Sover i bilen på fjerde natta. Her må Morten brøyte snø igjen

Sommeren har ikke helt nådd Senja.

SNØ: Vi skriver 8. juni. I Sør-Norge er det flere steder meldt 28 grader. I Nord-Norge er det kaldt, og på Senja snør det. Foto: Privat
SNØ: Vi skriver 8. juni. I Sør-Norge er det flere steder meldt 28 grader. I Nord-Norge er det kaldt, og på Senja snør det. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Værkontrastene i vårt langstrakte land har vært som natt og dag i flere uker, med sommer i sør og nærmest høst og vinter i nord.

I fire netter på rad har Morten Knutsen overnattet i brøytebilen sin i Kaperdalen på Senja. Legger snøen seg, må han stå opp for å brøyte.

- Det er ikke så mye snø som kommer ned, men nok til at det blir sørpete. Det kan skape problemer for biler med sommerdekk, sier brøytebilsjåfør Morten Knutsen til Dagbladet.

BRØYTEBILSJÅFØR: Morten Knutsen. Foto: Privat
BRØYTEBILSJÅFØR: Morten Knutsen. Foto: Privat Vis mer

Unormalt

Med jevne mellomrom går alarmen på telefonen hans. Dette for å sjekke hvordan veien ser ut, skriver Folkebladet, som først omtalte saken.

Mandag ble brøytestikkene fjernet for sommeren, men det var til liten nytte.

Da Dagbladet ringte Knutsen fredag, kunne han fortelle at det snødde lett.

Fjellovergangen han har hatt ansvaret for, slik at bilistene kommer seg over natt som dag, er 367 meter over havet på det høyeste.

- På Facebook dukket det opp et minne som var tre år gammelt om at det var snø langt nede i fjellene. Det er ikke veldig unormalt at det kommer snø i juni, men det som er unormalt, er at det er så mange dager sammenhengende. Det har vært brøytet hele uka, sier Knutsen.

KALDT: Morten Knutsen anslår at temperaturene på nattestid er rundt 0 grader, og rundt 7 grader på dagtid. Foto: PRIVAT
KALDT: Morten Knutsen anslår at temperaturene på nattestid er rundt 0 grader, og rundt 7 grader på dagtid. Foto: PRIVAT Vis mer

Ikke værsyk

Snøen som daler ned om natta, forsvinner på dagtid når temperaturen stiger. Knutsen anslår at temperaturene ligger rundt 0 grader på natta og opp mot 7 grader på dagtid.

I natt kom det også snø, men ikke nok til at han måtte brøyte.

- Begynner du å bli værsyk?

- Det går bra. Jeg lever med været, ikke mot det. Noe annet går ikke, sier han.

Regn og kaldt i nord

Det kalde været i nord kommer til å fortsette, skal vi tro meteorologen.

Snøgrensa ligger i dag på 300 til 600 meter flere steder i Nord-Norge, men det er ventet at den stiger i løpet av helga.

- Forhåpentligvis slipper han (Morten Knutsen journ.anm.) å brøyte i morgen. Det er ventet perioder med regn i Salten, Lofoten, Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark. Temperaturene stiger, og da stiger også snøgrensa, sier Lillian Bergheim, meteorolog i StormGeo, til Dagbladet.

Selv om temperaturene stiger, er det ikke mye. Det vil fortsatt være surt og kaldt. Søndag vil regnet fortsette i de nevnte områdene.

Mandag og tirsdag synker temperaturene igjen. Det samme gjelder snøgrensa. Da kan det hende at Morten Knutsen må til pers nok en gang.

Finværet tar slutt

I flere uker har det vært sommer i Sør-Norge med flere temperaturrekorder, men nå er moroa over.

I helga kan folk i Sør-Norge nyte siste rest av sommeren for denne gang. Lørdag og søndag er det ventet opp mot 29 grader flere steder og skyfri himmel, bortsett fra i Trøndelag.

- Søndag og mandag vil det komme et lavtrykk fra sør som vil legge seg over Sør-Norge. Det vil gi regn og tordenbyger. Det ser ut til at Trøndelag og Møre og Romsdal kommer unna nedbøren, men resten av landsdelen vil bli preget av lavtrykket, sier Bergheim og fortsetter:

- Ytre strøk av Vestlandet får nok få eller ingen byger. Resten må nok forberede seg på at det blir gråere.

Tirsdag og onsdag ser det ut til at været blir bedre, med opphold og perioder med sol. Neste helg kan det se ut til at det blir dårligere igjen.

- Det kan fort endre seg, men mest sannsynlig blir det ikke like bra som det bli denne helga, sier Lillian Bergheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer