OKKUPERER SKOLER: En domstol ber politiet hindre bruk av offentlige bygninger til folkeavstemningen, men da skoledagen var ferdig fredag, okkuperte blant annet foreldre med barn klasserom flere steder i Barcelona der det er planlagt stemmegivning. Her sover folk ute ved en skole mens politiet følger med. Foto: Reuters / NTB scanpix
OKKUPERER SKOLER: En domstol ber politiet hindre bruk av offentlige bygninger til folkeavstemningen, men da skoledagen var ferdig fredag, okkuperte blant annet foreldre med barn klasserom flere steder i Barcelona der det er planlagt stemmegivning. Her sover folk ute ved en skole mens politiet følger med. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Folkeavstemningen i Catalonia

Sov ute i natt for å okkupere valglokalene - i dag skal katalanere stemme over løsrivelse fra Spania

Klokka 6 fikk okkupanter frist til å forlate skolene de oppholder seg på. Vitne sier til Reuters at en politibilkortesje er på vei til valglokalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal innbyggerne i Catalonia etter planen holde folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Det er i strid med regjeringen, som mener valget er ulovlig.

Myndighetene i Madrid har allerede stengt det elektroniske tellesystemet og låst dørene på over tusen skoler som etter planen skulle brukes som valglokaler.

Men aktivister ønsker å få gjennomført folkeavstemningen likevel. Avstemningen begynner klokka 9, men allerede i 5-tiden ble det meldt om køer utenfor valglokalene.

Sov på skoler

Foreldre med elever og andre aktivister har sovet på til sammen 163 skoler i natt. De ønsker ikke at politiet skal stenge skolene. Derfor har de okkupert skolene i hele helga, skriver BBC.

Politiet ga okkupantene frist til klokka 6 søndag morgen til å forlate lokalene. Okkupantene trosser fristen, og folk står nå ved lokalene klar for å stemme.

Like etter klokka 6 sier et øyevitne til Reuters at rundt 30 merkede og sivile politibiler samt en lastebil forlot havneområdet i Barcelona. De skal være på vei til valglokalene.

Den spanske regjeringen har bestemt at samtlige valglokaler skal stenges, skriver Reuters. Onsdag ga en domstol politiet i Catalonia ordre om å hindre at offentlige bygninger blir brukt til forberedelser og organisering av folkeavstemningen. Politiet får ikke lov til å bruke vold mot okkupantene.

Ifølge myndighetene er folkeavstemningen ulovlig. Men parlamentet i Catalonia vedtok i starten av september en lov som sier at en folkeavstemning om løsrivelse av Spania skal holdes.

Politiet fulgte med

Det er ventet at flere tusen vil stemme enten for eller i mot løsrivelse i dag.

Laia (41) oppholdte seg lørdag på en skole i Barcelona. Hun sier til Reuters at politiet har besøkt dem fire ganger.

- De leste opp domstol-beslutningen som sier at ingen aktivister relatert til forberedelsene til folkeavstemningen ikke får lov til å være her, sier hun.

På Twitter skriver folk som har sovet ved skolene i natt, at politiet har fulgt nøye med dem.

LEDER: Catalonia-lederen Carles Puigdemont. Foto: AFP / NTB Scanpix
LEDER: Catalonia-lederen Carles Puigdemont. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Catalonia-lederen Carles Puigdemont sier til Reuters at det verken er politi eller domstol som utfører folkeavstemninger.

- Alt er klart for valg. De (stemmelokalene) har stemmesedler og valgurne, og det er alt folk trenger for å uttrykke sin mening, sier Puigdemont til Reuters.

I et intervju med Al Jazeera sier lederen at folk skal få lov til å stemme, dersom de ønsker det.

- Det er velgerne som har bestemt at det skal arrangeres en folkeavstemning. Ønsket om å stemme er ustoppelig. Du kan ikke bremse det, sier han.

Spanias fabrikk

Skribent og debattant Hamish McRae skriver i The Independent at Catalonia er den regionen i Spania som har størst økonomi, og som gir andre store økonomiske fordeler for andre deler av landet. Regionen kalles «Spanias fabrikk».

Spania kan få store utfordringer dersom folkeavstemningen gir flertall for løsrivelse.

- Folkeavstemningen i Catalonia er en langt større utfordring for EU enn det Brexit er. Catalonia blir ikke bare en trussel for Spania, men hele EU, og om noen år kan bli større trussel enn Storbritannias utmeldelse, skriver McRae.

Det har i flere år vært et tema at Catalonia ønsker løsrive seg fra Spania. Siden 1900-tallet har regionen fått mer og mer selvstyre. I 2012 gjorde mer enn 1 million katalanere krav på selvstendighet. Det samme antallet ønsker selvstyre i dag, skriver NTB. Under sist folkeavstemning, i 2014, stemte 80 prosent av de frammøtte for uavhengighet. Valgdeltakelsen var imidlertid lav - 37 prosent av de stemmeberettigede deltok.

En av kritikkene folkeavstemningen har fått, er at hele landet burde få stemme, og ikke bare regionen.

Catalonia er en region med 7,5 millioner innbyggere som står for en femdel av Spanias BNP, har eget språk og tradisjoner. Regionen har utstrakt selvstyre, men separatister har lenge krevd full løsrivelse.