Sov da det smalt

Passasjerene hadde lagt seg til å sove da det smalt. Den norske, kvinnelige bussjåføren (47), hennes medsjåfør og en tredje kvinne ble drept på stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JENA I NORD-TYSKLAND/OSLO (Dagbladet): 41 danske passasjerer ble til dels alvorlig skadd.

Ulykken skjedde ved 01-tida natt til i går. Bussen var på vei til skistedene Bad Gastein, St. Johann og Wagrain i Østerrike med 46 passasjerer fra hele Danmark. Ved midnatt ble det montert senger i den øverste etasjen i bussen, og passasjerene la seg til å sove.

Den norske sjåføren fortsatte å kjøre, trolig i en hastighet på drøyt hundre kilometer i timen.

Kjørte for fort

Ved avkjøringen til Bad Klosterlausnitz på Autobahn 9 i delstaten Thüringen like sør for Leipzig gikk det galt. To lastebiler hadde stoppet fordi en personbil hadde kjørt av veien og truffet autovernet. Sjåførene var i gang med å hjelpe til med å få bilen på veien igjen, da den danske bussen kom kjørende. Den norske sjåføren kan ikke ha oppfattet at hun nærmet seg et ulykkessted. Foreløpige undersøkelser tyder på at hun ikke rakk å bremse.

- Vi kan allerede nå slå fast at bussen holdt altfor høy hastighet i et område hvor det var veiarbeider og begrensning på 80 kilometer i timen, sier hovedkommissær Holger Heller hos politiet i Jena.

Han vil ikke kommentere meldinger på tysk radio i går om at farten må ha vært minst 40 kilometer over fartsgrensen.

Ifølge flere tyske og danske nettaviser var det ikke bremsespor på stedet etter ulykken.

Katastrofealarm

- Jeg lå og sov da det skjedde og må ha mistet bevisstheten i den voldsomme kollisjonen. Da jeg kom til meg selv igjen, lå jeg utenfor bussen. Jeg var åpenbart blitt kastet ut gjennom et vindu. Det var fryktelige scener rundt meg alle steder, sirener og blålys. Jeg har flere store hull i hodet etter det ublide møtet med asfalten, forteller danske Michael Tjørind.

Både delstaten Thüringens innenriksdepartement og den danske ambassaden i Berlin slo katastrofealarm etter ulykken. To diplomater ble sendt til stedet for å opprette en hotline for de pårørende og for å snakke med de 41 skadde som ble innlagt på fem sykehus i området. Ifølge tysk politi er de aller fleste av dem forholdsvis unge, og de aller fleste er danske statsborgere.

Flere av dem er alvorlig skadd. Men lege Karsten Reichmann sier til Dagbladet at alle nå er utenfor livsfare.

I tillegg til den norske sjåføren omkom to danske kvinner, en 39 år gammel medsjåfør og en 58 år gammel passasjer.

Har skjedd før

Det er mindre enn to år siden sist en alvorlig ulykke skjedde med busselskapet Højmark Reiser på vei mellom Danmark og Østerrike. 23. mars 2002 kjørte bussen, den gang styrt av en mannlig dansk sjåfør, av veien og ned en bratt skråning. 13 nordmenn var om bord.

- Vi var veldig heldige. Vi ble reddet, sier nå 14 år gamle Arthur Kristiansen til Dagbladet.

Den gang var han og kameraten Tobias Magnussen (13) på tur med foreldrene sine, for å stå på ski. Det var glatt, men bussen brukte ikke kjettinger, og like ved en bratt skråning bar det utfor. Kraftige trær stoppet bussen fra å falle ned et femti meter høyt stup. Også da var det natt og passasjerene hadde lagt seg til å sove.

- Det var det samme selskapet. Vi var sør for München, ikke langt fra grensa mellom Østerrike og Tyskland. I dag, etter denne ulykken, har jeg lest gamle avisutklipp om igjen. Dette minner meg om den gangen, sier Arthur Kristiansen.

KASTET UT AV ET VINDU: Danske Michael Tjørind lå - i likhet med de fleste andre passasjerene - og sov da ulykken inntraff. - Jeg må ha mistet bevisstheten. Da jeg kom til meg selv igjen, lå jeg utenfor bussen. Det var fryktelige scener rundt meg alle steder.
TRE DREPT - 41 SKADD: Tre mennesker omkom og 41 passasjerer - alle danske - ble til dels alvorlig skadd i den voldsomme bussulykken i delstaten Thüringen sør for Leipzig ved 01-tida natt til i går. Bussen var på vei til skistedene Bad Gastein, St. Johann og Wagrain i Østerrike.