Sovende mann stoppet Bergensbanen

Slik utløses alarmen og bombehund sendes i helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Slik kan det gå når alle detaljer går \'galt\' og mye blir mystisk. Les den uskyldige, men alvorlige historien om hvordan en sovende kofferteier i dag stanset trafikken på Bergensbanen og utløste helikopterutrykning fra Oslo til Hardangervidda med to bombeeksperter og hund.

Oslo S mandag morgen 08.11: et nær fullsatt morgentog har forlatt perrongen med 150 passasjerer retning Bergen. Mann med mye bagasje får hjelp av personalet til å plassere en pappkartong i et rom som bare personalet bruker. Der står det en koffert fra før. Dette rommet står låst hele togturen, men er åpent til personalet kommer ombord.

Finse: mannen med pappesken skal av og får hjelp av konduktøren. Om han ikke skal ha med kofferten også? Nei, den er ikke hans.

Gebrokkent

Rådslagning blant personalet: umerket koffert, mann med pappeske som snakker gebrokkent - noe skummelt?

Neste stasjon: Hallingskeid. Toget står stille mens konduktør etterlyser eier av koffert over høyttaleranlegget - på norsk og engelsk. Ingen melder seg. Toget i fart igjen mot neste stasjon, Myrdal. Togpersonalet varsler politiet, kofferten blir båret lengst mulig unna folk og hus på Myrdal stasjon.

Toget fortsetter til Bergen - uten skummel koffert. All annen trafikk og Flåmsbanen blir stanset. Operasjonsledelsen i Sogn og Fjordane politidistrikt rekvirerer helikopter fra Oslo med to bombeeksperter og bombehund.

-Hvor er kofferten min?

FULL STOPP: Myrdal stasjon ble stengt for trafikk, og dermed var det full stopp på både Bergensbanen og Flåmsbanen etter at en sovende passasjer ikke hørte koffertadvarsel. Foto: SCANPIX
FULL STOPP: Myrdal stasjon ble stengt for trafikk, og dermed var det full stopp på både Bergensbanen og Flåmsbanen etter at en sovende passasjer ikke hørte koffertadvarsel. Foto: SCANPIX Vis mer

Ankomst Bergen 14.52: ung mann, 20, etterlyser koffert som han har satt i et bagasjerom på Oslo S. Har ikke hatt lapp på kofferten og finner ikke togbilletten. Politiet neste.

-Gutten hadde sovet da kofferteieren ble etterlyst på Hallingskeid. Det er ikke forbudt å sove på toget. Gutten kunne beskrive koffert og innhold i detalj. Så det ble ikke bruk for bombehunden allikevel, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

- Så ingen bot til gutten med den merkede kofferten?

- Vi kan ikke se at han har gjort noe galt. Det er ikke forbudt å sove på toget, sier Lyssand.

Overilt?

-Var dette en overilt bombeaksjon, jourhavende politiadvokat i Sogn og Fjordane, Magnar Austrheim?

- Nei, ikke slik situasjonen fortonet seg. Den avgjørelsen ble tatt på politifaglig grunnlag tidligere i dag, sier Austrheim.

Ingen regning

- Får noen av de involverte regningen for helikopterturen?

-Det er ingen problemstilling her nå, sier Austrheim.

-Er det NSB som har handlet litt overilt i denne situasjonen, informasjonssjef Preben Colstrup?

-Vi støtter fullt opp om de vurderingene togpersonalet gjorde i denne saken. Det var flere sammenfallende momenter som gjorde at de ikke ville ta noen sjanser. Etter bombeaksjonene i London og Madrid har vi skjerpet beredskapen for å trygge passasjerene. Noe sånt kan kanskje skje tre-fire ganger i året, sier informasjonssjef Colstrup.

Og toget ruller videre.