SLÅSS OM PLASSEN: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud og Os-ordfører Terje Søviknes slåss om plassen i Frp's sentralstyre under partiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SLÅSS OM PLASSEN: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud og Os-ordfører Terje Søviknes slåss om plassen i Frp's sentralstyre under partiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Søviknes tapte kampen

Terje Søviknes fikk bare 99 av 233 stemmer i kampen om plassen i Frp's sentralstyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GARDERMOEN (Dagbladet): På landsmøtet var spørsmålet om Søviknes fikk plass i sentralstyret ett av svært få spenningsmomenter.

Søviknes fikk bare 99 stemmer og tapte dermed kampen mot stortingsrepresentant Bård Hoksrud. Etter at resultatet ble klart, gikk Søviknes straks bort til Hoksrud og gratulerte ham. Søviknes var naturlig nok skuffet etter nederlaget.

- Jeg hadde gledet meg til å stå på i sentralstyret, men verden går ikke under på grunn av dette, sier Søviknes.

Søviknes bidro i 2004 som ordfører i Os i Hordaland til at kommunen fikk bomstasjon. Selv tror han det ble viktig for mange landsmøtedelegater som ikke stemte på ham.

- Bompenger er en viktig sak for partiet, og det går an å spekulere på om beslutningen landsmøtet gjorde, er starten på en trend, sier Søviknes.

Søviknes ble vraket selv om en enstemmig valgkomité ville ha ham inn i sentralstyret. Han avviser likevel at han er blitt politisk spedalsk etter bompengestøtten.

- Jeg håper ikke det. Jeg vil fortsette å stå på for partiet, sier Søviknes.

Fire kandidater

Det var til sammen fire kandidater til de tre sentralstyreplassene. Avstemningen ga Hoksrud 132 stemmer, Kristian Dahlberg Hauge 127 stemmer, Morten Høglund 127 stemmer og Søviknes 99 stemmer.

Partileder Siv Jensen mener avstemningen viser at Frp har et luksusproblem.

- Vi har fire veldig godt kvalifiserte kandidater som kjempet om plassen. Alle har partiets beste i tankene, sier hun på spørsmål fra Dagbladet.

Hun ville ikke si hvem av de fire hun selv hadde stemt på.

-Ydmyk
- Jeg er ydmyk og takknemlig over å få denne muligheten i dag, sa han til landsmøtet før avstemningen. Det er ni år siden han sist gikk ut av sentralstyret.

Søviknes var nestleder i Frp sammen med Siv Jensen i 2001. Han ble regnet som kronprinsen i partiet etter Carl I. Hagen, men en sexskandale tvang ham til å trekke seg tilbake fra rikspolitikken.

- Jeg kjenner et brennende ønske om å få være med å videreutvikle partiet. Jeg har lyst til å være med på teamet fram mot neste kommunevalg, sa Søviknes i sin appell til partiet.

BOM STOPP: Terje Søviknes lyktes ikke i sitt forsøk på comeback i Frp's sentralstyre. Foto: Lise Åserud / Scanpix
BOM STOPP: Terje Søviknes lyktes ikke i sitt forsøk på comeback i Frp's sentralstyre. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Oslo-byråd, Jøran Kallmyr holdt støttetale for Søviknes.

- Det er en kandidat til sentralstyret som har en helt spesiell kvalitet. Han har gjennom 20 år i lokalpolitikken opplevd hvordan det er i stå i stormen og kjempe. Med Søviknes i sentralstyret, kan vi lokalpolitikere få god hjelp. Vi trenger ham for å vinne lokalvalget, sa Kallmyr.

Bompengetrøbbel
- Jeg kan ta med meg min erfaring med kommunalpolitikk inn i sentralstyret. Det kan være nyttig for partiet fram mot lokalvalget neste år, har Søviknes uttalt til Dagbladet.

Søviknes har blitt kritisert fordi han godtok å innføre en bompengering i Os kommune i Hordaland selv om partiet sier tvert nei til bompengefinansiering av veier. Det har blitt brukt mot Søviknes i kampen om sentralstyreplassen.

- Jeg håper landsmøtedelegatene ser helheten i det jeg har fått til politisk, sa Søviknes.

Hans motkandidat, stortingsrepresentant Bård Hoksrud, har også fått motbør fordi hans lokallag i Bamble i Telemark har gått inn for eiendomsskatt, noe partiet også er svært negative til.

- Jeg brenner for dette partiet. Jeg mener det må være noen områder vi står klart og tydelig i mot. Frp står tydelig mot bompenger, og vi skal være et tydelig parti mot bompenger, sier Hoksrud.

- Vi trenger folk i sentralstyret som alltid setter partiet først, sa stortingsrepresentant Anders Anundsen i sin støttetale for Hoksrud.

Siv Jensen ble ikke uventet gjenvalgt som partileder omtrent enstemmig med 222 stemmer. Elleve stemte blankt.

Partiet avslutter i dag landsmøtet som har pågått på Clarion Hotel på Gardermoen siden fredag.

GJENVALGT: Siv Jensen ble enstemmig gjenvalgt som partileder. Foto: Heiko Junge / Scanpix
GJENVALGT: Siv Jensen ble enstemmig gjenvalgt som partileder. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer