Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karbonfangst- og lagring

Søviknes gir støtte til CO2-fangst i Oslo

Og for en gangs skyld får Oljeministeren klimaskryt fra SV.

- GODT NYTT: Regjeringen og olje- og energiminister Terje Søviknes har bestemt å gå videre med støtten til demonstrasjonsprosjektet for fangst og lagring av CO2, på gjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. - Dette er gode nyheter, sier Marius Holm i miljøstiftelsen Zero. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
- GODT NYTT: Regjeringen og olje- og energiminister Terje Søviknes har bestemt å gå videre med støtten til demonstrasjonsprosjektet for fangst og lagring av CO2, på gjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. - Dette er gode nyheter, sier Marius Holm i miljøstiftelsen Zero. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fangst- og lagring av CO2 kan være et viktig bidrag til at verden skal nå sine klimamål.

Det sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en pressemelding, i forbindelse med at han i dag besøkte avfallshåndteringsanlegget på Klemetsrud i Oslo, der han slapp nyheten om at regjeringen gir støtte til videre satsing på CO2-fangst på Klemetsrud.

Ifølge pressemeldingen er det snakk om støtte til «forprosjektering».

Per i dag fanges det ikke opp CO2 ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud. Støtten som ble gitt i dag skal gå til å fortsette planleggingen av karbonfangst- og lagring kan gjøres best mulig måte, teknologisk og kostnadsmessig.

Drømmen om CO2-fangst

Det er også viktig at prosjektet skal kunne bidra til at teknologien kan tas i bruk andre steder.

«Når forprosjektering er fullført og ekstern kvalitetssikring er gjennomført, vil regjeringen vurdere om et demonstrasjonsprosjekt bør realiseres», skriver departementet i pressemeldingen.

Karbonfangst- og lagring, ofte forkortet til CCS (Carbon capture and storage), har vært blant de heteste debattene i norsk klimapolitikk helt siden 2007, og Jens Stoltenbergs famøse beskrivelse av CO2-fangst på Mongstad som Norges «månelanding».

Månelandingen ble til en krasjlanding i 2013, da Stoltenberg-regjeringen la ned planene om fullskala CCS på Mongstad.

Har vært på vent

Drømmen om et fullskala-anlegg for CO2-fangst har fått leve videre under Erna Solbergs regjering, og er en sentral brikke i norsk klimapolitikk.

Under framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i mai i år gikk regjeringen videre med fangstprosjektet på Norcems sementfabrikk i Brevik, mens de anbefalte å ikke gå videre med Yaras ammoniakkanlegg i Porsgrunn.

Regjeringen satte spørsmålstegn til planene på Klemetsrud, men etter en ny ekstern vurdering av prosjektet, som viser at både kostnadene og usikkerheten er redusert, har de nå valgt å satse videre på Klemetsrud.

- Kostnadsnivå blir avgjørende

- Vi er selvfølgelig veldig glade for å ha fått en avklaring. Vi har et godt og robust prosjekt som vi gleder oss til å jobbe videre med, og vi er klare til å gå i gang med forprosjektering, sier Jannicke Gerner Bjerkås, direktør for karbonfangst- og lagring i Fortum Oslo Varme.

Departementet oppgir at de totale kostnadene for fangst, lagring og transport over en femårsperiode, er redusert fra 13,1 til 11,8 milliarder kroner.

- Jeg er glad for at fangstprosjektet til Fortum er forbedret og at vi nå tilbyr forprosjektering av to fangstprosjekter. Et rimelig kostnadsnivå er avgjørende for at det kan bli et godt demonstrasjonsprosjekt. Konkurranse mellom fangstaktører er et bidrag til dette, sier Søviknes i pressemeldingen.

- Forventer fullt trykk

Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, er glad for nyheten.

- Sommerens hetebølger og tørke har for alvor vist oss at det haster å få på plass utslippskutt. Derfor er det bra at regjeringen gir grønt lys til å gå videre med karbonfangst anlegget på Klemetsrud. Vi forventer at regjeringen har fullt trykk på dette framover, sier Haltbrekken.

- Verden er helt avhengig av denne klimateknologien dersom vi skal unngå de verste konsekvensene av klimaendringene, sier han.

Også Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero, kaller det «gode nyheter.

- CCS er svært viktig, fordi for en del utslippskilder, som avfall og sement, er det vanskelig å se for seg en annen løsning enn fangst- og lagring for å fjerne utslippene.

- Må sette i gang

En del av målet med Norges satsing på CCS, er å gjøre det økonomisk bærekraftig slik at teknologien kan tas i bruk i stor skala.

Veien dit kan ligge i nettopp denne typen prosjekter, mener Holm.

- Det viktigste man kan gjøre for å få denne teknologien moden, er å ta den i bruk. Du kan ikke forske deg fram til industriell erfaring, du må rett og slett sette i gang, sier Holm.

Negative utslipp

Karbonfangst kan også bli viktig for å få til såkalt «negative utslipp», altså at vi reduserer mengden CO2 i atmosfæren.

- Ved et avfallsanlegg er det også forbrenning av biologisk avfall, som i utgangspunktet er karbonnøytralt. Når vi fanger opp utslippene fra det, reduserer fjerner vi CO2 fra det naturlige kretsløpet, sier Holm.

- Det er viktig fordi vi bruker opp karbonbudsjettet globalt, og vi vil mest sannsynlig trenge negative utslipp for å nå klimamålene, sier han.