Søviknes: - Glad for å bli etterforsket

Fremskrittspartiets nestleder, Terje Søviknes, sier han er lettet over at politiet nå har tatt initiativ til å etterforske voldtektspåstandene som er rettet mot ham. Samtidig blir han oppfordret til å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Terje Søviknes kaster skam over partiet slik han har oppført seg. Han har vist en total mangel på dømmekraft. Søviknes har begått handlinger som rammer både partiet, partikollegene og ikke minst velgerne, sier tidligere nestleder i Frp Vidar Kleppe. Flere Frp-topper raser mot Søviknes og ber ham trekke seg.

John Alvheim, FrPs nestor i Stortinget, gikk knallhardt ut på TV2 i kveld og kom med en krystallklar oppfordring til Søviknes: - Jeg forventer at han trekker seg fra alle verv med øyeblikkelig virkning, sier Alvheim og legger til at oppfordringen gjelder uansett om den påståtte seksulle kontakten skal ha vært tiltvunget eller frivillig.

Frps justispolitiske talsmann Jan Simonsen mener den som har forbrutt seg bør stå fram.

- Det er en handling som innebærer misbruk av posisjon, makt og status, sier Simonsen til NRK som mener at mange av partiets yngre representanter ser opp til partifeller på Stortinget og i partiledelsen.

Han mener det ikke kan tolereres at en sentralt tillitsvalgt som stiller som partiets utsending på FPUs landsmøte ender opp med å ha sex med en beruset 16 år gammel pike.

Moralsk forkastelig

Kleppe er nådeløs i sin kritikk av Søviknes som overtok vervet som nestleder da Kleppe ikke stilte til gjenvalg:

- Uansett om det har skjedd noe straffbart etter loven eller ikke, så er det moralsk forkastelig av en høytstående og mye eldre tillitsvalgt å ha seksuell omgang med ei jente på 16 år, om det var aldri så frivillig fra hennes side.

Jeg er svært overrasket og er dypt skuffet over Terje Søviknes både som partikollega og som menneske.

Det er politikk man skal drive med på slike møter. For å si det forsiktig, så synes jeg ikke det er bra når tillitsvalgte driver med slike ting som å fly på besøk hos ungjenter. Dette sender jo ut slike signaler som partiledelsen på ettermiddagens pressekonferanse sa det var viktig å slå ned på. De som engasjerer seg i politisk arbeid skal være sikre på at de har det trygt og greit hos oss i selveste lov og orden-partiet. Det skal ikke finne sted slike ting som vi her har opplevd, sier Kleppe.

Pinlig

Kleppe mener sex-skandalen klart er en belastning for partiet og de øvrige tillitsvalgte.

- Saken er jo så pinlig at hovedpersonen selv sier at han ikke engang tør å stå fram. Både Søviknes og partiet må gå i seg selv og finne ut av dette. Søviknes bør finne seg noe annet å gjøre. Dette er flaut for alle involverte, sier Kleppe.

Kleppe sier at han regner med at det blir en sak for landsmøtet i april dersom ikke Søviknes trekker seg frivillig.

- Det må skje en opprydding i partiet etter dette. Jeg er glad for at partiledelsen også har tatt til orde for dette. Partiet står rett og slett overfor en kjempeutfordring, sier Kleppe.

- Glad for etterforskning

- Jeg er glad for at politiet vil etterforske de påstander som er framsatt mot meg slik at de faktiske forhold kommer fram, sier Terje Søviknes til Dagbladet.no. Han ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer i saken i ettermiddag.

Som ordførerer representerte Søviknes i dag Os kommune i en begravelse, og det var derfor han ikke var tilstede under pressekonferansen med Carl I. Hagen, Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo i Oslo i ettermiddag.

Pressekonferansen omhandlet voldtektsanklagene både fra Cathrin Rustøen og fra en 17 år gammel jente fra Telemark.

Rustøen har gått ut og fortalt at Søviknes ikke har voldtatt henne.

17-åringen skal etter det Dagbladet vet, ha utpekt Søviknes som den som skal ha forgrepet seg på henne.

Ikke suspendert

Det foreligger ingen anmeldelse fra 17-åringen, men politiet har startet etterforskning på eget grunnlag.

Søviknes vil ifølge partiformann Carl I. Hagen ikke bli suspendert.

- Det må vurderes og drøftes grundig. Vi kan ikke ta det på sparket. Dette er noe av det tøffeste vi har vært oppe i. Frp går likevel ikke i oppløsning, vi har ryggrad til å bære dette, sa Hagen.

Søviknes uttalte seg anonymt til VG i dag. Der innrømmet han å hatt seksuell kontakt med en 16-åring, men poengterer på det sterkeste at kontakten var av frivillig karakter.

<B>ALVORSTYNGET:</B> I dag brukte Fremskrittspartiets Terje Søviknes storparten av fergeturen på 40 min, mellom Hufthamar og Krokeide, i mobiltelefonen.