam er trygt. Foto: John Terje Pedersen/Sussex-universitetet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i år gikk det europeiske organet for matsikkerhet, European Food Safety Authority (EFSA), ut og friskmeldte søtstoffet aspartam som brukes i en lang rekke lettprodukter, deriblant lettbrus.

Nå går den britiske professoren Erik Millstone ved Sussex-universitetet til kraftig angrep på EFSA-panelet med krav om at nye funn om aspertam og helserisiko blir nøye gjennomgått, skriver Mail online.

I sin gjennomgang av vitenskapelig litteratur om aspertam kaster EFSA over bord mer enn 20 studier som har pekt på ulike negative helseeffekter av aspertam, som for tidlige fødsler og ulike typer kreft.

Uheldige bindinger Millstone, som i en årrekke har vært en ledende ekspert på matsikkerhet i Storbritannia, anklager EFSA for urent trav.

- Panelet kan bare ha nådd sin konklusjon om at aspertam er trygt ved implisitt å ta for gitt at nærmest alle studier som ikke viser noen negativ helseeffekt av stoffet er fullstendig til å stole på - dette til tross for at studiene har mange svakheter og nesten alle er finansiert av industrien, sier Millstone og utdyper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer