Ny studie:

Sover du middag? Urovekkende funn

Nedslående nytt for folk som liker å ta seg en lur på dagtid.

MIDDAGSHVIL: Er du blant dem som gjerne tar deg en middagshvil? Da bør du lese dette! Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

MIDDAGSHVIL: Er du blant dem som gjerne tar deg en middagshvil? Da bør du lese dette! Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Publisert

I en ny fagfellevurdert studie, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Hypertension, har forskerne gjort et oppsiktsvekkende funn.

Det er American Heart Association som gir ut tidsskriftet Hypertension.

Forskerne undersøkte informasjon fra 358 451 deltakere fra den britiske biobanken, for å finne ut mer om hvordan en middagslur påvirker helsa.

Resultatene viser at folk sover på dagtid har større sjanse for å utvikle høyt blodtrykk og få hjerneslag.

Blod-, urin- og spyttprøver

I studien tok forskerne for seg søvnvanene til de deltakende britene fra 2006 til 2010, skriver den amerikanske kringkasteren CNN.

Fire ganger i året svarte de på spørsmål om søvnvanene sine.

Hver enkelt deltaker ga også regelmessig blod-, urin- og spyttprøver.

Høyere risiko for hjerneslag

Deltakerne som vanligvis tok seg en lur på dagtid, hadde tolv prosent sjanse for å utvikle høyt blodtrykk og 24 prosent sjanse for å få hjerneslag, sammenliknet med de som aldri tok seg en lur.

Ifølge forskerne fikk de samme resultat selv etter at de utelukket deltakere som allerede hadde risiko for høyt blodtrykk.

Forskerne utelukket også deltakere som allerede hadde underliggende risikotilstander som diabetes type 2, høyt blodtrykk eller høyt kolesterol og søvnforstyrrelser. De som jobbet nattskift ble heller ikke tatt med i studien, ifølge CNN.

ÆSJ: Denne thailandske familien på fire, er langt inne i drømmeland. Så kommer det en inntrenger som skal forstyrre nattesøvnen. Video: Kameraone. Reporter: Anton Lier / Dagbladet. Vis mer

- Et faresignal

Studien samlet bare data om hvor ofte deltakerne tok seg en lur, og ikke selve varigheten på luren.

Raj Dasgupta, som er professor i klinisk medisin ved Universitetet i South California, mener at en forfriskende «powernap» skal ha en varighet på mellom 15 og 20 minutter.

- Studien definerer ikke hva hva en lur er. Hvis du sover i én til to timer, er det egentlig ingen lur, sier Dasgupta til CNN.

Professoren har ikke selv vært involvert i studien, men sier at faktorer som om man røyker, drikker daglig, snorker, har problemer med å sovne eller er en såkalt «kveldsperson» kan spille inn.

- Jeg tror at det å ta seg en lur er et faresignal, en tegn på at enkelte personer kan ha en underliggende søvnforstyrrelse, sier han.

Fraråder middagsluren

Han fraråder særlig folk med kroniske søvnproblemer å ta seg en lur, fordi det kan gjøre at man har mindre lyst til å sove om natta.

Dette støttes av nettstedet Lommelegen, som skriver at en langvarig «powernap» ofte vil påvirke nattesøvnen negativt.

Dagsgupta forteller dessuten at dårlig søvn kan forårsake overdreven tretthet på dagen, som igjen kan føre til en overdreven lur.

- Søvnforstyrrelse kan føre til økning i hormonene som regulerer stress og vekt, noe som igjen kan føre til fedme, høyt blodtrykk, diabetes type 2, som alle er risikofaktorer for hjertesykdom, advarer Dagsgupta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer