Sovjet var klare til å angripe amerikanske atomubåter i norske fjorder

Bladet Vi Menn med skremmende nye opplysninger fra den kalde krigen.

TRUSSEL: USS «George Washington» var den amerikanske marines stolthet tidlig på 1960-tallet. Sovjetiske militære oppfattet den som en mektig trussel - som de var villig til å gå svært langt for å uskadeliggjøre. Foto: AP/Rudolph Faircloth
TRUSSEL: USS «George Washington» var den amerikanske marines stolthet tidlig på 1960-tallet. Sovjetiske militære oppfattet den som en mektig trussel - som de var villig til å gå svært langt for å uskadeliggjøre. Foto: AP/Rudolph Faircloth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi Menn har fått tilgang på nedgraderte CIA-dokumenter hvor Norge, og spesielt farvannene rundt Lofoten, er viet stor oppmerksomhet.

Dokumentene beskriver spionasje- og atomkappløpet som foregikk mellom USA og Sovjetunionen.

Sentralt står ubåter, som av rekkeviddeårsaker lenge var utplassert utenfor Norskekysten. Skulle Moskva nås med datidens atomraketter, måtte ubåtene, ifølge Vi Menn, befinne seg innerst i havstykket Vestfjorden i Nordland.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer