FØR OG ETTER 33 ÅR I AFGHANISTAN: Han kalte seg Bakhretdin Khakimov da han dro ut som sovjetisk soldat. Da han ble funnet i Afghanistan i år kalte han seg Sheik Abdullah. Foto: Warriors-Internationalists Affairs Committee
FØR OG ETTER 33 ÅR I AFGHANISTAN: Han kalte seg Bakhretdin Khakimov da han dro ut som sovjetisk soldat. Da han ble funnet i Afghanistan i år kalte han seg Sheik Abdullah. Foto: Warriors-Internationalists Affairs CommitteeVis mer

Sovjet-soldaten Bakhretdin ble funnet etter 33 år i Afghanistan

Skadd i strid for stormakten i 1980.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han kaller seg Sheik Abdullah og har jobbet som «healer» i Afghanistan i over 30 år. Men egentlig heter han Bakhretdin Khakimov og var sovjetisk soldat fra Uzbekistan som ble regnet som savnet etter at den gamle stormakten trakk seg ut av Afghanistan i 1989.

Det er det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti som forteller historien om mannen som var antatt død. Han forsvant allerede i 1980, altså for 33 år siden, ifølge nyhetsbyrået.

- Vanskelig jobb Khakimov ble funnet av en organisasjon for krigsveteraner fra det gamle Sovjetunionen. De forteller også historien på sine hjemmesider.

- Å lete etter savnede soldater er noe av det viktigste vi gjør. Det er en vanskelig jobb, sier Ruslan Aushev, leder av organisasjonen, ifølge RIA Novosti.

Aushev forteller at Khakimov pådro seg en hodeskade i kamper i Shindand-området for 33 år siden, da han var 20 år gammel, men at han fikk pleie og hjelp i en landsby. En eldre mann behandlet ham. De fikk et godt forhold og Khakimov endte med å jobbe sammen med mannen og senere ta over da denne døde, skriver nyhetsbyrået.

- Glad han hadde overlevd Khakimov forsøkte aldri å kontakte slektningene sine.

- Han var bare glad for at han hadde overlevd, sier Alexander Lavrentyev, nestleder i organisasjonen.

Men ifølge Lavrentyev gleder mannen, som nå er barnløs enkemann etter at hans afghanske kone døde, seg til å treffe sine gjenlevende slektninger i Uzbekistan.

Organisasjonen oppgir at de så langt har funnet 29 savnede soldater. 22 av dem valgte å bli sendt hjem, mens 7 av dem valgte å bli. 264 eksoldater er fortsatt savnet.

- Overbevist om at flere er i live I fjor, før Khakimov ble funnet, skrev Dagbladet om de 265 soldatene som valgte å bli igjen i landet.

- Jeg er overbevist om at flere av dem fortsatt er i live, og at problemet er at de er redde for å kontakte oss, sa Lavrentyev den gang.

- De er kanskje heller ikke klar over at dersom de velger å komme hjem så kan de få medisinsk hjelp.

- Deres kjære venter fortsatt på dem. 

Ifølge kilder i bøker om krigen som varte fra 1979-89 skal flere soldater ha konvertert til islam, giftet seg med afghanske kvinner, og ha valgt å starte nye liv i landet. En del flyktet dessuten til Pakistan, Sør-Afrika og Europa.

Det er antatt at ca 600 000 sovjetiske soldater tjenestegjorde i Afghanistan. Omtrent 15 000 ble drept.

RESTER: Afghanske barn leker ved restene av en sjovetstridsvogn i Behsood-området. Foto: AP / Rahmat Gul / NTB scanpix
RESTER: Afghanske barn leker ved restene av en sjovetstridsvogn i Behsood-området. Foto: AP / Rahmat Gul / NTB scanpix Vis mer