Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sover på gata etter strømstrans

Pendlere måtte tilbringe natta på asfalten mens andre dro fram gitaren og gjorde det beste utav tidenes største strømbrudd i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 50 millioner mennesker var uten strøm da eletrisiteten forsvant i USA og Canada i går kveld. I formiddag norsk tid har et flertall fått lysene tilbake, men det vil trolig ta hele helga før bortimot alle igjen får strømbryterne til å virke.

Ingenting tyder på at strømbruddet skyldes terrorangrep. Foreløpig er ikke åsaken endelig fastslått, men kanadiske myndigheter skylder på lynnedslag på amerikansk side ved Niagara Falls. Dette blir avvist av USA.

Fryktet terror

Den sentraliserte måten det amerikanske strømnettet er oppbygd gjorde at strømbruddet fikk så stor utbredelse. Ni atomkraftverk ble avskrudd da strømstansen rammet viktige elektrisitets-transport-linjer, men ingen vet ennå hvordan et eventuelt enkelt lynnedslag kunne føre til tidenes mest omfattende strømbrudd i USA.

- Vi lurer alle på hvordan dette er mulig, sier New York-guvernør George Pataki til AP.

I alle de rammede områdene forteller folk om terrorfrykten som først rammet dem. Mange newyorkere fikk 11. september-flashbacks og ville bare hjem. Strandede pendlere måtte ta til takke med asfalt, benker og andre underlag for å få natta til å gå.

Sang og pratet

Men på New Yorks West Side fra Lower Manhattan til Hell's Kitchen fant livnytende newyorkere hverandre i den varme kveldslufta mens den uvante stillheten lå over millionbyen som er kjent for aldri å sove.

Festivalatmosfæren langs elva ble ikke dårligere etter hvert som folk dro med seg gitarene og spilte opp til allsang. Andre fyrte opp grillen mens ungene lekte og naboer satte seg sammen for å prate. Siste nytt om strømbruddet strømmet fra de batteridrevne radioene innimellom musikkinnslagene.

Is og øl i varmen

- Vi prøver bare å ha det moro. Alle ser så rolige ut. Folk sitter bare og ser på menneskene, smiler Aaron Owens til CNN.

Newark-mannen var på ferie i New York med kona da lysene plutselig forsvant. Utendørskafeene var i går kveld fylt opp med kunder og gateselgerne fikk nok å gjøre. Isen måtte jo spises opp før den smeltet og ølen drikkes før den ble varm. Mens natta nærmet seg ble teltene langs elva flere. Andre la seg bare på bakken da de ble trøtte.

Bush lovet rask hjelp

De største delene av New York er fortsatt uten strøm, men myndighetene håper at elektrisiteten er tilbake innen morgenrushet i dag. T-banen blir først satt i gang tidligst et godt stykke utpå dagen. I Detroit tror de at de trenger hele helga på å få nettet til å funke normalt. Trafikken går allerede for fullt på samtlige seks flyplasser som ble rammet.

President George Bush karakteriserte situasjonen som et massivt nasjonalt problem sent i natt norsk tid, da han talte til det amerikanske folket fra California. Presidenten utelukket muligheten for at terrorister har stått bak.

- Dette er en viktig lærepenge for USA. Vi må nå jobbe for å få strømmen tilbake så raskt som mulig, og vil sette inn store ressurser for å løse problemet. Vi er bedre organisert for slike situasjoner i dag enn hva vi var for to og et halvt år tilbake, sa Bush, som ikke kunne bekrefte hva som er årsaken til det omfattende strømbruddet.

Ba folk gå rolig hjem

- Jeg kan si med 100 prosents sikkerhet at det ikke foreligger noe bevismateriale overhodet som tyder på at dette har med terrorisme å gjøre, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg til CNN.

- Vi har ikke fått noen meldinger om at noen så langt er kommet fysisk til skade som følge av strømbruddet.

Borgermesteren oppfordret folk ta det med ro og gå hjem, eller være sammen med venner hvis de bor utenfor byen. Noen av sykehusene i New York meldes å ha nødagregater, andre har det ikke. En del leger måtte avslutte operasjoner i mørke etter at strømmen gikk.

- Kan ikke skje i Norge

Et slikt massivt strømbrudd kunne ikke skjedd i Norge, ifølge Statnett.

- Vi kan ikke se for oss at vi kunne få et slikt omfattende strømbrudd i Norge, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Årsaken til dette er at det norske kraftnettet er bygd opp helt annerledes enn det amerikanske og canadiske.

- I Norge har vi et mye mer desentralisert system og er ikke så avhengige av enkeltkomponenter, kraftverk eller kraftledninger som man er på den andre siden av Atlanterhavet, forklarer Akselsen.

Det eksisterer også en avtale om gjensidig backup mellom de nordiske landene.

<B>KASTET PÅ GATA: Hotell People Marriott Marquis på Times Square nektet gjestene tilgang til rommene sine, og henviste dem til å sove på fortauet.
<B>BRENNENDE HETT: Brannmann John Citerella kjøler seg med et vått håndkle etter å ha rykket ut til to branner i natt.
KAOS: Det brøt ut kaos i New Yorks gater etter at hele byen ble mørklagt ved 22-tida norsk tid i kveld. Strømmen gikk også i Cleveland, Detroit, Erie, Toronto, Ottawa, Niagara Falls og flere andre byer.
<B>TRAFIKK-KAOS: En politimann må gjøre jobben til trafikklysene ved hjelp av nødbluss på Manhattan.
VENTER PÅ TRANSPORT: Strandede passasjerer sover utenfor Grand Central Station i New York mens de venter på at strømmen skal komme tilbake.
FANT ROEN: Newyorkere flest kom seg raskt etter det første strømsjokket og lot livet gå som normalt da de skjønte at det ikke var et nytt terrorangrep.
RINGTE HJEM: Horder av mennesker strømmet til telefonkioskene for å ringe hjem til familie og venner etter at strømmen gikk i New York.
OVERFYLTE GATER: Folk fylte opp New Yorks gater i løpet av kort tid etter strømbruddet.