Søviknes om riks-comebacket etter sexskandalen: 
- Det oppleves ikke som en seier

Frp-kronprinsens vei fra sexskandalen til Kongens bord tok nesten 16 år. Nå vil han konsentrere seg om sin nye jobb.

SKIFTER LEDER: Olje- og energidepartementet skiftet leder tirsdag, da Tord Lien overlot stolen til Terje Søviknes (Frp). På bildet foretar Søviknes obligatorisk prøvesitting av statsrådstolen til ære for fotografene.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKIFTER LEDER: Olje- og energidepartementet skiftet leder tirsdag, da Tord Lien overlot stolen til Terje Søviknes (Frp). På bildet foretar Søviknes obligatorisk prøvesitting av statsrådstolen til ære for fotografene. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terje Søviknes var Frps kronprins og ble spådd en lysende karriere i rikspolitikken.

Så kom sexskandalen i 2001, og han måtte trekke seg fra alle rikspolitiske verv.

Siden har han jobbet gradvis for å få økt tillit igjen gjennom sin rolle i lokalpolitikken, og tirsdag fikk han plass ved Kongens bord, som landets nye olje- og energiminister etter Tord Lien (Frp).

- Jeg bestemte meg tidlig etter det som skjedde om at jeg hadde en mulighet: Å jobbe knallhardt med ordførerfunksjonen og lokalpolitikk for å vise at det bor noe annet i Terje Søviknes enn det mediebildet som ble skapt ute i landet. Jeg håper etterhvert at folk kan vurdere meg ut fra det jeg har levert og det jeg skal levere som statsråd nå, sier Søviknes til Dagbladet.

- Ikke en seier

Etter skandalen i 2001, hvor det ble kjent at han hadde hatt sex med en beruset 16 år gammel jente på Fpu-landsmøtet i Langesund, trakk han seg tilbake fra rikspolitikken.

Siden har han gjort stor suksess som mangeårig ordfører i Os.

I 2013 kom han inn i varmen i partiets sentralstyre igjen. Nå er han altså statsråd.

- Det må føles som en slags seier etter det som skjedde?

- Nei, det oppleves ikke som en seier. Jeg har stilt meg til disposisjon for partiet i noen år i sentrale verv, men det er ikke sånn at jeg har gått rundt med et veldig sterkt ønske om å komme tilbake i rikspolitikken, på Stortinget eller i regjeringsapparatet, for å markere noe i saken. Den må jeg leve med hver dag, og det må alle andre som var involvert også. Nå er det fullt fokus på jobb for min del, sier han til Dagbladet.

Flink på kompromisser


Hans første oppgave blir å få oversikt over olje- og energiområdet.
Da han møtte pressen tirsdag, la han nemlig ikke skjul på at han trolig må bruke jula på å lese seg opp.

Og innrømmet at han aldri har satt sine bein på en oljeplattform.

- Det aller viktigste er at jeg er veldig resultatorientert, at jeg har vært i posisjon i mange år, og at jeg er opptatt av å få til gode samarbeid med partier med ulike ståsted og utgangspunkt. Det å få forent partiene om gode flertallsløsninger er nok min største styrke, sa Søviknes da han møtte pressen på sitt kontor tirsdag kveld.

I fylkestinget i Hordaland har han samarbeidet med Venstre og KrF. Den erfaringen tror han at han kan dra nytte av i sin nye jobb.

- Det er et stort sprang fra fylkestinget i Hordaland til rikspolitikken, men jeg tror jeg har forståelsen av hvor smerteterskelen går for V og KrF og hvordan de posisjonerer seg. Jeg har jobbet mye med å måtte få gjennom kompromiss for gode saker, og det skal jeg også i denne posisjonen, sier Søviknes til Dagbladet.

Ingen klimafornekter

Da han møtte pressen tirsdag, lovte han fortsatt satsing på fornybar energi, og understreket at kampen mot menneskeskapte klimaendringer også er olje- og energiministerens oppgave.

- Vi har vært en vannkraftnasjon siden slutten av 1800-tallet, så kom olje- og gasseventyret. Det er masse kompetanse der ute som kan bidra til at vi faktisk kan ta en lederrolle i det grønne skiftet, ikke bare lokalt, men globalt, sa han.

I motsetning til den nyoppnevnte justisministeren Per-Willy Amundsen, benekter han ikke at noen klimaendringer er menneskeskapte.

Tvert i mot var han tydelig på at det også var olje- og energiministerens oppgave å gjøre noe med dem.

Samtidig understreket han at oljenæringen fortsatt er viktig for landet, og at det er viktig å sikre stabilitet, gode rammevilkår, og - etterhvert - nye leteområder for næringa.

- Jeg er litt frustrert over nedsnakkingen av olje- og gassnæringen. Vi trenger fortsatt kloke hoder og må rekruttere mange, for vi skal holde på i mange tiår til, sier han.