«Søvnige Joe»: - Trump koster liv

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, mener USAs president har overgitt seg i kampen mot coronaviruset.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president skal etter planen holde sitt første store valgmøte med flere tusen tilhengere innendørs i Tulsa i Oklahoma lørdag. Lokale helseeksperter advarer om at det kan føre til dramatisk smittespredning.

I et intervju med Sean Hannity på Fox News onsdag gjorde også Trump det klart at han ikke har noen planer om å stenge ned USA igjen til tross for at antallet smittetilfeller stiger mange steder. Han kom også med feilaktige påstander, som at unge mennesker ikke blir rammet av viruset.

- Vi kommer ikke til å lukke landet igjen. Vi vil ikke komme til å trenge å gjøre det, sier Trump, som selv verken bruker munnbind eller praktiserer sosial distansering i offentlige sammenhenger.

- Har overgitt seg

Samme dag kom også Biden med noen av sine mest aggressive angrep mot Trump.

- Herr president, våkn opp! Kom deg på jobb, sa den tidligere visepresident under en tale i Philadelphia, ifølge NBC News.

Trump kaller gjerne Biden «Søvnige Joe» på Twitter, så uttrykket «våkn opp» er neppe tilfeldig valgt.

Biden mener Trump ikke forstår den dramatiske ødeleggelsen coronapandemien har forårsaket, og at presidenten må gjøre mer for å forhindre ytterligere skade.

- Donald Trump ønsker å se på seg selv som en krigstidspresident. Men i motsetning til enhver annen leder i krigstid, tar han ikke noe ansvar. Han utøver ikke noe lederskap. Nå har han bare overgitt seg fullstendig, sier Biden, ifølge AP.

Han kom med en skarp advarsel om hvor farlig det vil være å følge Trump.

- Koster liv

- Vi kan komme til å tape noe av framgangen vi har begynt å se, bare fordi han har mistet interessen. Donald Trumps sviktende evne til å slåss mot coronaviruset med samme fokus og intensitet han bruker på å trolle sine fiender på Twitter, koster liv, sier Biden.

I USA har nesten 118 000 mennesker dødd av covid-19. Det er registrert nærmere 2,2 millioner tilfeller. Flere delstater opplever også et oppsving i smitten etter at de begynte å gjenåpne økonomien. Blant disse er Florida og Arizona, som ligger an til å bli avgjørende vippestater i høstens presidentvalg.

- Tvitre det bort

- Akkurat som han ikke kunne ønske seg covid-viruset bort i mars, akkurat som han ikke kunne tvitre det bort i april, så kan han ikke ignorere det i juni. Det er kanskje bra nok for Donald Trump, men det vil aldri noensinne være akseptabelt hvis jeg er president, sier Biden.

Trump har lenge forsøkt å presse på for å gjenåpne USA. Sannsynligvis håper han at dette skal få fart på økonomien igjen og dermed styrke sjansene hans for bli gjenvalgt.

Mens Trump nå ønsker å holde folkemøter med mange tusen mennesker samlet, velger Biden en annen strategi. Gjennom hele denne våren har han i stor grad holdt seg hjemme i Delaware. Det meste av valgkampaktivitet har foregått på nettet.

De få offentlige opptredenene han har hatt, har vært nær hjemstedet, og de har hatt omfattende regler for bruk av munnbind og sosial distansering. Valgkamporganisasjonen hans har sagt at de vil drive med normal valgkampvirksomhet over hele landet når helsemyndighetene mener det er trygt.

- Kjellervalgkamp

Trump-leiren hevder imidlertid at Biden utnytter pandemien til å holde svært regisserte arrangementer med få muligheter for å tabbe seg ut.

- Han foretrekker å drive valgkamp fra det komfortable livet i kjelleren sin framfor å reise rundt i landet og treffe velgere og forsvare kandidaturet sitt, sier en talsperson for Trumps valgkamporganisasjon, Tim Murtaugh til AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer