Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sover på skolen mens mamma og pappa jobber

Barn av migrantarbeidere stiller lavest på rangstigen i Kinas utdanningssystem.

SOVER I KLASSEROMMET: Barn av migrantarbeidere sover på pulten i et spartansk klasserom i byen Hefei øst i Kina, mens foreldrene jobber lange og harde dager. Foto: REUTERS/SCANPIX
SOVER I KLASSEROMMET: Barn av migrantarbeidere sover på pulten i et spartansk klasserom i byen Hefei øst i Kina, mens foreldrene jobber lange og harde dager. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scenarioet på bildet øverst er ikke unikt; kanskje så mange som millioner av kinesiske barn må sove på eller under pulten etter skoletid mens mor og far jobber lange skift.

- Hovedbekymring Disse barna kommer nederst på rangstigen i det kinesiske skolesystemet, og er utpekt av statsminister Wen Jiabao som «en av hovedbekymringene for folkerepublikkens statsråd». Han anerkjenner migrantbarnas situasjon som «den svakeste delen» av utdanningssystemet.

Forklaringen er at foreldrene tilhører den enorme og voksende gruppa av migrantarbeidere - ofte overflødige bønder som flytter fra landsbygda og til de kinesiske storbyene, der de jobber hardt og bor trangt for å få endene til å møtes.

Gruppa utgjør ifølge offisiell kinesisk statistikk 261 millioner mennesker - eller 20 prosent av kjempelandets befolkning - og de blir 13 millioner flere hvert år. I enkelte byer er de flere enn de fastboende, og mange slår seg ned for godt.

Problemet er at den «flytende befolkningen», som har en stor del av æren for Kinas voldsomme økonomiske vekst de siste åra, generelt ikke nyter de samme rettighetene som de fastboende, og i praksis utgjør en underklasse.

Mister fellesgoder Ifølge Amnesty er svært få migrantarbeidere lovlig registrert som beboere i arbeidsbyen, på grunn av en komplisert og dyr registreringsprosess. Det medfører blant annet at de går glipp av goder som helseforsikring og arbeidskontrakt, og er sårbare for undertrykking og trakassering fra f.eks. myndigheter og arbeidsgivere.

I tillegg har ikke barna rett på gratis offentlige skoler, som ellers er et fellesgode i folkerepublikken. Dermed vokser millioner av barn opp uten skolegang.

TRANGT: En migrantarbeiderfamilie i sitt lille hjem på en byggeplass i den nordøstlige byen Shenyang. Flertallet av migrantarbeiderne bor i trange og dårlige kår, og har få rettigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRANGT: En migrantarbeiderfamilie i sitt lille hjem på en byggeplass i den nordøstlige byen Shenyang. Flertallet av migrantarbeiderne bor i trange og dårlige kår, og har få rettigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

I hovedstaden Beijing er myndighetene godt klar over problemet, og fører politikken at de tolererer, men ikke støtter, de ca. 260 private skolene for migrantbarn som har skutt opp på ulike steder i millionbyen, skriver Reuters.

Den lokale privatskolen i bydelen Heiqiao har 600 elever, med 30-50 i hver klasse. Kvaliteten på de private skolene er ofte lavere enn ved de offentlige, og mange dropper ut i 14-15-årsalderen for å jobbe som foreldrene.

- Ofte er klassene veldig, veldig store, ressursene er ganske begrensede, og barna får ofte ikke oppmerksomheten de trenger, sier Yin Chia, leder for den ideelle organisasjonen Medfølelse for migrantbarns utdannelse.

Containerskoler Foreldrene, som tjener rundt 1600 kroner i måneden, må bruke minst ei månedslønn for å betale privatskolene - som ofte ligger utsatt til i områder øremerket for andre byggeprosjekter, og når som helst kan bli jevnet med jorda for å gi plass til f.eks. ei boligblokk eller et kjøpesenter.

Det er grunnen til at Yins organisasjon nå har begynt å innrede skipscontainere som klasserom.

- Dermed trenger vi bare å ta med oss containerne og flytte, sier australsk-kineseren.

Ønsket utvikling Kinesiske myndigheter har på den ene side uuttalt støttet folkeflyttingen fordi den bidrar til å skaffe arbeidskraft til den eksplosivt voksende økonomien, samtidig som den hjelper på veien mot å transformere landet fra en landbruks- til byøkonomi.

MOBIL SKOLE: I Beijing har den ideelle organisasjonen Medfølelse for migrantbarns utdannelse innredet klasserom i skipscontainere, som tiltak mot dyre og dårlige private skoler. Foto: HOW HWEE YOUNG/EPA/SCANPIX
MOBIL SKOLE: I Beijing har den ideelle organisasjonen Medfølelse for migrantbarns utdannelse innredet klasserom i skipscontainere, som tiltak mot dyre og dårlige private skoler. Foto: HOW HWEE YOUNG/EPA/SCANPIX Vis mer

På den annen side begynner de sosiale problemene nå å bli såpass store at myndighetene aktivt prøver å bedre migrantarbeidernes situasjon - blant annet ved å innføre bedre gratis helseordninger, slik den statlige avisa Xinhua melder.

Ifølge beregninger kan antallet migrantarbeidere i Kina runde 400 millioner i 2025.

BYGGER LANDET: Migrantarbeidere i arbeid i Qingdao øst i Kina. Gruppa, som utgjør 261 millioner mennesker, har en stor del av æren for landets eventyrlige økonomiske vekst de siste åra. Foto: WU HONG/EPA/SCANPIX
BYGGER LANDET: Migrantarbeidere i arbeid i Qingdao øst i Kina. Gruppa, som utgjør 261 millioner mennesker, har en stor del av æren for landets eventyrlige økonomiske vekst de siste åra. Foto: WU HONG/EPA/SCANPIX Vis mer