Søvnsyke av svineinfluensavaksinen

Vaksinen kan ha ført til flere tilfeller av narkolepsi i Sverige.

NARKOLEPSI: I Sverige skal det nå granskes om seks tilfeller av den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi skyldes svineinfluensavaksinen Pandemrix. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
NARKOLEPSI: I Sverige skal det nå granskes om seks tilfeller av den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi skyldes svineinfluensavaksinen Pandemrix. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Det svenske legemiddelverket undersøker nå om svineinfluensavaksinen kan være årsaken til flere tilfeller av den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi. Seks tilfeller av sykdommen granskes nå.

Svenske eksperter samles - Vi skal samle vår ekspertgruppe for å finne ut årsaken, sier Mårten Forrest hos det svenske legemiddelverket til Aftonbladet.

Siden massevaksinasjonen av seks millioner svensker i vinter har det svenske legemiddelverket fått et stort antall rapporter om bivirkninger av vaksinen, Pandemrix.

Seks av disse bivirkningsrapportene skal inneholde en mistanke om at vaksinen er årsak til den uvanlige og alvorlige sykdommen narkolepsi.

— Tirsdag skal en ekspertgruppe treffes og sammenstille de data som finnes. I tillegg har vi begjært inn flere rapporter, sier Forrest.
Ingen meldinger i Norge I Norge skal det ikke ha kommet inn noen meldinger om narkolepsi som bivirkning til vaksinen.

- Vi har ikke fått noen meldinger som går på narkolepsi, men vi har fått noen meldinger på at enkelte personer hadde økt søvnbehov de første dagene etter vaksinasjon, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk til Nettavisen.

Ifølge legemiddelverkets bivirkningsrapport kom det 1349 bivirkningsmeldinger vedrørende vaksiner i 2009. 801 (59 prosent) av disse gjaldt svineinfluensavaksinen pandemrix.

Ifølge bivirkningsrapporten har dette sammenheng med at en større andel av befolkningen ble vaksinert med Pandemrix enn med noen annen vaksine.

1,5 millioner nordmenn vaksiner Ved årsskiftet var det registrert mer enn 1,5 millioner vaksinasjoner med Pandemrix i det nasjonale vaksinasjonsregisteret.

Det ble rapportert ti dødsfall hos pasienter som har fått pandemivaksine, men foreløpige resultater viser at dødsfallene ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen.