Søvnløse netter i Gaza

GAZA (Dagbladet): Igjen tok Israel sin rituelle hevn og Gazas innbyggere fikk en ny søvnløs natt. - Jeg er redd barna mine tar varig skade av å oppleve dette bomberegnet, sier en familiefar som bor like ved målene for rakettene som rystet Gaza søndag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to blodige palestinske terroraksjoner på lørdag, som drepte 13 israelere i Jerusalem og Netanya, visste alle i Gaza hva som ventet. Israelerne ville slå til hardt. Det viste seg å stemme.

Tobarnsforeldrene Rana Mikki og Jihad Shaath forberedte seg på nattas bombing på vanlig måte: Vinduene ble åpnet, slik at det voldsomme lufttrykket ikke skal blåse inn glassrutene. Barna ble lagt inn på foreldrenes soverom. Som ellers i Gaza finnes det verken bomberom eller kjeller under bygningen de bor

- Vi var allerede oppskaket etter en runde raketter som rystet byen tidligere på kvelden, forteller Jihad Shaat.

- Grusom venting

- Da vi la oss ble vi liggende å høre på summingen fra det førerløse flyet som alltid svirrer over byen og tar luftfotos før selve bombingen starter. Det er grusomt å ligge slik og vente på at bombingen skal starte. Det er som du venter på at din egen dødsdom skal bli fullbyrdet, sier han.

Først to timer senere, ved tretiden søndag morgen, kom angrepet, som denne gangen var mer massivt enn noen gang tidligere. Krigsskip utenfor kysten sendte en serie tunge raketter inn mot president Yassir Arafats kontorkompleks i Gaza sentrum. Hver rakett avgir en plystrende tone som hviner over byen før den lander og får husene flere kilometer unna til å dirre.

35 raketter

Etter en pause ankom krigshelikoptre og fortsatte bombingen av det samme området. Hele 35 raketter rammer kontorkomplekset i løpet av den timen angrepet varer.

Sykehuskilder melder at 24 personer ble skadd i angrepet, de fleste sivile. Blant de skadde var en 18-måneders baby og fire kvinner, ifølge palestinske kilder.

- Det er forferdelig mens det står på, forteller Jihad Shaath. Rakettnedslagene var bare fem hundre meter unna. De to barna på tre og fire år våknet. Minstegutten måtte på do flere ganger, og blir veldig klengete. Jeg frykter for at ungene skal ta varig skadde av denne bombingen. De er blitt tydelig mer aggressive til daglig den siste tiden, forteller Jihad.

En serie angrep

Like etter at bombingen i Gaza var over, angrep F16-jagerfly mål i byen Nablus på Vestbredden. Også i Nablus var det Yassir Arafats kontorer som ble rammet. Fem mennesker ble meldt såret i dette angrepet. Senere i går ble en palestinsk politistasjon nord for Gaza også truffet av raketter fra F16-fly.

I tillegg ble fire bevæpnede palestinere drept i trefninger med soldater ved tre ulike israelske kontrollposter.

Større offensiv

De siste israelske angrepene er ledd i en større israelsk offensiv for å tvinge palestinerne til å oppgi det 17 måneder gamle opprøret mot den israelske okkupasjonen.

Israels statsminister Ariel Sharon uttalte i forrige uke at palestinerne må bankes «til de tigger om nåde» før forhandlinger kan gi resultater.

- Disse flyangrepene har ingen annen hensikt enn å terrorisere befolkningen. Hvorfor skulle israelerne ellers holde på så lenge for å ødelegge noen tomme bygninger? spør Jihad Shaath.