PÅGRIPES: Da Dagbladet for to uker siden besøkte blokkene Ivar Tollefsen eier i Sinsenveien, ble fire menn som oppholdt seg ulovlig i Norge pågrepet i en politiaksjon. Foto: Jacques Hvistendahl
PÅGRIPES: Da Dagbladet for to uker siden besøkte blokkene Ivar Tollefsen eier i Sinsenveien, ble fire menn som oppholdt seg ulovlig i Norge pågrepet i en politiaksjon. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Sover med kjepp bak døra

Milliardæren Ivar Tollefsen overtok da Oslo kommune solgte sykehusboligene i Sinsenveien i Oslo. Nå har fattigdom og narkotika flyttet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Oslo, tirsdag 13. april:

Bente Ramberg er overlykkelig. Hun har fått seg ny leilighet et annet sted i byen. Etter tre år kan hun snart flytte fra en av blokkene i Sinsenveien som leies ut av Fredensborg as. Selskapet eies av milliardæren, rallykjøreren og eventyreren Ivar Tollefsen (48).

-Jeg tar bare med meg klokka etter faren min, og bilder. Resten kaster jeg. Jeg har bare dårlige minner herfra, sier Bente Ramberg.

Et av minnene er fra da hun ble frastjålet 700 kroner utenfor sin egen blokk.

-De omringet meg, tre stykker. Jeg merket ikke engang at de tok lommeboka mi, sier hun.

Bak døra i den lille leiligheten hvor Ramberg bor, står en kraftig kjepp. Hun er forberedt på å måtte bruke den. Flere netter har hun hørt folk som krafser på døra og vil inn.

Bente Ramberg er en av få norske, hvite her i blokka. Mange av beboerne kommer hit via byens sosialkontorer, til mangelfullt vedlikeholdte blokker hvor søppelet flyter både inne og ute. Bjerke bydel har frarådet sosialtjenesten å plassere barn her. Noen, som Rambergs nabo, bor her likevel med små barn.

Rotløse, unge menn
Mange er enslige, rotløse, unge menn. Flere ganger om dagen kjører politibiler sakte mellom blokkene. Da tar de unge mennene mobiltelefonene opp av lomma og ringer hverandre.

Utenfor Rambergs blokk treffer Dagbladet en dame med bæreposer. Hun vil ikke si hva hun heter, men forteller at hun har bodd her helt siden blokkene var personalboliger for sykehusansatte.

- Bomiljøet er ødelagt. De fleste jeg kjenner har flyttet ut fordi de blir skremt. Det blir bare verre og verre å bo her. Vinduene mine våger jeg ikke lenger å åpne, for da er jeg redd for at de faller ut, sier hun.

Milliardær
I 2001 solgte kommunen blokkene i en omstridt operasjon som endte med at selskapet Fredensborg, eid av finansmannen Ivar Tollefsen, overtok som eier. Nå leies en stor del av leilighetene ut til sosialklienter med kommunal husleiegaranti. Ivar Tollefsen står i likningen for 2008 oppført med null i skatteliknet inntekt og formue, men regnes av bladet Kapital som Norges 31. rikeste med en reell formue på fire milliarder kroner.

Mens rallykjøreren og eventyreren Tollefsen disponerer mange hundre kvadratmeter med luksuseiendommer på Snarøya, i Sandvika og i Kragerø, flyter søppelet rundt blokkene i Sinsenveien. Vindusruter har vært knust i ukevis, sannsynligvis fordi det er noe beboerne selv må bekoste.

-Verkebyll
En politibil svinger inn, og stopper foran en av blokkene. Et kvarter seinere kommer politifolkene ut igjen med fire unge gutter i håndjern. De har vært i blokka sammen med Namsmannen, for å gjøre en utkastelse.

Ifølge en av politimennene ble det også funnet narkotika.
-Dette stedet er en verkebyll, sier han.

ALLSIDIG: Milliardær, rallykjører og tindebestiger Ivar Tollefsen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
ALLSIDIG: Milliardær, rallykjører og tindebestiger Ivar Tollefsen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Etterpå ringer Dagbladet til Espen Aas, politistasjonssjef på Stovner.

- Vi er en del der nede på patrulje. Det er en del kriminalitet i området. Det er en del som oppholder seg der som ikke har lovlig opphold i riket. Ikke nødvendigvis de som bor der, men de som frekventerer området. Og så er det en del som bor der som bruker og besitter narkotika, sier Aas. Han finner ikke noe i politirapporten om at de som ble pågrepet under utkastelsen hadde narkotika, men sier at de ikke hadde lovlig opphold i Norge.

Kan ikke låses De fleste unge mennene Dagbladet treffer i Sinsenveien har ikke lyst til å snakke, men Ali Al Timini (22), opprinnelig fra Irak, forteller at han bodde her for fire år siden. Nå er han og Ismael A. Muhsen her på besøk hos en kamerat.

-Hvis det finnes nordmenn her, er de enten narkomane eller folk som leier for leie videre til andre. 90 prosent av leilighetene her er ikke leid ut til dem som bor i dem. Politiet burde banke på hver eneste dør og kontrollere hvem som bor der, sier Ali Al Timini til Dagbladet.

I oppgangen hvor Bente Ramberg bor, står alle sikringsskapene åpne. Det gjør sikringsskapet utenfor Tom Sverre Norheims leilighet også, i en annen blokk. Han har overrasket tyver der, som ville stjele sikringene.
Norheims postkasse kan ikke låses. Da han for noen uker siden kom hjem fra Thailand, så han at noen hadde lett gjennom posten hans.

Norheim flyttet inn for halvannet år siden. Han husker fortsatt sin første dusj i den nye leiligheten.
-Da jeg kom ut av dusjen, var gulvet fullt av vann.

Selvforsterkende
Ifølge nestlederen i Bydelsutvalget i Bjerke, Geirmund Jor, lever mellom 300 og 400 av anslagsvis 500 beboere i Fredensborg as´ blokker i Sinsenveien helt eller delvis av sosialhjelp. Han kaller området for Norges første slum, noe eieren avviser.

- Det er en selvforsterkende effekt når alle som kan flytte ut gjør det, og de som ikke kan velge, flytter inn. Det er selvforsterkende når mange som alltid kommer i konflikt med naboene flytter dit fordi der er det ingen som klager, og når alle sosialkontorene i byen henviser klienter dit, sier Jor, som mener gårdeieren spekulerer i å la kommunen betale for leiligheter som ikke settes i ordentlig stand.

- Det er begrenset hva vi kan gjøre når det er et boligområde som en privatperson har kjøpt og leier ut, men vi har en løpende diskusjon med byrådsavdelingen og utleieren, sier assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad i Bjerke bydel til Dagbladet.

«Positivt samarbeid med politiet»Ivar Tollefsen, som eier Fredensborg as, henviser til adm. direktør i Fredensborg Norge as, Kai Sjøvold, når Dagbladet ber om en kommentar. Ifølge Sjøvold er det ikke unormalt at sikringsskap står ulåst i mange bygårder i Norge. «Det er også stort sett en og samme standardnøkkel som går til samtlige skap, så avlåsing av disse sees ikke av den enkelte leietaker på som viktig», skriver Sjøvold i en e-post. Han vurderer magnetisk lukking. Han skriver at eventuelle ødelagte postkasselåser vil bli fortløpende reparert.
Søppelproblemet forklarer han med «voldsom» snøsmelting i påsken, og skriver at det er satt inn ekstra ryddemannskaper. Han skriver at dette også er et holdningsspørsmål, og at det er mer enn nok søppelkonteinere på eiendommen.
«Enkelte tror fortsatt det er helt ok å kaste søppel direkte ut av vinduet i sin leilighet. Vi jobber kontinuerlig med tiltak», skriver Sjøvold.
Han opplyser at knuste vinduer i oppganger og fellesområder erstattes så raskt som mulig, og at knuste vinduer i leilighetene som ikke repareres innen rimelig tid, etter varsel repareres for leietakers regning.
Sjøvold avviser at Fredensborg Norge spekulerer i å ha ressurssvake leietakere som ikke stiller krav men er sikre betalere på grunn av offentlig betalingsgaranti. Han er glad for «positivt samarbeid med politiet». Ifølge Sjøvold er det ofte vanskelig å skille mellom ulovlig framleie og «lovlig» besøk.
«Vi hadde senest i går en utkastelse sammen med Namsmannen med politiets assistanse hvor det var mistanke både om narkotika og ulovlig opphold. I den konkrete saken fikk vi samme dag en forespørsel fra bydelen om de kunne dekke opp for det økonomiske utestående, og leietakere fortsatt kunne bli boende. Dette ble avvist fra vår side og utkastelsen gjennomført», skriver Sjøvold i en e-post fra onsdag for to uker siden.