Søviknes avhøres i løpet av uken

Avhør av Fremskrittspartiets tidligere nestformann Terje Søviknes vil ikke bli gjennomført mandag, men «forhåpentlig i løpet av uken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Porsgrunn har iverksatt etterforskning i saken på eget initiativ etter at det forrige helg ble kjent at en ung jente hevdet at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep av en Frp-topp under FpU-landsmøtet i fjor. Mandag innrømmet Terje Søviknes at han hadde hatt sex med jenta, som da var 16 år, under landsmøtet, men hevdet at det skjedde frivillig.

Etter at saken ble kjent, trakk Søviknes seg som nestformann, ordfører i Os og som førstekandidat på Frps stortingsliste fra Hordaland. Ledelsen i partiet har kjent til saken i flere måneder.

Søviknes'advokat Oscar Ihlebæk kjenner ikke til tidspunktet for når hans klient skal forklare seg. Ihlebæk vil ikke være til stede under avhøret.

Ikke anmeldt

Søviknes er ikke anmeldt for å ha begått noe overgrep, men politiet har startet etterforskning på bakgrunn av påstander om overgrep og voldtekt av to jenter på FpU-landsmøtet.

Politiadjutant Inger Mysen Conradsen ved Porsgrunn politistasjon er ansvarlig for etterforskningen av de to sakene. Hun vil først uttale seg om saken mandag ettermiddag. Men i en pressemelding Porsgrunn politistasjon har sendt ut, skriver de at Terje Søviknes forhåpentlig vil bli avhørt i løpet av uken.

I tillegg til saken rundt Søviknes og 16-åringen har også Cathrin Rustøen sagt hun ble voldtatt av en tillitsvalgt fra FpU under landsmøtet. Rustøen har ennå ikke forklart seg for politiet og det er ikke tatt stilling til når dette vil skje.

Avgjør

Sist torsdag ble den nå 17 år gamle jenta avhørt av politiet. Hennes advokat Roar Vegsund anbefalte henne til å vente til over helgen med å ta stilling til om hun skal anmelde Terje Søviknes. Han understreker at hans klient aldri har sagt at hun er blitt voldtatt av Søviknes, men at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep.

Ifølge Vegsund endret ikke jenta på noe hun tidligere har sagt om det angivelige overgrepet på Søviknes' hotellrom under FpU-landsmøtet. Det skal ha skjedd sent etter at landsmøtedelegater og Terje Søviknes hadde vært på bar og sunget karaoke. Deretter skal de ha fortsatt festen på et nachspiel på hotellet før jenta havnet på Søviknes' hotellrom. Begge parter skal ha drukket alkohol.

(NTB-Karen Eldbjørg Toven