Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Søvnløs» Stellan i psykothriller

TROMSØ (Dagbladet): - Til tider føles det uvirkelig, sier regissør Erik Skjoldbjærg (31) etter den første uka med innspilling av psykothrilleren «Insomnia». I sin aller første spillefilm rår han over 17 millioner kroner - og en Stellan Skarsgård som lyder selv det minste vink.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det første debutanten gjorde var å dra den svenske stjernen med seg til idylliske Grøtfjorden noen mil utenfor hjembyen Tromsø.

Midnattssola farger horisonten rød. Sjøen er grønn inne ved land, dypblå lenger ut. Hvasse snødekte tinder som går rett opp på begge sider av den trange fjordarmen. Midt i den nordnorske kystidyllen kommer den søvnløse Kripos-etterforskeren Jonas Engstrøm og kollega Erik Vik, spilt av Stellan Skarsgård og Sverre Anker Ousdal, for å etterforske et mord - og deretter et til.

Dresskledd Skarsgård

Dagbladet besøkte settet torsdag kveld. For n'te gang løper en dresskledd Skarsgård bortover langs fjæra, bråstopper foran kameraet og hveser fram «Han låg på magen, inte på ryggen».

Scenen er en rekonstruksjon av mordet på kollega Ousdal. Ousdal selv rusler imidlertid fornøyd rundt med en kopp kaffe. Dagen før lå han livløs i det om lag seks grader kalde vannet i opptak etter opptak.

- Jeg hadde på meg en sånn surfedrakt under klærne, men det blei jævlig kaldt, sier Ousdal til Dagbladet.

Kan kommunisere

Skuespillerveteranen er imponert over den unge, debuterende spillefilmregissøren fra Tromsø.

- Jeg så eksamensfilmen hans fra filmskolen i London, og den gjorde inntrykk. Jeg så at han kunne kommunisere med skuespillerne. Den evnen er underkjent, sier Ousdal. Selv kommer han rett fra Änglagård-regissør Colin Nutleys nyeste film.

Skjoldbjærg sier seg endelig fornøyd med Skarsgårds innsats, og det er tid for pause og pølser med potetstappe.

Troverdighet

- Det er ikke sånn at jeg plutselig våknet en dag og satt med 17 millioner og de beste skuespillerne. Dette er noe jeg har jobba for lenge, sier Skjoldbjærg.

Målet med «Insomnia» er å skape en thriller hvor spenningen ligger like mye på det indre som på det ytre plan.

- Jeg er opptatt av å finne troverdige karakterer som bærer på noe skjult, sier Skjoldbjærg.

Tett atmosfære

- Erik har en evne til å skape en tett atmosfære i en film. Mange regissører er redde for sine skuespillere, og søker tryggheten i det tekniske, sier Skarsgård.

Skjoldbjærg beskrives som et stortalent, og det er mye av årsaken til den imponerende rollelista som foruten Skarsgård og Ousdal består av Bjørn Floberg, Maria Bonnevie, Gisken Armand og Frode Rasmussen.

Når tre ukers filming i og omkring Tromsø er unnagjort, flyttes produksjonen til studio i Oslo. Etter planen skal filmen være premiereklar i februar eller mars neste år.