Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gullsmedranet

Søvnløse netter, mareritt og konstant frykt

Sjokkranerne fra Sverige fikk med seg verdier for millioner av kroner før de ble stoppet, men det var de ansatte i butikken som måtte betale den virkelige prisen.

- GRUSOMT: To ranere stjal med seg klokker og smykker verdt flere millioner kroner. I ettertid har de ansatte på gullsmeden alle slitt med psykiske ettervirkninger. Video: Monsen / Rydning Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): En stor gruppe kunder hadde akkurat forlatt Thune gullsmed i Oslo, da to svenske ranere rygget en scooter inn døråpningen 29. juli i 2019. Den ene raneren dro fram en pistol, rettet den mot betjeningen og truet alle i butikklokalet inn i et lite bakrom.

Ranerne fikk med seg klokker og smykker for flere millioner kroner, men det var vitnene og de ansatte som fikk betale den dyreste prisen.

Denne uka går rettssaken i Nedre Romerike tingrett mot tre svenske statsborger som er tiltalt for flere sjokkran på Østlandet fra høsten 2018 og fram til sommeren 2019.

Tirsdag var det ofrene, de som var til stede under ranslagets siste brutale opptreden i Oslo, som forklarte seg. Fra vitneboksen fikk retten høre sterke, modige, men også triste historier om avgrunnen som åpner seg når en pistolmunning rettes mot kroppen.

Våpen

- Jeg trodde først det var en øvelse da jeg hørte bråket av scootere som ble rygget inn døra, forklarte en kvinnelig ansatt, det første av fire vitner som var på jobb i gullsmeden da ranerne brutalt banet seg vei inn i butikken.

TRUSLER: Ranerne truet ansatte og kunder inn på bakrommet. Foto: Politiet.
TRUSLER: Ranerne truet ansatte og kunder inn på bakrommet. Foto: Politiet. Vis mer

Da hun så våpenet i hånda til den ene svartkledde raneren og to kolleger gående med hendene i været, skjønte hun at dette var blodig alvor.

Ranerne gikk løs på glassmontrene med et brekkjern og en hammer. Den brå lyden av glass som knuste nådde de ansatte som oppholdt seg på bakrommet.

- Jeg var kjemperedd, forklarte en annen ansatt til retten. Hun kjente panikken komme da hun så raneren vifte med et våpen og satte seg på gulvet da hun kom inn i bakrommet.

- Jeg skrev en tekstmelding til kjæresten min at jeg ble ranet med pistol. Jeg var redd jeg skulle bli skutt, forklarte hun til retten mens tårene trillet.

Siktet

Ranerne knuste flere montere og tømte flere utstillingsbrett med dyre varer i en svart bag. Den ene snakker høyt til den andre raneren på et ukjent språk.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker formillioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

De ansatte har vært gjennom ranskurs i regi av gullsmeden, og alle var klar over at noe slikt kan skje i en gullsmed, men det var ingen som visste hvordan de kom til å reagere i møte med bevæpnede gjerningsmenn. Kvinnen som vitnet først, ble stående ved inngangen til bakrommet.

- Hvorfor ble du stående? spurte Ole Kristian Holtsmark, som er politiadvokat og aktor i saken.

- Det kan jeg ikke svare på, men for min egen del, synes jeg det er tryggere å se situasjonen enn å gå inn i et rom der jeg ikke vet hva som skjer, sa kvinnen.

Da ranerne beveget seg mot døra, løftet hun telefonen for å ta et bilde.

- Da løftet han våpenet og pekte direkte på meg. Jeg tok mobilen ned og løftet armene for å vise at jeg er ufarlig, svarte den kvinnelige ansatte.

Kvinnen fortalte at hun underveis i ranet følte seg kald og rolig, men da raneren siktet på henne med pistolen, ble det mer personlig.

Avfyrte skudd

Ranerne hadde fylt bagen med tjuvegods, men før de kjørte av gårde, avfyrte mannen med pistolen et skudd i taket. På bakrommet så arbeidskameratene på hverandre i sjokk.

AVFYRTE SKUDD: Ranerne skjøt et skudd i taket da de forlot gullsmeden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
AVFYRTE SKUDD: Ranerne skjøt et skudd i taket da de forlot gullsmeden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Min umiddelbare tanke var at noen hadde skutt kollegaen min som sto og fulgte med, sa mannen som vitnet som nummer to i retten. Han fryktet at ranerne skulle skyte alle.

Kvinnen som hadde satt seg gråtende på gulvet i bakrommet kjente seg hjelpeløs.

- Skuddet var det verste jeg kunne høre. Jeg trodde de hadde skutt kollegaen min. De få sekundene der du tror de hadde skutt noen man er glad i.

Den ansatte forklarte i retten at hun fryktet at de bevæpnede ranerne skulle komme inn på bakrommet.

- Jeg trodde de skulle «fjerne» oss.

Psykiske plager

Ranerne rømte på scooteren, men ble etter kort tid pågrepet av politiet etter en dramatisk politiaksjon ved Akerselva. Hendelsen var over, men for de ansatte i gullsmeden begynte marerittet for alvor.

PÅGREPET: Snaut 15 minutter etter at ranerne avfyrte et skremmeskudd i taket hos gullsmeden, kunne politiet sette håndjern på gjerningspersonene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
PÅGREPET: Snaut 15 minutter etter at ranerne avfyrte et skremmeskudd i taket hos gullsmeden, kunne politiet sette håndjern på gjerningspersonene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Jeg fikk ikke sove på en måned etterpå. Jeg holdt på å bli gal, forklarte kvinnen, som hadde satt seg på gulvet på bakrommet.

Mens ranerne satt to meter til høyre for henne, forklarte hun at hjernen sluttet å fungere, om kvalme og hodepine. Hun forteller at hun går til psykolog og at hun har fått diagnosen posttraumatisk stress syndrom (PTSD)

- Det er noe i meg som gjør at jeg ikke ser mennesker som gode lengre. Jeg ser for meg at folk tar fram en kniv eller en pistol og vil skade meg. Jeg er mer redd, sa kvinnen.

Også kvinnen som ble stående ved døråpningen til bakrommet har fått diagnosen PTSD etter ranet.

- Jeg er redd hele tiden, sover dårlig og har voldelige mareritt der folk blir drept foran meg. Politiet snakker et fremmed språk og jeg klarer ikke å forklare at noen blir drept.

Det er få av de nærmeste som orker å høre mer om hvor grusomt det ranet var, sier kvinnen som fortsetter å gå til psykolog.

Ranslag

- Det er grusomt å møte i retten. Jeg er redd for å måtte sitte her og si navnet mitt. Jeg vil ikke se den personen som har pekt på meg med våpen da jeg tenkte at, nå slutter det kanskje her, sa kvinnen.

Rettssaken mot ranerne begynte mandag denne uka. De to svenske ranerne satt på tiltalebenken i Nedre Romerike tingrett og hørte de ansattes sterke vitnemål. Begge har tilstått og innrømmer straffskyld.

Forsvarerne til de tiltalte stilte ingen spørsmål til vitnene, men ranerne tok ordet for å be om unnskyldning.

- Der og da synes jeg det var fint at de ba om unnskyldning, men det er vanskelig å vite om de mener det. Jeg tror de er mer lei seg for at de ble tatt, fortalte mannen som vitnet, til Dagbladet etter endt rettsdag.

Sammen med en tredje svenske er de tiltalt for en rekke sjokkran på Østlandet fra høsten 2018 fram til sommeren 2019.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!