Søvnløs foran valget

B-mennesket Kristin Halvorsen våknet allerede klokka 05.00 i dag tidlig. Men partilederen kunne ha sovet godt. SV ser ut til å bli en av kommunevalgets vinnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Kristin Halvorsen gikk til valglokalene i formiddag, ble hun møtt med hjertelige smil og håndtrykk. For på Grunerløkka, der Halvorsen bor med mann og barn, er hun dronning.

- Jeg stemmer på Kristin Halvorsen. Hun bor på Løkka og har fått impulsene sine herfra. Hun vil prioritere oss vanlige arbeidere, slår Inger-Lise Follum (34) fast.

De unge avgjør

Halvorsen selv er litt urolig foran den store kvelden. Det til tross for at SV ligger meget bra an på meningsmålingene. Slår alt til kan SV komme opp i over ti prosent.

- Jeg har sovet elendig i natt, men det er naturlig å være sliten etter en valgkamp, sier Halvorsen. Hun satser på å bruke dagen til vasking og vaffelsteiking til ungene før hun drar til SVs valgvake i kveld.

Halvorsen tror det er de unge som vil avgjøre om det går bra for SV.

- Det er særlig de yngre velgerne som kommer til å avgjøre sammensetningen av kommunestyrene, så jeg håper de benytter dagen til å stemme. I Oslo er jeg veldig redd for at vi skal våkne opp 14. september med et styrket Fremskrittsparti, sier hun.

- Er du fornøyd med ti prosent oppslutning?

- Jeg driver ikke med prosent og promilleregning. Jeg skal være fornøyd om vi kommer i en posisjon der vi kan utfordre de andre partiene på skolepolitikken.

Dropper Jagland

Liv Johnsen (88) benytter samme valglokale som Kristin Halvorsen. Hun vil ikke røpe hvilket parti hun skal stemme på.

- Jeg har stemt på Arbeiderpartiet i nærmere 60 år, men nå vil jeg prøve noe annet. Jeg er trøtt av Thorbjørn Jagland. Jeg får vondt i magen når han snakker på TV. Han burde trekke seg. I det minste for familiens skyld, mener Johnsen.

Psykologistudent Ellen Therese Bjørge (26) skal stemme Høyre på grunn av skolepolitikken:

- Jeg har sansen for at alle elever skal møtes på sitt nivå. Det er fint om både skoleflinke og skolesvake kan få den hjelpen de trenger.

Samboerparet Hanne Skoland (29) og Daniel Collett (29) lar også skolepolitikk avgjøre valget.

- Jeg stemmer rødt fordi jeg har lite tro på privatiseringen, sier Skoland, som ikke vil ut med hvilket parti hun stemmer på. Samboeren er klarere:

- Jeg har alltid stemt SV. Det er det partiet som er best gjennomført ideologisk. Jeg er en ekte sosialist, sier Daniel Collett.

I SLAG: Kristin Halvorsen er trøtt og sliten, men har likevel tid til å snakke med velgerne i dag.
RØDE:- Jeg er en ekte sosialist, sier Daniel Collett (t.h.). Han stemmer SV, og bedyrer at det gjør lille Elias også. Samboeren Hanne Skoland vil ikke ut med hva hun stemmer, men det er rødt.
BLÅ: Ellen Therese Bjørge stemte på Høyre i formiddag. - Jeg syns de har en god skolepolitikk.