Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Søviknes har ikke voldtatt meg

BERGEN (Dagbladet): 21 år gamle Cathrin Rustøen sendte i går sjokkbølger inn i Fremskrittspartiet med påstander om voldtekter, seksuelt misbruk og fyll blant Frp's tillitsvalgte. Men hun avviser alle spekulasjoner om at det er partiets nestleder Terje Søviknes som har voldtatt henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke fortelle hvem gjerningsmannen er, sier hun.

Terje Søviknes sier han fikk en sjokkreaksjon da Cathrin Rustøen gikk på talerstolen under årsmøtet for fylkespartiet i Hordaland og fortalte at hun var blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp.

- Jeg merker at folk trekker sine konklusjoner på bakgrunn av ryktene som har gått om meg tidligere i vinter, sier Søviknes.

- Psykisk knekt

Han var til stede som representant for Frp da ungdomspartiet avholdt landsmøte i Telemark i fjor. Han sitter også som medlem av ungdomspartiets sentralstyre som representant for moderpartiet. Derfor falt mistanken mot ham i går, men på direkte spørsmål fra Dagbladet i går kveld kunne Cathrin Rustøen avklare:

- Det er ikke Terje Søviknes som har voldtatt meg.

  • Hun forteller at sju unge kvinner og to unge menn skal ha blitt voldtatt eller seksuelt misbrukt på annen måte av andre tillitsvalgte i partiet. Flere jenter skal være psykisk knekt av overgrepene og noen skal ha forsøkt å ta sine egne liv. Alle skal ha vært over den seksuelle lavalderen.

- Jeg snakker på vegne av flere av de som er blitt misbrukt, men jeg har ikke vært i kontakt med alle før jeg bestemte meg for å gå på talerstolen under årsmøtet. Jeg er ikke blitt presset av noen til å gjøre det, men så ingen annen utvei enn å fortelle om min opplevelse i håp om å få partiledelsen til å gjøre noe med denne ukulturen.

Hun forteller at hun mottok en telefonsamtale torsdag kveld som hun oppfattet som en drapstrussel, og at hun ikke kunne bevege seg trygt utendørs lenger.

Som en bombe

Beretningen slo ned som en bombe hos de fleste tilstedeværende på årsmøtet i Bergen i går. Siv Jensen holdt først en hilsningstale fra partiledelsen der hun snakket om den uheldige ryktespredningen sentrale tillitsvalgte ble utsatt for under nominasjonsprosessen og anmodet alle til å lære seg å følge lovlig fattede vedtak i partiet. Da hun var ferdig med sin tale, tok fylkesleder Sigrun Sangolt Natås ordet og spurte om ikke noen ville stille spørsmål til Siv Jensen.

Bare en representant tok oppfordringen.

Det var Cathrin Rustøen med ferdigskrevet manus:

- Jeg tror at problemet er større enn noen i denne sal kan forestille seg, og da tjener det ingen i partiet, partiledelsen eller enkelte tillitsvalgte å sope problemet under teppet i håp om at sakene er ute av verden.

Fikk hjelp

Overfor Dagbladet erkjenner hun at bekjennelsen om seksuelle overgrep ikke ble skrevet aleine.

- Jeg har fått litt hjelp til å forfatte dette, sier hun.

Terje Søviknes sier at han opplevde den unge kvinnens beretning som godt regissert.

- Jeg er redd for at hun blir brukt i et større spill, og at hun ikke har forstått konsekvensene. Hun har kommet til meg for å få råd tidligere. Jeg vet også at hun har snakket med Siv Jensen om voldtekt. Hagen har fortalt meg at han kjente til ryktene. Saken er blitt behandlet på en korrekt måte i partiorganisasjonen. Jeg har hatt god kontakt med henne tidligere, men jeg tror ikke at jeg vil klare å gjennomføre en dialog med henne i kveld, sa Søviknes før årsmøtemiddagen i går kveld.

Nestleder Søviknes kjenner til at det går en historie om ham som overgriper i et annet tilfelle.

- Jeg kan likevel med hånda på hjertet si at jeg ikke har foretatt meg noe som kan medføre strafferettslig ansvar, sier han.

Han ringte sin advokat Oscar Ihlebæk i går for å informere om det som skjedde på årsmøtet i Bergen.

- Ihlebæk følger med i det som skjer, men vi har foreløpig valgt å ikke foreta oss noe konkret i sakens anledning, sier Terje Søviknes.

REGISSERT: Nestleder Terje Søviknes sier han oppfatter innlegget fra den unge kvinnen som godt regissert. Han informerte sin advokat om det som skjedde på årsmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!