Soya

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soyabønnen og soyaprodukter synes å spille en rolle i beskyttelse mot sykdommer, særlig brystkreft. Forskere tror det skyldes innholdet av fytoøstrogener. Soyabønnen er en belgfrukt og inneholder også jern, kalium, fosfor, mangan, magnesium og B-vitaminer.Tofu, "Asias ost", er laget av kokte soyabønner. Den kokte massen siles for å fjerne fibrene. "Melken" som blir igjen blir tyknet med en kalsiumsulfat.Tofu er svært rikt på proteiner, kalsium og vitamin E. Inneholder lite mettet fett.Soya kan være allergiframkallende. SOYAPRODUKTER Her er noen av de mest vanlige soyaproduktene som finnes på det norske markedet. Ut året garanterer de fleste produsenter at varene deres ikke er laget av genmanipulert soya. MARINERT TOFU: Kan brukes som pålegg, til steking, i farseretter, supper eller salater. SOYADRIKKER: Brukes stort sett på samme måte som kumelk. Vær oppmerksom på at smaken er helt ulik vanlig melk. Finnes med ulike smakstilsetninger. En liter koster fra ca. 22 kroner. KROKETTER, SCHNITZEL:...og andre frosne middagsretter kan du servere slik du liker dem. TOFU-IS: Finnes med ulike smaker - i literskartonger og i kjeks. Smaker omtrent som vanlig fløteis. Tofu-is inneholder like mye sukker som annen iskrem. LECITIN: Et næringstilskudd laget av soyabønner. Blandes ut i melk, juice eller frokostblandingen. Bra mot høyt kolesterol. SOYAPØLSER: Finnes i flere varianter. Til middag eller som pålegg. SOYAOST: Brukes som du bruker vanlig ost. DESSERTER: Basert på soyadrikker og tilsatt sjokoladesmak eller vanilje. YOGHURT: Yoghurt av soya får du med ulike fruktsmaker. Smaker annerledes enn melkebasert yoghurt.(Kilde: "Riktig mat - bedre helse", Det Beste)