Soleksem og heteslag:

Sovnet i sola: Advarer andre

Søskenparet hadde aldri vært solbrente før. Så sovnet de i sola på ferie i Egypt.

HOVNET OPP: Da søskenparet sovnet i sola, endte de opp med kraftige reaksjoner. Lillesøster Sarah Moussa (18) ble rammet hardest, og hovnet kraftig opp i ansiktet. Foto: Kennedy News and Media
HOVNET OPP: Da søskenparet sovnet i sola, endte de opp med kraftige reaksjoner. Lillesøster Sarah Moussa (18) ble rammet hardest, og hovnet kraftig opp i ansiktet. Foto: Kennedy News and Media Vis mer
Publisert

Hvem har vel ikke hørt advarselen om ikke å sovne i sola? Her får du en skrekkhistorie om hvordan det kan gå om du ikke passer på.

Hannah Moussa (21) og lillesøster Sarah (18) var på ferie i Egypt for å besøke familien, da de bestemte seg for å sole seg litt på stranda.

Lå i fem timer

Til nyhetsbyrået Kennedy News and Media forteller den britiske 21-åringen at de to ble liggende i sola i omtrent fem timer.

- Vi satt i sola, og dumme som vi var, så sovnet vi der. Vi pleier ikke å bli solbrente i det hele tatt, det har aldri skjedd før, sier hun.

Søskenparet kom seg fort innendørs, men oppdaget at ansiktene deres var «like røde som et trafikklys». Armene og beina var også delvis brente.

- Da vi gikk inn, innså vi hvor røde vi faktisk var. Det var ille, og vi visste ikke egentlig hva vi skulle gjøre. Vi hadde ikke brukt solkrem, for det pleier vi vanligvis aldri å bruke når vi er i Egypt. Jeg vet at man burde bruke solkrem, men vi har ikke gjort det siden vi ikke har blitt solbrent.

SOLBRENTE: Både Hannah (t.v.) og Sarah ble solbrente, men det var Sarah som ble hardest rammet. Foto: Kennedy News and Media
SOLBRENTE: Både Hannah (t.v.) og Sarah ble solbrente, men det var Sarah som ble hardest rammet. Foto: Kennedy News and Media Vis mer

Ringte legen

Søstrene greide ikke å få tak i noe aftersun, så de bestemte seg for å bruke våte kompresser for å kjøle ned den brente huden.

Men da duoen våknet morgenen etter, hadde ansiktene deres hovnet opp. De hadde hodepine, kastet opp og fikk etter hvert blemmer.

- Det så ut som vi hadde svelget en bie. Ansiktene våre var så hovne. Familien vår ble bekymret, så de ringte legen.

Begge søstrene ble diagnostisert med soleksem eller solallergi, fordi de hadde vært eksponert for UV-stråler fra sola over lengre tid.

- Som en ballong

Hannah forteller at de måtte holde seg innendørs de siste to dagene av ferien sin, og at det tok en hel uke før hevelsene gikk ned.

- Jeg har fått mange kommentarer om at jeg ser ut som et rødt trafikklys, eller som en tomat. Jeg ser definitivt ut som en tomat. Men min søsters ansikt så ut som en ballong, og hevelsen var så stram at hun ikke kunne bevege det, sier hun, og legger til:

- Jeg hadde det litt på samme måte, men på langt nær så ille som henne. Hvis jeg smilte eller lo, føltes det som ansiktet mitt skulle eksplodere.

Hendelsen skjedde i begynnelsen av mai, men 21-åringen forteller at hun fremdeles har flekker med flassende hud i ansiktet.

Advarer andre

Nå vil hun øke bevisstheten rundt farene ved UV-stråler, og ikke minst - understreke hvor viktig det er å bruke solkrem.

Både Hannah og søstera Sarah går på samme p-piller, og hevder at en bivirkning ved akkurat dette legemiddelet er sensitiv hud.

- Jeg vil advare folk mot å sitte for lenge i sola, og hvis du er i sola - bruk en hatt eller en parasoll. Bruk solkrem selv om du vanligvis ikke blir brent. Det er mitt budskap etter å ha opplevd dette, sier 21-åringen.

Selv sverger hun at hun kommer til å bruke solkrem framover.

- Tidligere var jeg desperat etter å få farge, men det er rett og slett ikke verdt det. Du kan selvfølgelige sitte i sola ei stund, men ikke i timer av gangen. Det er bare ikke verdt det.

- Jeg er flau

Hannah har også gått på en aknemedisin som har liknende bivirkninger.

- Mitt andre råd går ut til de jentene som bruker p-piller, eller som har brukt aknemedisin: Vær ekstra forsiktig med huden din. Jeg innså ikke hvor sensitiv huden min kom til å bli av disse legemidlene.

TABBE: En kvinne som ferierte i Tyrkia våknet opp til en stor overraskelse etter å ha glemt å smøre seg med solkrem. Video: Viralhog. Reporter: Julie Tran Vis mer

Da jentene skulle forlate Egypt, hevder de at utseendet deres var såpass endret som følge av skadene, at de fikk «trøbbel» i passkontrollen.

- Vi var litt bekymret, for hun så ikke ut som passfotoet sitt i det hele tatt.

Det gikk heldigvis bra, ifølge Hannah:

- Folkene i passkontrollen vitset og pekte på Sarahs pass. «Er dette henne? Det er ikke den samme personen», spurte de, og pekte på henne.

21-åringen har delt opplevelsen sin på sosiale medier, hvor hun har fått mer enn 45 000 likes, kommentarer og delinger.

- Jeg er flau, skriver hun selv i kommentarfeltet.

SOLBRENT: Det er viktig å smøre seg godt for å unngå å bli solbrent om sommeren. Reporter: Christian Wehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Der advarer hun også andre som sier at «de aldri blir solbrent».

- Det var meg, inntil dette skjedde.

- Huden glemmer ikke!

Miray Al-Mustafa jobber som hudlege ved Oslo Hud- og laserklinikk. Hun synes det er flott at søskenparet deler sin historie, for å belyse viktigheten av ikke bare solkrem - men også solvett.

- De har ikke nevnt noe om at de har fått liknende reaksjoner fra sola tidligere, så jeg regner med at de har tolerert sola godt uten å ha fått utslett eller blitt brent før, sier Al-Mustafa til Dagbladet, og fortsetter:

- Det sier seg selv at når man blir liggende i sola i fem timer, så vil man få reaksjoner. I hvert fall hvis man heller ikke bruker solkrem, noe ingen av disse jentene hadde gjort.

HUDLEGE: Miray Al-Mustafa er hudlege, og jobber ved Oslo Hud- og laserklinikk. Foto: Privat
HUDLEGE: Miray Al-Mustafa er hudlege, og jobber ved Oslo Hud- og laserklinikk. Foto: Privat Vis mer

For Al-Mustafa virker reaksjonen imidlertid å være mer forenlig med kraftig solforbrenning enn et reelt soleksem.

- Det vil selvfølgelig bli tilhelet med tida, men i etterkant kan det oppstå etterdønninger som ujevn pigmentering og eventuelt arr. Ikke minst: Huden glemmer ikke!

Øker risikoen for hudkreft

Hudlegen forteller at en slik hendelse kan øke risikoen for seinere utvikling av hudkreft.

- Faktisk kan bare én solforbrenning med blemmer under barne- eller ungdomsåra potensielt doble risikoen for å utvikle føflekkreft seinere i livet, sier hun.

Al-Miray kan dessuten fortelle at UV-eksponering står for de fleste rynkene vi utvikler. Hun er heller ikke sikker på om det i søstrenes tilfelle ville vært nok å bruke solkrem som beskyttelse alene.

- Det er viktig å huske på at solkrem ikke er en supermanndrakt. Den vil aldri blokkere ut alle UV-stråler, så det er også viktig å praktisere solvett. Det vil si å prøve å unngå sola når den er på sitt høyeste, mellom klokka ti og to, sitte under en parasoll og ha på seg caps, solbriller og klær.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer