Nye avsløringer om ubåtdramet under den kalde krigen:

Sovjetiske spesialstyrker skulle kapre svensk skip for å befri grunnstøtt ubåt

Bare en halvtime før de sovjetiske styrkene skulle slå til, ble aksjonen avblåst.

GRUNNSTØTT: I godt over en uke lå den sovjetisk ubåten i den svenske skjærgården, noe som utløste en svært spent situasjon. Foto: Torbjörn Andersson / SCANPIX SVERIGE / NTB scanpix
GRUNNSTØTT: I godt over en uke lå den sovjetisk ubåten i den svenske skjærgården, noe som utløste en svært spent situasjon. Foto: Torbjörn Andersson / SCANPIX SVERIGE / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 27. oktober 1981 grunnstøtte en sovjetisk ubåt, «S-363», ved Tohamnaskär i skjærgården utenfor Karlskrona.

Grunnstøtingen ble starten på noen svært dramatiske døgn, der Sverige bare var minutter fra å åpne ild mot den sovjetiske flåten som ble sendt mot Karlskrona for å redde ubåten.

En ubåt som også var lastet med atomvåpen.

Skulle kapre svensk fartøy

Men om svenskene bare var minutter fra å fyre av mot den sovjetiske redningsflåten, anført av viseadmiral Alekskij Kalini om bord i Kashin-jageren «Obraztsovij», hadde sovjeterne egne planer.

Planer som først nå de siste åra har blitt avslørt i russiske bøker.

I utgangspunktet fosset sovjetflåten mot Karlskrona, og ga ingen tegn til å ville snu, på tross av at de svenske kystbatteriene hadde signalisert at de hadde sovjetflåten på kornet.

Først da svenskene skrudde sikteradarene over i kampmodus, som gjør at signalene hopper fra frekvens til frekvens for å gjøre dem vanskelig for fienden å spore, skjønte Kalinin at svenskene mente alvor, og stanset.

Om bord på noen av de 14 sovjetiske fartøyene var det angrepsdykkere fra spesialstyrken, «spetsnaz», ved sovjeternes Østersjømarine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer