Sp - et lite parti med mye makt

Senterpartiet har best muligheter for å få gjennomslag for sine saker når de ikke sitter i en regjeringsposisjon, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp fikk omsider gjennomslag for lavere matmoms under årets budsjettforhandling, og det viser at Sp har større utbytte av sitte utenfor regjeringskontorene, melder Nationen.

Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er gjennomslaget for lavere matmoms en større seier for partiet enn de sakene Sp fikk gjennomslag for i de to og et halvt årene de satt i regjering, dersom man spør velgerne.

Det er likevel ikke sikkert at Sp vil beholde sin posisjon i norsk politikk etter valget neste år. Med et krympet Ap og et fordoblet Frp vil tyngdepunktet flytte seg bort fra Sp og lenger mot høyre, skriver Nationen. Dermed kan Sp´s makt reduseres, noe som ville ha gjort det enda vanskeligere å få gjennomslag for lavere matmoms i neste valgperiode.

Senterpartiets Gudmund Restad deler ikke Aarebrots syn på at Sp har større makt nå enn da de satt i regjering. Han mener at matmomsen kunne ha blitt vedtatt i en sentrumsregjering og at partiet har større makt og innflytelse i en regjering enn de har nå.