<strong>NARKOLEPSI:</strong> I Sverige skal det nå granskes om seks tilfeller av den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi skyldes svineinfluensavaksinen Pandemrix. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
NARKOLEPSI: I Sverige skal det nå granskes om seks tilfeller av den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi skyldes svineinfluensavaksinen Pandemrix. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer

Søvnsyke av svineinfluensavaksinen

Vaksinen kan ha ført til flere tilfeller av narkolepsi i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Det svenske legemiddelverket undersøker nå om svineinfluensavaksinen kan være årsaken til flere tilfeller av den alvorlige søvnsykdommen narkolepsi. Seks tilfeller av sykdommen granskes nå.

Svenske eksperter samles - Vi skal samle vår ekspertgruppe for å finne ut årsaken, sier Mårten Forrest hos det svenske legemiddelverket til Aftonbladet.

Siden massevaksinasjonen av seks millioner svensker i vinter har det svenske legemiddelverket fått et stort antall rapporter om bivirkninger av vaksinen, Pandemrix.

Seks av disse bivirkningsrapportene skal inneholde en mistanke om at vaksinen er årsak til den uvanlige og alvorlige sykdommen narkolepsi.

— Tirsdag skal en ekspertgruppe treffes og sammenstille de data som finnes. I tillegg har vi begjært inn flere rapporter, sier Forrest.
Ingen meldinger i Norge I Norge skal det ikke ha kommet inn noen meldinger om narkolepsi som bivirkning til vaksinen.

- Vi har ikke fått noen meldinger som går på narkolepsi, men vi har fått noen meldinger på at enkelte personer hadde økt søvnbehov de første dagene etter vaksinasjon, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk til Nettavisen.

Ifølge legemiddelverkets bivirkningsrapport kom det 1349 bivirkningsmeldinger vedrørende vaksiner i 2009. 801 (59 prosent) av disse gjaldt svineinfluensavaksinen pandemrix.

Ifølge bivirkningsrapporten har dette sammenheng med at en større andel av befolkningen ble vaksinert med Pandemrix enn med noen annen vaksine.

1,5 millioner nordmenn vaksiner Ved årsskiftet var det registrert mer enn 1,5 millioner vaksinasjoner med Pandemrix i det nasjonale vaksinasjonsregisteret.

Det ble rapportert ti dødsfall hos pasienter som har fått pandemivaksine, men foreløpige resultater viser at dødsfallene ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen.

Narkolepsi

• Oppfattes som en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen med uttalt søvnighet og anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid.

• Unormal søvntrang - du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende. Du faller raskt i søvn.

• Anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede (katapleksi)

• Noen opplever også "hypnagoge hallusinasjoner" - livlige drømmer og sanseinntrykk i innsovningsfasen, eller "søvnlammelse" - du våkner og klarer ikke å røre deg i 1-2 minutter.

• En ganske sjelden tilstand. Det forekommer ca. 3-5 personer med sykdommen per 10.000 mennesker.

• I Norge er ca. 2.000 til 2.500 personer med narkolepsi.

• Familiemedlemmer til en person med narkolepsi har en lett økt risiko for tilstanden - forskerne har vist at 1-2 prosent av de nærmeste slektningene kan ha tilstanden.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer