Søviknes skal glemmes og gjemmes

Terje Søviknes deltar ikke på landsmøtet i Fremskrittspartiet som starter i dag. Det er etterfølger John Alvheim glad for. Partiledelsen vil han skal gjemmes bort i Os og glemmes. - Jeg er fortsatt fryktelig skuffet over hans oppførsel. Jeg ville ikke ha noe å snakke med ham om, sier Alvheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag overtar han vervet Søviknes måtte trekke seg fra. 71-åringen er utpekt som redningsmann for et parti som har slitt siden utrenskningene i Oslo Frp startet i fjor.

Alvheim trosser sterke råd fra sin familie og tar på seg mer arbeid.

Alvheim sier:

  • Egenrådige medlemmer skal stoppes
  • Lagspillet skal styrkes
  • Landsmøtet skal være «rolig»
  • Søviknes er ikke velkommen

Isolerer Søviknes

Partiledelsen er redd for at ethvert innslag om Søviknes i media minner velgerne om sexskandalen og bråket i Frp. Derfor håper Carl & Co at Søviknes isoleres til den rollen han har som ordfører i Os. De mener rg den mest suksessrike lokalpolitikeren i Frp's historie ikke har tatt inn over seg at han er «død som rikspolitiker».

- Hvis alt hadde vært normalt, ville han selvfølgelig vært der, sier Alvheim. Han vil helst slippe å tenke på mannen som i vinter gjorde ham «fysisk syk».

En annen sentral Frp-kilde sier: «Søviknes er bare én i rekken av unge menn partiet har gitt alle muligheter, men som har sviktet.»

- Jeg er fortsatt provosert over det han gjorde og måten han taklet det på. Men jeg er først og fremst fryktelig skuffet, sier Alvheim.

Har ikke tid

Landsmøtedelegatene får liten tid til å lufte frustrasjoner i Søviknes-saken, utrenskningene i Oslo-partiet eller Vidar Kleppes avgang. Det er satt av 20 minutter, inkludert partiformannens redegjørelse.

- Det er den tida vi har til det punktet hvert år, sier Alvheim.

- Det har kanskje skjedd mer det siste året enn vanlig?

- Jo, men jeg synes ikke det er noen grunn til å diskutere de sakene mer. De er opp og avgjort av de rette organer og redegjort for i møtepapirene.

- Men landsmøtet er Frp's høyeste organ, og mange vil vel være opptatt av hvordan ledelsen har håndtert sakene?

- Jo, men alle er tjent med at partiets politikk kommer i fokus, ikke personene. Vi får ta det som det kommer. Folk får rikelig anledning til å si hva de mener, sier Alvheim, som ser på alderen sin som et fortrinn.

- Det er ikke noe enkelt arbeid jeg skal ta fatt på, og da er det en fordel med lang fartstid.

Mange i utakt

Den skal han bruke til å stagge dem som fortsatt «går i utakt» med partiet. De er det ifølge Alvheim fortsatt mange av, på tross av eksklusjoner, suspensjoner og frivillige utmeldelser.

- De finnes overalt. Det er folk som tenker mer på egenmarkering enn partiets beste. Økonomiske motiv er rg blitt sterkere siden det er blitt mer lukrativt å bli heltidspolitiker.

- Dere har ei liste med indre fiender som skal ut?

- Nei, men etter valget skal jeg reise rundt og ordne opp der egenmarkering ødelegger for partiet.

- Frp er bygd på egenrådige personer fra Anders Lange til Hagen. Du er selv ikke den som får minst oppmerksomhet?

- Nei, men den tida er passé. Vi er blitt et stort parti med en profesjonell organisasjon. Hvis vi skal få gjennomslag som ansvarlig parti, må vi gå i takt. Det gjelder både meg og Carl I. Hagen. Jeg er imot politisk sirkus, men jeg mener fortsatt vi trenger friske utspill. Men takhøyden må settes i samarbeid. Min jobb blir å styrke lagspillet og stabilisere partiet.

Verstingen Kleppe

Alvheim mener Vidar Kleppe-saken har rammet partiet sterkest: - Kleppe har svært mange tilhengere. På lang sikt vil vi imidlertid tjene på at han er ute. På kort sikt, det vil si fram til og med valget, har vi nok ødelagt det stabile 20-tallet vi lå på i meningsmålingene.

- Derfor har jeg ikke høyere ambisjoner ved valget enn at vi bevarer oppslutningen fra forrige valg. Men jeg har en følelse av at vi gjør det bedre, sier han.

<B>UØNSKET:</B> Terje Søviknes