Sovjetunionens siste utenriksminister er død: - Han var en helt

Eduard Sjevardnadze døde 86 år gammel.

DØDE ETTER LANG SYKDOMSTID Eduard Sjevardnadze var Sovjets siste utenriksminister og den første valge presidenten i Georgia. Foto: Shakh Aivazov / AP Photo / NTB Scanpix
DØDE ETTER LANG SYKDOMSTID Eduard Sjevardnadze var Sovjets siste utenriksminister og den første valge presidenten i Georgia. Foto: Shakh Aivazov / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sjevardnadze døde etter lang tids sykdom 86 år gammel, bekrefter hans assistent Marina Davitasjvili. Hun gir ikke flere detaljer om dødsfallet.

Regnet som en helt Sjevardnadze var den siste utenriksministeren i Sovjetunionen, og vant det første frie presidentvalget i Georgia i 1995. Han ble tvunget til å gå av etter omfattende protester under den såkalte roserevolusjonen i 2003.

Sjevardnadze ble en stund regnet som en helt i Vesten for å ha bidratt til slutten på den kalde krigen. Han hadde en viktig rolle i forhandlingene om nedrustning og meglet fram avtalen som førte til Berlinmurens fall.

- Jeg er ikke sikker på at den kalde krigen kunne ha blitt avsluttet på en fredelig måte uten ham. Han forandret livene våre ... den mannen er en helt, sa tidligere utenriksminister i USA, James Baker, i 2000. Baker tilbrakte mange lange timer med Sjevardnadze ved forhandlingsbordet.

Ingen presidentsuksess Han fikk imidlertid ikke like stor suksess som president i hjemlandet Georgia. Etter ti år som president, forlot han posten i et land preget av kaos og fattigdom. Sjevardnadze fikk reddet det som gjensto av ettermælet ved å gå av etter masseprotester. (NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer