Søtt som faen på gavebordet

En bok laget av sjokolade er en av de mer originale gjenstandene på det kongelige gavebordet i Stiftsgården. Boka har påskriften: behn - søtt som faen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inne i boka ligger sjokoladeterninger med seksere og biljardkuler med tallet 8. Den søte boka er en gave fra Sverre Sætre.

Brudeparet fikk også sitt ønske om supplering av prinsessens Flora Danica-servise oppfylt. Fire tallerkener er gave fra kongen og dronningen, mens blomsterkunstneren Finn Schjøll ga et Flora Danica-fat i tillegg til en bok om blomster. En suppeterrin i samme mønster sto også på gavebordet, men uten at giveren var oppgitt.

Ellers bugnet det av kunst og kunsthåndverk, bøker, kjøkkenutstyr, sølv, glass og bestikk på gavebordet. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn vil neppe mangle noe når de etter hvert flytter inn i sitt nye hjem. Noe skjøte på hus lå imidlertid ikke på gavebordet.

Glass og keramikk er gavene fra brudgommen nærmeste familie. Far Olav Bjørshol og hans kone gir et stort, firkantet keramikkfat med stiliserte tegninger av brudeparet og innskriften Märtha-Ari.

Mor Marianne Solberg Behn med familie gir åtte håndlagede glass med tilhørende fat med inskripsjon. Mormor og morfar Anne Marie og Andreas Solberg gir et nydelig maleri, der motivet er et tre. Bildet er signert Andreas Solberg, som også tegnet parets forlovelsesringer.

Dronning Margrethe og prins Henrik gir brudeparet et maleri signert av dronningen selv. Prinsesse Astrid med ektemann gir også selvmalt gave, en urne i porselen dekorert med tropiske fisker. Fra tante Ragnhild med ektemann vanket det champagneglass i sølv. Den svenske kongefamilien gir to karafler i krystall med bryllupsdatoen inngravert.

Sølvbestikk i Märtha-mønster var gaven fra familien Haraldsen og fra Mariann og Nils Jørgen Astrup. Dronning Beatrix og prins Claus ga fire saltkar i sølv.

Eventyrserien «Tusen og en natt» i skinnbind er gaven fra en rekke vennepar. Den kongelige politieskorten gir paret et flott ur i Georg Jensen-design, og fra fylkesmennene får paret en torso i blå keramikk. Fra offiserer og mannskap på kongeskipet er gaven et En ekte cowboy-sadel fra Trøndelag rytterkrets og to flotte badekåper er også blant de mer originale gavene på gavebordet. Paret får også to billetter til Riverdance-konserten i Globen i Stockholm den 1. september. Forsvaret har gitt et flott billedvev-teppe og Moss kommunes bidrag til gavebordet er et stort maleri.

Marion Rosen, kvinnen som står bak Rosen-terapien som prinsessen praktiserer, gir et glassfat og en antikt sølvkjede med en spesiell sten.

Forlovernes gaver til brudeparet var ikke pakket ut og satt fram på gavebordet fredag formiddag. Hele dagen strømmet det gaver til Stiftsgården. Ifølge informasjonssjef Wenche Rasch er ikke alle gavene med til Trondheim, kun gavene fra dem som er gjester i bryllupet. Alle andre gaver settes på gavebord på Slottet i Oslo, der brudeparet kan ta dem i øyesyn senere.

(NTB)

NAMNAM: behn - søtt som faen. Denne søte, spiselige boka, fylt av terninger og biljardkuler av sjokolade, er en gave til brudeparet fra Sverre Sætre.